Fruitinname: beperken of vergroten?
Tekst: Walter Montenarie | Beeld: Bigstock
Veel mensen zijn huiverig voor het eten van meer fruit. Er wordt gezegd dat we moeten oppassen voor de vele vruchtensuikers. Klopt dat wel?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit in Nederland is minimaal twee porties (1). Dit is echter een minimale, maar geen optimale hoeveelheid. Verschillende studies laten zien dat het eten van meer fruit wordt geassocieerd met een lagere kans op onder andere hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdig overlijden (2). Elk extra stuk fruit zorgt voor meer gezondheidsvoordelen, ook boven de twee stuks per dag.
Geleidelijke afgifte
In fruit zitten duizenden verschillende stoffen: vitamines, mineralen en fytostoffen. Al deze stoffen zijn ontzettend belangrijk voor het functioneren en beschermen van de cellen in je lichaam. Bovendien bevat fruit veel vezels die de opname van suikers in het lichaam remmen. Dit zorgt voor een meer geleidelijke afgifte van energie na het eten van fruit. Daarom zul je na het eten van fruit geen heftige suikerpiek ervaren. Deze vindt wel plaats als je suikers nuttigt uit bewerkte producten, zoals vruchtensap, koek of cola (3).
Geen beperking
Is het nodig om je fruitinname te beperken in verband met de fruitsuikers? Zeker niet. Het is bijna onmogelijk om té veel fruit te eten, mits het onderdeel is van een gevarieerd voedingspatroon. Een onderzoek waarin mensen 20 stuks fruit per dag aten, liet zelfs vele positieve uitkomsten zien op onder andere het gewicht en de bloeddruk (4). Eet dus gerust meerdere stukken fruit op een dag. Als je je zorgen maakt over je suikerinname, beperk dan producten met toegevoegde suikers.
Walter Montenarie is directeur en Health Coach bij het Health Coach Program.
Bronnen:
(1) Voedingscentrum
(2) Aune et al. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
(3) Greger, M. (2016). What about all the sugar in fruit? Nutrition Facts
(4) Meyer B.J., de Bruin E.J., Du Plessis D.G., van der Merwe M., Meyer A.C. (1971). Some biochemical effects of a mainly fruit diet in man.