Foute voedselverleiding
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime
Ultra-bewerkt voedsel is een groter probleem dan minder mineralen in ons voedsel. De conclusie dat ‘onze voeding rijk genoeg is, als je maar de juiste dingen kiest’, is te kort door de bocht.
Juiste keuze
Om in het huidige voedingsaanbod die juiste keuze te maken, is voor een doorsnee consument onmogelijk.
De verleiding van ongezonde producten is voor bijna 50 procent van de mensen te groot, zo blijkt uit CBS-cijfers.
Tuinbouwproducten, meestal toch al minder voedzaam dan vroeger, worden grootschalig industrieel bewerkt tot concentraten van vaak koolhydraten, met namen als suiker, zetmeel, witte bloem en maltodextrine.
Meer dan de helft van wat we binnenkrijgen, bestaat uit dergelijke ‘lege calorieën’. Een groot deel van alle andere voedingstoffen blijft achter in de ingrediëntenfabriek. Voor minimaal de helft van de voedingstoffen geldt dat meer dan de helft van de mensen daarvan onvoldoende binnenkrijgt. Hoog tijd dat we daar meer aandacht aan besteden. Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier.