Feestelijk (vegan) familie menu
Door: MAN.EAT.PLANT. | www.maneatplant.com | Foto’s: Lisette Kreischer | Recepten: Maartje Borst
Verwen al je gezinsleden en jezelf met dit heerlijke feestmenu voor kerst. De smaken en texturen die in deze recepten naar voren komen zijn vertrouwd en makkelijk verkrijgbaar. Perfect voor kleine en grote families en voor jong en oud, toegankelijk voor iedereen, en bovendien eenvoudig te maken.
VOORGERECHT: Rode kerstsoep met crostini
Deze soep is een heerlijk voorgerecht voor de hele familie. Niet te zwaar, geen moeilijke ingrediënten, wel rijk van smaak. De crostini met hummus van witte bonen maakt het helemaal af.
Voor 4-6 personen
Ingredienten
Soep
• 1 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 3 geroosterde paprika’s (uit een pot)
• 1 blik gepelde tomaten (400 g)
• 1 teen knoflook, gepeld
• 600 ml groentebouillon
• snuf oregano
• 125 ml plantaardige room (soja of haver)
• blaadjes van 1/2 bosje basilicum
+ extra blaadjes om te serveren
• zwarte peper
Crostini
• 6 mooie dunne, schuine plakken brood (baguette of ciabatta)
• olijfolie
• 150 g boterbonen of cannellini bonen uit blik
• 2 tenen knoflook, gepeld en 1 grof gehakt
• sap van 1 citroen
• 3 el tahin
• 1/4 tl grof zeezout
• 30 ml water
• extra olijfolie voor het serveren
• 1 el sesamzaad, geroosterd in droge koekenpan
• 1 tl zeewiervlokken (optioneel)
Instructies
Soep
Verhit olijfolie in een pan. Bak ui op middelhoog vuur glazig. Laat geroosterde paprika’s uitlekken en snijd in stukjes. Voeg paprika toe aan de ui en bak even mee. Voeg vervolgens knoflook, gepel-de tomaten en bouillon toe, en breng aan de kook. Breng op smaak met een snufje oregano. Laat ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer het geheel met een staafmixer. Meng voor de kruidenroom basilicum samen met sojaroom. Serveer de soep in mooie kommen en schenk er een straaltje krui-denroom in. Garneer met zwarte peper en een basilicumblaadje.
Crostini
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Spreid plakken brood uit over een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster in ca. 10 minuten krokant. Doe ondertussen bonen, de gehakte teen knoflook, citroensap, tahin en zeezout in een keukenmachine en maal fijn. Voeg het water toe en maal nog-maals, tot er een gladde, romige hummus ontstaat. Voeg eventueel extra water toe om tot een glad-de, smeerbare hummus te komen. Meng sesamzaadjes met zeewiervlokken. Snijd de overige teen knoflook doormidden, en wrijf over de crostini’s. Besmeer de crostini’s met de hummus, enkele druppels olijfolie en strooi (een deel van) het sesam-zeewier mengsel over. Een deel van het meng-sel kan ook over de soep worden gestrooid. Serveer naast de soep.
HOOFDGERECHT: Welllington met kervel worteltjes en pommes duchesse
Deze wellington van ’plantaardige kip’ is rijk gevuld met chique ingrediënten, de klassieke wortel-tjes en pommes duchesse smaken er heerlijk vertrouwd bij. Een overzichtelijk recept, je kunt de wel-lington en pommes duchesse eventueel al een dag van te voren maken (bak de wellington dan pas de volgende dag af). Hiermee maak je iedereen blij!
Voor circa 6 personen
Ingredienten
Wellington
• 2 pakjes plantaardige ‘kipstukjes’
(bijvoorbeeld Vivera of huismerk AH/Jumbo)
• 150 ml water
• 1 teen knoflook, gepeld en geplet
• 1 takje salie
• 1/4 tl fijn zeezout
• versgemalen zwarte peper naar smaak
• versgeraspte nootmuskaat (ca. 1/8 bol)
• 1 tl bietenpoeder: optioneel voor extra kleur
• 125 g champignons, in kwarten
• 30 g gedroogde cranberries, even geweld in heet water
• 50 g hazelnoten, grof gehakt
• 1/2 bosje peterselie, gehakt
• 270 g vegan bladerdeeg (vers van een rol is makkelijk, plakjes uit de diepvries kan ook)
• scheutje sojaroom
Kervel worteltjes
• 2 el olijfolie
• 1 kg bospeen (1 grote bos)
• 1 teen knoflook, gepeld en geplet
• 150 ml water
• sap van 2 mandarijnen
• 1/2 bosje kervel, fijngehakt
• zout en peper naar smaak
Pommes duchesse
• 600 g kruimige aardappels
(gebruik echt een kruimige aardappel!)
• zout
• 30 g olijfolie
• 2 tl uienpoeder
• 150 ml ongezoete haver- of sojamelk
• 4 el kikkererwtenmeel
• 1 tl bakpoeder
Instructies
Wellington
Verwarm de oven voor op 185 graden C.
