Top

Het kleine groots zichtbaar maken

Tekst en Beeld: Frans-Willem Deliën

Het Veerhuis is recent gevraagd door het Schumacher Center For New Economics in de Verenigde Staten om deelgenoot te zijn van het vieren en het eren van haar grondlegger E.F. Schumacher en dan met name zijn gedachtegoed Small is Beautiful. Dit zeer invloedrijke boek heeft hij 50 jaar geleden geschreven. Het Schumacher Center wil graag dat het Veerhuis met de originele kruiwagen op de Dag van de Aarde aanwezig is.

Wat ging eraan vooraf 

Op de Dag van de Aarde, 22 april 2022, is Henry Mentink met de kruiwagen vol met grond van mensen van over de hele Aarde en hun wensen naar het hoofdkantoor van de UNESCO in Parijs gelopen. Hij heeft dit aangeboden aan Lazare Eloundou, de directeur van het World Heritage Centrum, met de wens om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Het Veerhuis is inmiddels gevraagd om te blijven kruien voor Moeder Aarde en vooral ook terug te komen. En dat zullen wij doen, in 2024. Onze aandacht is echter eerst gericht op het werelderfgoedwaardig maken van het Veerhuis zelf. Maar wat is dit eigenlijk, hoe geven wij dit vorm in de organisatie, het gebouw, de tuin en de plek in de (directe) omgeving.

Bij het Veerhuis gaan wij dit eerst in het klein zelf doen door de Stem aan de Aarde te geven. Wij luisteren heel goed naar haar en handelen in haar belang en daarmee ook in ons eigen belang. Je zou kunnen zeggen dat dit het ideale eigen-belang is. Wij vragen organisaties, initiatieven en mensen ook naar hun voorstellen over wat een ‘goed idee’ is voor de Aarde. De UNESCO geeft immers aan dat de wensen die wij hen brachten heel welkom zijn en ‘het een goed idee vinden’, maar hoe vertalen wij dit vervolgens? Op dit moment halen we ideeën op die we vervolgens in 2024 weer naar de UNESCO in Parijs brengen. Wij hebben als ambitie dat in 2029 mensen in minimaal 30 landen met de kruiwagen op pad zijn Voor de Aarde.

Op naar de Verenigde Staten 

Small is Beautiful endures not only due to its wisdom, but because of its stirring call to action.

“If we want to survive and give our children a chance of survival,” Schumacher wrote, “we have to have the courage to dream.”

Net als op de rechte lijn van Varik tot aan Parijs is ook het Schumacher Center in de omgeving van de Hudson River en New York, een knooppunt in een krachtig wereldwijd netwerk van 300 Community Landtrusts (CLT’s).

Community Landtrusts zijn plekken waar de lokale bevolking met elkaar zorgdraagt voor een stuk grond dat uit de markthandel is gehaald. Meestal zijn dit biologische boerderijen met een bijzonder betrokken en zorgzame gemeenschap, maar soms zijn het ook woonwijken. Stuk voor stuk voorbeelden van allerlei initiatieven waar mensen het kleine groots doen. Door de uitnodiging van en verbinding met het Schumacher Center voelen wij ons weer gedragen door het sterke verlangen van mensen dat het anders mag, kan, moet en dat mensen het ook al gewoon doen!

Het belang van het kleine 

Vandaag de dag leven wij al vele jaren van crisis naar crisis op hele verschillende ‘levens-terreinen’. In de laatste jaren is echter één ding wezenlijk veranderd. Tot nu toe was de crisis iets dat in andere (minder rijke) landen plaatsvond, maar nu raakt het mensen direct in hun dagelijks leven. Het zou zomaar kunnen dat we de komende jaren nog meer van dit soort crises zullen meemaken.

De oplossing lijkt vaak in de richting te gaan van goed voor jezelf en je directe naasten zorgen. Dit klinkt heel mooi, het gaat alleen niet goed in de invulling daarvan. Veel mensen vertalen dit naar het zorgen voor voldoende inkomen en geld waarmee zij denken onafhankelijk te zijn. Hiermee wordt geld een doel op zich dat leidt tot afgescheidenheid van andere mensen. Uiteindelijk zijn we ‘sociale dieren’ en is het idee dat we ‘volledig onafhankelijk kunnen zijn en leven’ een illusie.

