‘Flip the system’ met een regenwaterwet
Tekst: Regenwater Alliantie | Beeld: Jacqueline Fuijkschot / Bigstock
Flip the system! Dat was onze opdracht tijdens de ‘Regenwater als Grondstof’ hackathon van BlueCity in november 2021. Tijdens de finale van de hackathon op 8 februari 2022 presenteerden we met 13 deelnemers onze oplossing om regenwater maximaal in te zetten als bron in de circulaire economie: een Regenwaterwet.
Een Regenwaterwet als verzamelnaam voor het creëren van de juridische en bestuurlijke randvoorwaarden voor het gebruiken van regenwater als circulaire grondstof. We richtten de Regenwater Alliantie op als onafhankelijk platform om een verbindende rol te spelen richting alle belanghebbenden. De doelstelling is om binnen vijf jaar een markt te creëren zodat regenwater formeel als waardevolle, circulaire grondstof wordt gezien en breed wordt toegepast als waterbron. Stoppen met pleisters plakken en lintjes knippen bij de zoveelste pilot. Wat we écht nodig hebben is inzetten op structurele verandering op nationaal niveau. Flip the system!
Wat was het probleem ook alweer? Droogte? Tekort aan waterbronnen?
Het heeft de afgelopen weken weer zoveel geregend, dat je bijna zou vergeten dat Nederland de afgelopen zomer voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren werd geteisterd door enorme droogte. ’Een watertaks voor zwembaden?’ kopte het NRC als mogelijke oplossing voor het drinkwatertekort. Dit zou als financiële prikkel kunnen bijdragen aan drinkwaterbesparing. Tientallen jaren is dat de tendens in Nederland: besparingsmaatregelen die het échte probleem netjes omzeilen: we gebruiken teveel van dat mooie, schone drinkwater voor allerlei zaken waarvoor het niet bedoeld is. Water van zo’n kwaliteit dat het veel energie en infrastructuur kost om te leveren, terwijl in veel toepassingen helemaal geen drinkwaterkwaliteit nodig is.
Oplossing
Nu klimaatverandering, droogte en wateroverlast zorgen voor ontregeling van onze waterhuishouding is het tijd voor oplossingen die meteen zoden aan de dijk zetten. Zoals regenwater! Jaarlijks valt er zoveel regenwater (ca circa 35 miljard m3), dat we de druk op de zoetwatervoorraden daarmee met gemak zouden kunnen opvangen. Ter vergelijking: jaarlijks gebruikten Nederlandse burgers en bedrijven in 2019 ‘maar’ 1,2 miljard m3 drinkwater, aldus het CBS. Er is dus zoet water genoeg! Alleen zijn wij in Nederland gewend om het regenwater zo snel mogelijk af te voeren naar rivieren en de zee. En valt het meeste regenwater niet op het moment dat we het nodig hebben: in een natte winter, in plaats van de droge, hete zomer. Het is veel verstandiger het regenwater lokaal vast te houden en als bron te gebruiken voor allerlei toepassingen. Zo ontlasten we de schaarse zoetwatervoorraden op het moment dat die onder druk staan.
Op zoek naar een verkenner om systeemverandering nationaal te orkestreren
Om de genoemde systeemverandering voor elkaar te krijgen is volgens ons een nationale verkenner nodig die boven de partijen staat en een lange termijn visie heeft. Een onafhankelijk en ervaren persoon die kan ondersteunen bij het verkennen en ontwikkelen van maatregelen om de randvoorwaarden te creëren voor optimale benutting van regenwater als grondstof. In eerste instantie door de belangen van diverse stakeholders in kaart te brengen en al die relevante partijen met elkaar te verbinden.
Zie ook www.regenwaterwet.nl
Laatste oproep
Als interim bestuur van de Regenwater Alliantie hebben wij onszelf een jaar de tijd
gegeven om de middelen te vinden om de volgende stap te kunnen maken.
Gaat Nederland eindelijk aan de slag?
Wij hopen op dat laatste en rekenen op uw steun!
Met vriendelijke groet,
Namens het interim bestuur van de Regenwater Alliantie
Albert Jansen, Bas Sala, Jenifer van Dijk en Ger Pannekoek
24 februari 2023
Wilt u de Regenwater Alliantie ondersteunen in hun zoektocht naar financiering voor een nationale verkenner? Neem dan contact met ons op via
contact@regenwaterwet.nl