Top

Is de alpaca een nieuwe hype voor je tuin?

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Het lijkt een modegril, want een alpaca in je (grote) tuin is een attractie. Hoort deze berglama eigenlijk wel thuis in onze polders? Uit de huidige populariteit van het exotische dier mag je afleiden dat de alpaca zich snel aanpast aan de omstandigheden in ons land. Maar als je het alleen doet voor de status of de fun, ben je verkeerd bezig. Daar komt meer voor kijken.

De alpaca is een evenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika uit de familie van de kameelachtigen en wordt in de hoge Andes als boerderijdier gehouden. Hij heeft een schofthoogte van 90 cm en een lange hals, met een wollige vacht of lange lokken die soms tot aan de grond reiken. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer dan de dieren met andere kleuren. De vrouwtjes werpen in het regenseizoen na een draagtijd van elf en een halve maand. Een ruwe schatting gaat ervan uit dat er in de Andes meer dan drie miljoen alpaca’s leven. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Gevoelige pootjes

De alpaca leeft op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili en vooral Peru, met name de hoogvlakte van het Titicacameer in de districten Puno, Cusco en Arequipa. De alpaca gedijt het beste op een hoogte van 4400-5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Hij geeft de voorkeur aan zachte, vochtige grond voor zijn gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om zich in te wentelen. Je zou denken: laat het dier lekker grazen in die hoogvlaktes, maar de charme van deze wolbaal is kennelijk zo aanstekelijk dat het als huisdier in ons land een vaste plek heeft gevonden.

Alpaca’s zijn sociale dieren en ze hebben dan ook andere alpaca’s om zich heen nodig. Koop er dus nooit maar één, maar zet ze minimaal met z’n tweeën bij elkaar. Nog beter is om er nog een derde of zelfs meer alpaca’s toe te voegen. Ze kunnen ook goed met andere dieren overweg. Een klein paardje, kippen of schapen kun je dus prima bij alpaca’s in de wei zetten. Zorg in dat geval wel voor gescheiden voederplaatsen.

Baby Alpaca or Cria standing in a field

Mooie wol

Alpaca’s hebben weinig eisen. Ze kunnen van – 40 tot + 40 graden buiten zijn. Maak wel een stevig afdak waar ze samen onder kunnen schuilen tegen de zon, wind en regen. Verder kunnen ze het hele jaar buiten blijven staan. Ook belangrijk is dat je ze regelmatig kunt verweiden, zodat er zo min mogelijk kans bestaat op een wormbesmetting. Voor twee alpaca’s wordt een weide van minimaal duizend vierkante meter geadviseerd.

De alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen indelen. De meeste alpaca’s worden door de indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn.

Kopen?

Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5.000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier, dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2.500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen. Een alpaca is niet goedkoop in aankoop, maar achteraf betaal je weinig onderhouds- en veterinaire kosten. Regelmatig ontwormen, scheren, nagels knippen en tanden raspen: dat moet! Een veilige omheining van anderhalve meter hoog volstaat zeker voor een kudde alpaca’s. Doorgaans zijn de dieren vreedzaam en zullen ze niet proberen te ontsnappen.

Wandelen

Alpaca’s eten voornamelijk gras en hooi. Maar daarnaast is bijvoeding in de vorm van supplementen en brokken ook nodig. Reken hier rond de 30 euro per maand per dier voor.

Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca’s als gezelschapsdier. Professionele fokkers houden ze om dezelfde reden maar ook omdat het een goede investering kan zijn.

In Engeland zijn de Alpaca Walks heel gewild. Wandelen met dit rustige, vriendelijke dier heeft een heilzame werking. In ons land neemt dat ook een grote vlucht. Ze hebben iets rustgevends en zelfs iets mysterieus over zich. Daarom worden alpaca’s ook wel ingezet als therapiedieren. Op internet vind je waar je deze wandelvreugde kunt beleven.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.