Top
ecologische verschillen

Grote ecologische verschillen bij isolatiematerialen

Het isoleren van begane grondvloeren is een van de grootste energiebesparingsbronnen in de Nederlandse woningbouw. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft een milieuvergelijking gemaakt tussen de verschillende manieren om dit aan te pakken. Daarbij is gebruik gemaakt van de gegevens uit de Nationale Milieudatabase (NMB). De milieu schaduwkosten blijken enorm van elkaar te verschillen. Een factor 100 tussen de milieukosten van de 2 meest toegepaste producten in de Nederlandse vloerisolatiemarkt mag extreem worden genoemd.

Milieubeoordeling meest ecologische vloerisolatie

Nibe: “TONZON Thermoskussens haalt de beste score in de toepassing Vloerisolatie en is daarmee het DUBOkeur 1a product. De thermoskussens onderscheiden zich t.o.v. de alternatieven mede omdat door de werking met luchtkamers relatief weinig materiaal benodigd is om de gewenste Rc-waarde te bereiken. Hoe minder materiaal, hoe lager de schaduwkosten. Daarnaast is de milieulast van het transport nihil. De luchtkussens kunnen opgevouwen vervoerd worden en nemen daardoor weinig volume in.”

De DUBOkeur-grens wordt bepaald door het product met de laagste schaduwkosten. Het TONZON Thermoskussen legt met slechts € 0,09 milieukosten per m² de lat uitzonderlijk laag. Alleen producten met schaduwkosten lager dan € 0,25 per m² kunnen daardoor in aanmerking komen voor het DUBO-keur. Geen enkel ander product kan hieraan voldoen. 

Met minder CO2 meer CO2 reductie

Het aanbrengen van TONZON Thermoskussens kost niet alleen veel minder CO2 dan de andere producten waarmee het is vergeleken maar levert ook meer CO2 reductie op dankzij een andere manier van isoleren. Daarbij wordt de uitstraling van warmte door de onderkant van de vloer trapsgewijs naar vrijwel nul gereduceerd.  Vloeren worden sneller warm, kunnen een hogere temperatuur bereiken en houden de warmte langer vast. Daardoor valt in de praktijk de energiebesparing hoger uit. Daarnaast heeft het systeem nog andere voordelen waardoor het verduurzamen van woningen goedkoper, makkelijker  en gezonder wordt. Bij dit systeem wordt bijvoorbeeld ook de toetreding van vocht en radon uit de kruipruimtebodem geweerd waardoor extra ventilatievoorzieningen in de woonkamer vaak niet meer nodig zijn. 

2 miljoen ton CO2-reductie met TONZON vloerisolatie in Nederland?

Eerder becijferde BackHoom dat in Nederland bij 3 miljoen woningen nog vloerisolatie kan worden aangebracht. Er komen echter veel meer vloeren in aanmerking voor (extra) vloerisolatie. Van 1983 tot 1993 werden namelijk nieuwe woningen gebouwd met een vloerisolatiewaarde van slechts Rc = 1,3 m²K/W. Deze waarde is veel te laag en wordt in de praktijk vaak niet eens gehaald vanwege lekken in de isolatielaag. Van 1993 tot 2013 gold 2,5 m²K/W als minimale waarde in de nieuwbouw en pas na 2013 is 3,5 m²K/W de norm. Voor vloeren met vloerverwarming zijn deze waarden echter nog steeds niet hoog genoeg. Er lekt te veel warmte weg door uitstraling van de onderzijde van de isolatielaag naar de koudere kruipruimtebodem en funderingsmuren. TONZON Vloerisolatie is bij uitstek geschikt om dit lek te dichten zo blijkt in de praktijk.

Voor meer informatie kijk op 

www.tonzon.nl/factsheet 

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.