Verbonden

Wij zijn allemaal afhankelijk van de gezondheid van de Aarde. Een astronaut ziet dit vanuit de ruimte en iemand die op het land werkt, ervaart dit ook; er zijn geen (lands)grenzen, wij hebben het met elkaar hier te doen. Het handelen van een ander en van jezelf heeft directe invloed op het geheel. Wij leven met elkaar op deze prachtige planeet, de Aarde.

Het is de kunst om persoonlijk weer verbonden te zijn met het grotere geheel. De natuur, de Aarde kunnen wij niet buiten sluiten.

Als je goed kijkt en voelt, dan weet je dat je dit uiteindelijk zelf bent. Om dit te voelen of ervaren moeten wij dit ook weer eenvoudig weten te vertalen naar ons dagelijks handelen. Lekker eenvoudig, praktisch en concreet. Ga lekker in de natuur lopen of ga in de tuin werken.

In het doen ligt de oplossing 

Bij het Veerhuis onderhouden wij de tuin en zorgen wij voor het gebouw en elkaar. Ditzelfde zien wij op heel veel plekken, ieder op hun eigen manier, ook gebeuren. De zorg, aandacht en liefde voor de plek en elkaar werkt bijzonder aanstekelijk. Het zijn allemaal initiatieven die zich nu nog vaak alleen voelen, maar de wetenschap dat over de hele Aarde vergelijkbare initiatieven zijn, maakt hen ook blij en ondersteunt hen op hun pad. Deze verbindingen willen wij met de kruiwagen zichtbaar maken.

Daarnaast merken wij dat de kruiwagen ook dingen in beweging brengt. Een tuinbouwschool net boven Parijs kreeg van de overheid vanwege ons kruiwagen bezoek een extra opdracht voor het zaaien en afleveren van 3.000 bomen.

“Wees realistisch,

denk het onmogelijke”

(Pieter Kooistra)

Eerste zaadjes

Alles begint met een eerste gedachte. Daarna is het de kunst om TE DOEN. Iedere boom en iedere grote beweging of organisatie is gegroeid vanuit het eerste zaadje. Net als de Krui-tocht als gedachte ontstond tijdens een lezing op Ruigoord en vertaald werd in een Krui-tocht tijdens de Pilgrimage in a Day in de uiterwaarden bij het Veerhuis.

Inmiddels is de kruiwagen gevraagd door de UNESCO en het kabinet van Frans Timmermans van de Europese Commissie in Brussel om vooral terug te komen en nu dus ook door het Schumacher Center for New Economics in de V.S.. Dit zijn de zaadjes van de eerste krui-tocht die inmiddels zijn ontkiemd. De organisatie hiervan is in volle gang.

Natuurlijk zijn wij ook nu al plannen aan het maken voor de activiteiten voor de komende jaren. Daar planten wij nu alvast wat zaadjes voor. Stel je eens voor dat…

  • de 300 CLT’s in de V.S. een zakje met hun grond en een wens of idee voor het welzijn van de Aarde aan ons meegeven, zodat de kruiwagen die mee kan nemen naar de UNESCO in 2024
  • ook de biologisch dynamische boeren in de Hudson Valley zich verbinden en hun wensen en ideeën meegeven aan de kruiwagen
  • ook de inheemse volkeren die in de omgeving van de Hudson leven hun wensen en ideeën over hoe om te gaan met de Aarde delen en overdragen. Wij kunnen veel van hen leren. Deze kennis dragen wij weer mee tijdens de Krui-tocht naar de UNESCO
  • over een paar jaar mensen van tientallen CLT’s, biologische dynamische boeren en inheemse leiders met hun gemeenschap naar de Verenigde Naties lopen

Een Aarde-delegatie voor de handel 

Wat als de kruiwagen in april 2023 vergezeld wordt door een aantal ondernemende mensen die nu al met hun organisatie heel goed luisteren naar de Aarde. Organisaties die een bijdrage willen leveren om de Stem van de Aarde ook vorm te geven in hun besluitvormingsprocessen en activiteiten.
Zij kunnen met de mensen van het Schumacher Center samenkomen om hun ervaringen te delen en te leren. Stel je eens voor dat wij hier de relaties bouwen om straks met elkaar met de kruiwagen samen op te lopen naar de Verenigde Naties…

  FROM LITTLE THINGS  BIG THINGS GROW 

Wat vindt u van dit artikel?