Top
hartige wafels

Hartige wafels: Wacky Waffle Stack

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Dit is een prachtig overgangsrecept om feestelijk en met smaak van de winter over te gaan in de lente. De hartige wafels worden belegd met knapperige spinazie, pittige en vlezige oesterzwammen en verkoelende avocado. Een echte traktatie en bovendien heerlijk voedzaam. Maak de wafels voor ontbijt, lunch of zelfs diner (wat maakt het ook uit). En naarmate de lente steeds meer naar de zomer beweegt kun je natuurlijk ook het beleg hierop aanpassen. De wafels zijn namelijk ook heerlijk met een lichte, frisse en knapperige salade.

Wacky Waffle Stack

Hartige wafels voor 4 personen

INGREDIËNTEN

300 ml sojamelk
250 g tarwebloem
3/4 tl zout
10 g verse gist, of 5 gram instant gist
6 el olijfolie
1/2 tl zout
250 g oesterzwammen
2 el sojasaus
2 tl sriracha
1 tl ‘kip’kruiden
1 grote of 2 kleine avocado’s, gepeld en in dunne reepjes
2 handenvol verse spinazie (check of schoon is, anders wassen en drogen)
vegan mayonaise (ca. 4 el)
1/8 deel rode kool, heel dun in reepjes gesneden

Benodigdheden
wafelijzer

INSTRUCTIES

Warm melk een klein beetje op (zeker niet hoger dan 40 graden, anders dood je het gist!). Verkruimel de gist erboven en roer voorzichtig door met een houten lepel. Laat even staan tot de gist tot leven komt en gaat schuimen. Meng bloem en zout met elkaar. Maak een kuil in het midden. Giet hier de gistige melk in, plus 3 el olijfolie. Roer tot het samenkomt tot een dik, deegachtig beslag. Dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat ca. 1 uur rusten en rijzen op een warme, niet tochtige plek.

Verhit na het rijzen het wafelijzer. Voeg een paar el beslag aan het ijzer. Bak de wafel en zorg dat de buitenkant mooi goudbruin wordt en de binnenkant gaar en fluffy. Herhaal tot het beslag op is.

Maak ondertussen de oesterzwammen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Scheur de oesterzwammen in stukjes en plaats op een met bakpapier bekleed bakblik. Voeg 3 el olijfolie, sojasaus, sriracha en ‘kip’kruiden toe. Meng alles door elkaar en bak ca. 20 min. in de oven. De paddenstoelen zijn hierna als het goed is goed geroosterd met wat krokante stukjes aan de buitenkanten.

Opmaak
Leg de eerste wafel op een bord of plank en besmeer met een laagje mayo. Voeg wat paddenstoelen, avocado, rode kool en spinazie toe en dek af met een volgende wafel. Bouw de stapel zo verder op, zo hoog als je durft. Snijd de stapel in punten.

Geniet van deze zelfgemaakte hartige wafels!

Maartje Borst en Lisette Kreischer

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft elf succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee, The Plant Pharmacy en haar meest recente Dog.Eat.Plant.. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com

Maartje Borst is vegan chef in hart en nieren. Sinds een aantal jaar runt zij in Amsterdam haar zaak Koffie ende Koeck waar allerlei bijzondere plantaardige lekkernijen worden geserveerd. Onlangs verscheen haar eerste boek Taart ende Koeck. Botanische geuren en smaken verrijken haar creaties en haar bijzondere visie op de wereld en het leven zie je terug in haar overheerlijke recepten. www.koffieendekoeck.nl

Dit menu komt uit de stoere database van www.maneatplant.com. Een platform dat een voortvloeisel is uit het kookboek MAN.EAT.PLANT.. Speciaal voor dit vernieuwende werk slepen Lisette Kreischer en Maartje Borst hun messen en stookten zij het vuur hoog op om gezamenlijk eens en voor altijd aan de wereld te laten zien hoe je planten verdomd lekker kunt bereiden, voor alle gelegenheden, voor alle lekkerbekken.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com