Is dit hoe wij wildlife willen beleven?
Tekst: Frank Landman | Beeld: Dreamstime
Toen ik beelden zag van een leeuw die eenzaam rondliep tussen rijen auto’s van toeristen die op safari waren in Nationaal park Masai Mara in Kenia, schrok ik nogal. Dit is verschrikkelijk om naar te kijken. Dit is de donkere kant van toerisme.
Waarom is dit niet ok?
– Niet-duurzaam overtoerisme: Populaire bestemmingen worden overweldigd, wat leidt tot congestie, culturele erosie en druk op lokale hulpbronnen.
– Aantasting van het milieu: Toerisme veroorzaakt hogere emissies en legt een enorme druk op het lokale landgebruik, wat kan leiden tot bodemerosie, verhoogde vervuiling, verlies van natuurlijke habitats en meer druk op bedreigde diersoorten.
– Culturele commodificatie: Lokale culturen worden vaak gereduceerd tot oppervlakkige ervaringen voor toeristen, waardoor authenticiteit en erfgoed in het gedrang komen.
– Economische lekkage: Grotere bedrijven domineren vaak het toeristische landschap en onttrekken rijkdom. Lokale gemeenschappen blijven – te vaak – achter.
– Uitputting van hulpbronnen: Toeristische hotspots hebben vaak te maken met waterschaarste en ecosysteemschade als gevolg van niet-duurzame praktijken.
Maar, misschien wel het belangrijkste, totaal geen respect voor de dieren!
Willen we in de toekomst op deze manier contact maken met de natuur?
Het is één richting op, wij als mens willen genieten van een leeuw en prachtige foto’s maken, wat zou de leeuw fijn vinden? Of zijn we inmiddels zo’n überdominant dier dat het er niet toe doet wat de leeuw ervan vindt?
Bron: Harald Friedl