Gezondheid: Meer dan de afwezigheid van ziekte
Tekst: Esther Jacobs | Beeld: Esther Jacobs / Bigstock
Wat is gezondheid eigenlijk? Traditioneel wordt gezondheid vaak gezien als de afwezigheid van ziekte. Maar is dat alles? In een bredere, holistische benadering gaat gezondheid niet alleen over het niet ziek zijn, maar ook over het welbevinden en de balans in verschillende aspecten van ons leven.
Gezondheid is voor mij een harmonie tussen contrasten geworden, iets dat de natuur ons continu leert. Net als de natuur streeft ook ons eigen lichaam en geest naar een evenwicht. Bijvoorbeeld in de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energieën, die niet gendergebonden zijn maar universele kwaliteiten vertegenwoordigen. Mannelijke energie is gericht op actie en resultaat, terwijl vrouwelijke energie meer verbindend en verzorgend is. Een evenwichtige gezondheid vereist dat we beide energieën in ons leven en binnen onszelf koesteren.
Mannelijke energie
Ik leefde het grootste deel van mijn leven in mijn ‘mannelijke’ energie. Zo kreeg ik veel gedaan en behaalde veel successen. Maar het plezier ontbrak en ik kon me ook moeilijk ontspannen. Ik was altijd maar bezig. Productief zijn, dat was waar het voor mij lange tijd om draaide.
Tot ik jaren geleden een auto-ongeluk kreeg waar ik een whiplash aan overhield. Mijn hoofd werkte niet meer zo goed, waardoor ik veel minder kon. Ik moest leren ‘zijn’, maar hoe?
In onze samenleving wordt veel nadruk gelegd op productiviteit en prestaties, wat vaak ten koste gaat van onze innerlijke rust. Dit besef kwam hard bij mij binnen en zette me aan het denken over hoe ik mijn eigen leven inrichtte. Ik probeerde yoga en meditatie, maar deed dat met dezelfde ‘mannelijke’ energie die juist het probleem had veroorzaakt. ‘Je moet ‘zijn’ niet op je to-do lijst zetten’ werd een mantra voor me. Nu probeer ik de ruimte te creëren om te voelen waar ik behoefte aan heb en wat ik wil. Dus niet vooral plannen wat voor ‘ontspannends’ ik van mezelf ‘moet’ doen.
Richt je ogen regelmatig op de horizon
Een jaar geleden kreeg ik – out of the blue – ineens een gespleten netvlies in 1 oog, waardoor ik een stukje zicht verloor. Niemand kon me vertellen waardoor dat zo ineens kon komen.
Ik ben me erin gaan verdiepen en het zou iets te maken kunnen hebben met de vervorming van onze ogen: als je veel naar beeldschermen kijkt, dan worden je ogen langer i.p.v. rond, waardoor netvliesloslating en andere ernstige problemen kunnen ontstaan.
Kortom; onze moderne levensstijl – constant gericht op schermen – verstoort onze natuurlijke staat van zijn.
Onze ogen zijn gewoon niet gemaakt om constant dichtbij te kijken. Wissel daarom regelmatig minstens 5 minuten af met een andere activiteit, liefst wandelen buiten, waarbij je je ogen op de horizon richt. Experts zeggen iedere 30 minuten, meer praktisch is minimaal 1 keer per uur. Deze ervaring benadrukt ook weer die noodzaak voor balans en hoe cruciaal het is om tijd door te brengen in de natuur en rust te nemen, onze blik letterlijk en figuurlijk te verruimen.
Ruimte voor welzijn
Ik heb geleerd dat gezondheid een dagelijkse keuze is, een commitment aan onszelf. Het vraagt dat we bewust tijd en ruimte maken voor alle aspecten van ons welzijn. Na het auto-ongeluk en het oogincident heb ik mijn levensstijl drastisch aangepast. Het is een reis van zelfontdekking, van leren luisteren naar de subtiele signalen van mijn lichaam en geest, en van het respecteren van mijn eigen grenzen en behoeftes.
Als afsluiting: gezondheid is een rijk en complex concept dat verder reikt dan enkel niet ziek zijn. Het is een bewuste keuze voor een leven in balans, een leven waarin we niet alleen overleven, maar werkelijk leven. Laten we deze visie omarmen en elke dag bewust kiezen voor onze gezondheid, in al haar facetten. Zo kunnen we niet alleen onszelf helen, maar ook bijdragen aan een gezondere wereld.
PS. Ga je mee opWorkation in mijn dorpje in Puglia, Italie? Van 1 – 31 mei woon je als een local, drink je espresso’s, eet je heerlijke pasta en ondertussen verzet je bergen werk.