Hoe millennials de burn-out generatie is geworden
Millennial aan het woord: Putri Reeb
Of we het willen of niet, we kunnen het niet ontkennen, je kent vast ook wel iemand die een burn-out heeft gehad of er nog in zit. Hoe komt het dat zoveel millennials hier last van hebben? Is het de prestatiedruk op werk? Is het de impact van social media? En wat doen we hieraan? Kunnen we dit probleem op tijd voorkomen? Lees er meer over in deze blog.
Er zijn veel verschillende redenen om aan te nemen dat millennials gemiddeld genomen meer stress ervaren. We zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en werden er letterlijk ingegooid, we leerden nauwelijks hoe we ermee om moeten gaan en hoe we er op tijd mee kunnen remmen. Daarnaast is er ook veel keuzestress en zijn onze verwachtingen vaak onrealistisch hoog, in relaties en op de werkvloer. We kregen namelijk altijd te horen “jaag je dromen na!”, “sky is the limit” of “je kan alles worden wat je maar wilt.” Dit is waarom onze verwachtingen altijd hoog zijn en het moeilijk is om een ‘nee dat kan niet’ aan te horen.
Millennials zijn ook individualistisch opgegroeid. Dit is een van de oorzaken waardoor we onszelf vaak gaan vergelijken met anderen, die het beter doen. Daar speelt social media ook een grote rol in, want daar wordt een vertekend positief beeld van anderen weergeven en dat verergert het gevoel van tekort schieten. Veel millennials komen ook uit beschermde gezinnen en hebben minder ervaring met tegenslag.
We zeggen ook ja tegen alles en ons bord is nooit te vol. Je bent op het werk en naast het werk bezig met 10 verschillende dingen, alles loopt door elkaar heen en je weet niet meer waar je allemaal ‘ja’ tegen hebt gezegd. Dit leidt tot het laten staan van werk, wat ook wel ‘uitstelgedrag’ genoemd wordt. Als je dan eindelijk denkt om aan die stapel te beginnen, weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen en dat leidt tot een druk die je onbewust of bewust voelt. Al deze dingen maken dat we minder geneigd zijn te luisteren naar de signalen van ons lichaam.
Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf zorgt, hoe makkelijk het ook klinkt is het toch moeilijk voor millennials. Ken en aanvaard je grenzen, niemand hoeft perfect te zijn, dus doe alles lekker op jouw manier. Luister naar wat je lichaam je wil vertellen, er is geen betere raadgever dan je eigen lijf. Laat je niet teveel afleiden door andere zaken, leg je mobiel soms even weg. Praat over je problemen, dit lucht echt op en dit is absoluut geen teken van zwakte. Geniet daarnaast ook gewoon van de kleine dingen, sta er even bij stil dat je het allemaal kan en mag meemaken. Ga lekker wandelen, luister je favoriete liedje, breng een bezoek aan familie of plof neer op de bank en doe even helemaal niks.
Negeer de noodkreten dus niet! We moeten leren naar ons lichaam te luisteren. Om alleen al te luisteren en te doen wat je lichaam van je vraagt, kun je een burn-out voorkomen.