Top

Foute voedselverleiding

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime

Ultra-bewerkt voedsel is een groter probleem dan minder mineralen in ons voedsel. De conclusie dat ‘onze voeding rijk genoeg is, als je maar de juiste dingen kiest’, is te kort door de bocht.

Juiste keuze

Om in het huidige voedingsaanbod die juiste keuze te maken, is voor een doorsnee consument onmogelijk.

De verleiding van ongezonde producten is voor bijna 50 procent van de mensen te groot, zo blijkt uit CBS-cijfers.

Tuinbouwproducten, meestal toch al minder voedzaam dan vroeger, worden grootschalig industrieel bewerkt tot concentraten van vaak koolhydraten, met namen als suiker, zetmeel, witte bloem en maltodextrine.

Meer dan de helft van wat we binnenkrijgen, bestaat uit dergelijke ‘lege calorieën’. Een groot deel van alle andere voedingstoffen blijft achter in de ingrediëntenfabriek. Voor minimaal de helft van de voedingstoffen geldt dat meer dan de helft van de mensen daarvan onvoldoende binnenkrijgt. Hoog tijd dat we daar meer aandacht aan besteden. Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.