Het geheim van medicinale honing – Interview met Willem Jan Bosma
Tekst: Frans van der Beek
In de serie Groene Ondernemers reist het team van de Krant van de Aarde, Frans van der Beek en Albert Poutsma, dit keer af naar Rhenen en de Bfactory. Directeur Willem Jan Bosma vertelt enthousiast over zijn bedrijf dat medicinale honing verwerkt om dierenleed te verzachten.
Bundelen van kennis en kunde
In 2014 spoelde er een toonhaai aan die op sterven na dood was. Het dier werd overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk waar het met moeite werd opgelapt. Hongerige meeuwen hadden wonden geprikt in de huid van het arme dier. De medicinale honing van Bfactory bracht uitkomst. De wonden heelden. Het is slechts een van de vele voorbeelden waar de veterinaire geneeswijze op biologisch verantwoorde wijze werd toegepast. Het werd het unieke verkoopverhaal van Bfactory.
Willem Jan Bosma was wetenschapper. Hij studeerde bodemfysica aan de Universiteit van Wageningen maar gaf na zijn promotie een wending aan zijn carrière als strategisch adviseur. Hij specialiseerde zich in het naar de markt brengen van kennis. De strategieconsulent bedacht dat hij die vaardigheid ook in een eigen onderneming kon gebruiken. Dat gebeurde 21 jaar geleden dankzij het contact met Tineke Creemers. Ook zij promoveerde in Wageningen en deed als bioloog onderzoek naar het effect van de nectar in de honing. Zij besloten hun kennis en kunde te bundelen en Bfactory was een feit.
De gezondheidseffecten van honing verdienden een plek in de veterinaire geneeskunde. Het bedrijf is afhankelijk van de juiste bij en de passende honing. Maar waar vind je die?
Goede locatie
“In Nederland zijn er geen professionele imkers die de honing produceren die wij nodig hebben,” zegt Willem Jan Bosma. “Zij verhuren hun bijenvolken meestal voor bestuiving van gewassen. Wij hebben een goede locatie gevonden in Oost-Europa waar een familie honderden bijenvolken houdt volgens onze voorschriften. Die samenwerking bestaat al tien jaar en tot volle tevredenheid. Er mogen bijvoorbeeld geen pesticiden worden gebruikt en de natuur moet overvloedig en onaangetast zijn. Daar zijn optimale omstandigheden voor nodig.”
Maakt het uit welke honing wordt gebruikt?
“Dat maakt zeker uit. De samenstelling van honing varieert sterk. Honing die je in de supermarkt kunt kopen om op je brood te smeren of om je thee mee te zoeten, bevat vaak veel te weinig enzymen om medicinaal toepasbaar te zijn. Dat komt onder andere doordat consumentenhoning vaak verhit wordt. Dat doodt enzymen en dat vermindert de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Als je gewoon gezond bent en je loopt een wond op, dan reageert je huid met een ontsteking om het afweermechanisme ter plekke te activeren. Daarna komt de wond tot rust en begint het genezingsproces. Maar bij chronische wonden verdwijnt deze ontstekingsreactie niet. Er worden dan voortdurend zuurstofradicalen gevormd. Honing is rijk aan flavonoïden en polyfenolen; dit zijn antioxidanten die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond alsnog tot rust kan komen.”
Geen patent
Bfactory exporteert naar meer dan 25 landen maar kan en wil geen patent aanvragen op hun producten. “Ik kan je wel vertellen wat de componenten van de honing zijn, maar hoe de bijen die verzamelen is ons geheim. Als je patent aanvraagt moeten al die gegevens openbaar zijn en dat willen we niet.”
Het is een genoegen om te ontdekken dat er in de medische wetenschap nu eens geen chemische bestanddelen worden gebruikt, maar dat een beroep wordt gedaan op Moeder Natuur. Zij weet het beste wat we nodig hebben om te herstellen. En Bfactory schuilt maar wat graag onder deze paraplu…