Top

Handmatig tuinieren, zoveel leuker!

Tekst en Beeld: Elwira Stuur 

Op een rustige zondagmiddag, wanneer het leven net even een tandje vertraagt, is er één geluid dat mijn aandacht trekt: het zachte, geruststellende geluid van een handmatige heggenschaar die liefdevol door een heg glijdt. Het is een nostalgisch geluid dat me direct doet denken aan vroeger. Toen alles sowieso wat trager ging en de wereld nog stukken groener was. En zeker de tuinen. Het geluid van de heggenschaar biedt een fijn contrast ten opzichte van de herrie van elektrische grasmaaiers en elektrische heggenscharen die onder andere mijn buren gebruiken om hun tuinen te temmen.

De sportschool of de natuur?

Dezelfde buren die vervolgens de auto inspringen om naar de sportschool te gaan om daar hun broodnodige beweging te ‘krijgen’. Dat verbaast mij dan. Waarom werk je niet wat meer met je handen en lijf in de tuin. Dan heb je direct je workout gehad. En kun je ook genieten van een zichtbaar resultaat van je werk.

Het is echt een voordeel van handmatig tuinieren: de rust. We maken al kabaal genoeg met z’n allen.  Maar er is meer dan alleen het voordeel van stilte. Handmatig tuinieren geeft veel meer connectie met ‘de natuur’. Als je met zorg en aandacht de heg knipt, voel je elke beweging, elke trilling van de takken. En je hebt veel meer oog voor hoe de betreffende plant ervoor staat. Dan grijp je vanzelfsprekend ook eerder in als er wat aan de hand is.

Pareltjes van oud tuingereedschap

Ook heeft het handwerk een financieel voordeel. Handgereedschap is niet alleen stiller en gezonder, maar ook vriendelijker voor de portemonnee. Met een beetje onderhoud gaat het jarenlang mee, in tegenstelling tot de elektrische tegenhangers die je vaak na een paar seizoenen moet vervangen. Helemaal als je per ongeluk het snoer door hebt geknipt ;).

En wist je dat je bij kringloopwinkels vaak pareltjes aan oud tuingereedschap kunt scoren. Even slijpen en je kunt er weer mee aan de slag. Vanzelfsprekend belast handmatig tuinieren het milieu ook vele malen minder.

De hype van alles moet elektrisch (of motorisch) want we moeten allemaal sneller, verder, beter, meer, past in mijn optiek helemaal niet in een tuin. Waar het wat mij betreft om leven, bloei en groen gaat.

IMG_8673 - vk
elwira stuur Haag&Heem - vk

Erfenis van geduld en respect

Maar bovenal, deze vorm van tuinieren brengt ons terug naar de essentie van tuinieren zelf: het is een kunst, een ambacht of een hobby, het is maar hoe je het ziet. Die door onze voorouders eeuwenlang met veel liefde is beoefend.

Het is een erfenis van geduld en respect voor de natuur, die we niet mogen verliezen te midden van de drukte van de moderne wereld. Vind ik. En vergeet niet: tuinieren is in essentie rustgevend. En is goed voor je lijf en geest.

Dus laten we gewoon wat vaker kiezen voor het lieve van handmatig tuinieren. Laten we dat gezellige en kneuterige van het knippen van een heg omarmen en onze tuinen daardoor gewoon wat meer beleven.

Want als je handmatig een hark door de tuin haalt, dan hoor je gewoon de vogeltjes nog… sterker nog, misschien komen ze wel een wormpje meepikken. Het enige nadeel is misschien dat je wat vaker (ik tenminste wel) je gereedschap kwijt bent. Daarom een laatste tip: zorg voor een opvallende kleurdip in een potje rode – of welke opvallende kleur je wilt – verf. Dat scheelt een hoop zoekwerk.

Wat vindt u van dit artikel?

Elwira Stuur is ecologisch tuinontwerper. Met haar bedrijf Haag & Heem creëert zij groene, natuurlijke tuinen. Tuinen die niet alleen mooi zijn en aansluiten op de wensen van de menselijke bewoners. Maar die ook voor de insecten, wilde bijen, vlinders, vogels en egeltjes een thuis bieden. "Als een tuin - met zo veel mogelijk inheemse planten - jaarrond bloei geeft en er voor de bewoners elke dag wat te beleven is, is mijn missie geslaagd". www.haagenheem.nl instagram: https://www.instagram.com/elwira_stuur/