Gastvrijheid
Tekst en Beeld: Richard & Kelly van der Hoek
Regelmatig een column van Richard & Kelly die hun ‘normale’ leven inruilden voor een minimalistisch bestaan in een camperbus. Je kunt ze volgen op Globus2.nl, hier of in onze krant.
Het reizen brengt ons in contact met mensen van verschillende culturen, talen en overtuigingen. Deze ontmoetingen laten ons verschillende vormen van gastvrijheid ervaren. Tijdens het reizen zijn we regelmatig afhankelijk van de vriendelijkheid van vreemden. Het nodigt ons uit om oordeelloos naar anderen te kijken, zelfs wanneer we de ander niet volledig begrijpen.
Wildkamperen in Portugal
De afgelopen maanden waren wij voornamelijk in Portugal. Het liefst kamperen we dan vrij. Dat betekent dat we campings zoveel mogelijk vermijden. Gelukkig is het wildkamperen in Portugal sinds 2021 op bepaalde plekken weer toegestaan. Je moet dan wel voldoen aan bepaalde regels zoals niet langer dan 48 uur op dezelfde plek staan, geen afval of grijs water dumpen en geen campinggedrag vertonen etc.
Campinggedrag
Dat we zo min mogelijk op campings willen staan betekent nog niet dat we niet af en toe voor de bus in de zon willen zitten. We hadden daarom op Facebook een bericht geplaatst met de vraag waar je in Portugal kunt wildkamperen met campinggedrag. Lekker met de stoelen buiten, zonder dat je bang hoeft te zijn om weggestuurd te worden of nog vervelender, om een boete te krijgen.
Oproepje Facebook
Al snel kregen we uitnodigingen van locals en van mensen die naar Portugal zijn geëmigreerd. Zo reageerde er ook een Nederlandse campingeigenaar. Hij nodigde ons uit om te verblijven op zijn camping in ruil voor wat klusjes. De klusjes bestonden voornamelijk uit houthakken. Dat hout kon weer mooi gebruikt worden voor het verwarmen van de sauna en de hottub. We mochten er zelf ook gebruik van maken. De ene avond zaten we in de sauna en de andere avond zaten we, onder de volle maan, in de hottub. Het was alsof we een wellness hadden geboekt!
Op een berg in de modder
Ook kregen we een uitnodiging van een Duits stel om op hun terrein te komen staan.
Het terrein was volop in ontwikkeling en overal was het een grote modderpoel, maar dat mocht de pret niet drukken. Globus2.nl kon staan op een berg, de stoelen konden naar buiten en we hadden een mooi uitzicht over een prachtige vallei.
We werden spontaan uitgenodigd voor pompoensoep met heerlijk zelfgebakken yoghurtbrood.
Madrid
In de buurt van Madrid besloten we op bezoek te gaan bij voormalig collega David. Hij nodigde ons uit om, samen met zijn familie, bij hem thuis te eten. Van tevoren hadden we al bedacht dat de Spanjaarden niet om 18:00 aan tafel zitten. We hadden daarom alvast wat gesnoept om de initiële honger vast te stillen. Rond 20:30 was zijn vrouw nog niet thuis evenals de kinderen. David zelf maakte ook geen aanstalten om te gaan koken. Toen hij ons vroeg hoe laat wij normaal gesproken eten schrok hij van het antwoord. Snel belde hij naar zijn vrouw en een uur later zaten we aan tafel met heerlijke tapas gerechtjes.
Warm gevoel
Gastvrijheid is meer dan een deur openen en een kop koffie aanbieden. Het is ook een gevoel overbrengen, een warmte die blijft hangen, lang nadat je als gast bent vertrokken. Het gaat niet om grootse gebaren of perfecte etiquette, maar om de kunst van het oprechte welkom heten. Een vriendelijke glimlach, een luisterend oor of het bereiden van het lievelingseten van de gast. Deze eenvoudige dingen hebben de kracht om iemand een warm gevoel te geven.
Website
We verbazen ons soms over reacties die mensen achterlaten op onze website. De meeste reacties zijn uiterst aardig en bemoedigend, maar er zitten ook best venijnige tussen. Waarom doen mensen dat? Het lokt uit om er ook weer negatief, verdedigend op te reageren, maar wie heeft daar wat aan? Wij kunnen de aanvullende en vriendelijke reacties zeer waarderen. Ook dit is een vorm van gastvrijheid waar wij een warm gevoel van krijgen.