Kook de ‘kipstukjes’ zachtjes in het water met knoflook, salie en zout. Zet een deksel op de pan en zorg dat de stukjes het water helemaal opnemen. Draai het vuur uit en voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat ietwat afkoelen. Voeg eventueel bietenpoeder toe om de stukjes meer vlezig roze te kleuren. Knijp de stukjes helemaal fijn met je handen, of gebruik een foodprocessor. Als het goed is houd je nu fijne sliertjes over. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur flink aan. Voeg als ze mooi goudbruin zijn de hazelnoten toe en bak even mee. Voeg peterselie en cranberries toe, bak 1 min mee en draai het vuur uit. Snijd de lap bla-derdeeg in twee rechthoeken. Verdeel de helft van het ‘kip’mengsel over een helft bladerdeeg, laat zeker 1 cm van de rand vrij. Verdeel de champignonvulling over de hele lengte in het midden van het ‘kip’mengsel. Dek de vulling af met de andere helft van het ‘kip’mengsel. Druk een beetje aan zodat de vulling straks strak in het deeg zit. Leg de overige lap bladerdeeg over de vulling en druk voorzichtig vast om de vulling heen. Vouw de randen decoratief naar binnen, of prak er een motief in met een vork. Maak met een mes heel licht kruislings inkervingen over het deeg. Bestrijk met wat sojaroom en bak ca. 40 minuten op 185 graden C tot goudbruin en gaar. Check tussendoor goed of het gebraad niet aanbrandt. Verleng indien nodig de baktijd.
Kervel worteljes
Maak de wortelen schoon (schillen of schrobben naar wens). Snijd ze in mooie schuine stukken. Verhit de olijfolie en bak de wortelen met de teen knoflook zachtjes aan. Voeg het water en manda-rijnsap toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Stoof de wortelen zachtjes gaar en voeg als ze beetgaar zijn de kervel toe.
Pommes duchesse
Schil de aardappels. Kook gaar in licht gezouten water. Verwarm ondertussen de oven op 225 gra-den C. Giet ze af en laat even uitdampen. Prak de aardappelen fijn met een vork of pers ze door een pureeknijper (gebruik liever geen stamper, deze maakt te grove stukjes in de puree). Bewerk de puree niet teveel, anders krijg je een lijm-achtige substantie. Voeg olie, uienpoeder, melk en zout naar smaak toe. Als het goed is heb je nu een mooie romige, vrij gladde puree. Roer het kikkererw-tenmeel en bakpoeder erdoor en doe het mengsel over in een spuitzak met kartelmondje (neem een wat grovere, zodat eventuele stukjes het mondje niet verstoppen). Spuit mooie toeven puree op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak goudbruin en gaar in 30 minuten.
Voor het serveren
Maak een bord mooi op met een aantal van de pommes duchesse, een flinke schep kervel worteltjes en twee plakken wellington.
NAGERECHT: Winter wonder dessert trio
Dit trio is een fantastische afsluiting van een feestelijk menu. De stoofperen worden gestoofd in vlierbessensap, wat ze naast een prachtig dieppaarse kleur een heerlijke aromatische smaak geeft. In de cakejes flirten mandarijn en amandel met elkaar, het ijs erbij maakt het compleet.
Voor circa 6 personen
Ingredienten
Vlier peertjes
• 6 stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
• 100 ml vlierbessen-oersap (of zwarte bessensap)
• 400 ml water
• 2 el (riet)suiker
• 1 kaneelpijpje
• 1 steranijs
Amandel/mandarijn cakejes
• plantaardige bakboter om vormpjes
mee in te vetten
• 50 g amandelmeel
• 50 g griesmeel (plus wat extra om de
cakevormpjes mee te bestrooien)
• 100 g tarwebloem
• 40 g (riet)suiker
• 1 zakje bourbon vanillesuiker
• 2 tl bakpoeder
• 1/4 tl fijn zout
• 40 ml rijstolie
• geraspte schil en sap van 2 biologische
mandarijnen, aangelengd met havermelk tot 135 ml
• 6 el amandelschaafsel
• poedersuiker
IJs
• Tenminste 1 bol vegan (room)ijs naar keuze per persoon (bijvoorbeeld Alpro vanille of karamel).
Instructies
Vlier peertjes
Begin minstens een halve dag van tevoren met de peertjes. Schil en breng aan de kook met vlierbes-sensap, water, suiker, kaneel en steranijs. Stoof heel zachtjes gaar, minimaal 2 uur, liefst nog langer, tot ze heerlijk geurig en gaar zijn.
Amandel/mandarijn cakejes
Verwarm de oven voor op 185 graden C.
Vet 6 stenen cakevormpjes in met plantaardige boter. Bestrooi met een beetje griesmeel en klop ze uit. Breng een steelplannetje water aan de kook. Meng amandelmeel, griesmeel, bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout in een kom. Voeg rijstolie en mandarijn-havermelk mengsel toe en roer door de droge ingrediënten. Verdeel het mengsel over de cakevormpjes en strooi het amandel-schaafsel erover. Zet de cakevormpjes in een grote ovenschaal en giet het kokende water in de ovenschaal tot het ca. halverwege de vormpjes staat. Dit zorgt ervoor dat de cakejes mooi gelijkma-tig garen en het vocht komt de textuur van de cakejes ten goede. Bak de cakejes in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de vormpjes, en bestrooi ze met poedersuiker. Tip: in plaats van poedersuiker kun je ook kokosschaafsel gebruiken.
Voor het serveren
Maak 6 bordjes op met een cakeje, een stoof-
peertje en een mooie bol ijs. Maak af met wat poeder-suiker.
Dit menu is tot stand gekomen in samenwerking met Green Protein Alliance & MAN.EAT.PLANT. Voor meer inspiratie voor heerlijke plantaardige recepten kijk op www.maneatplant.com.
De Green Protein Alliance is de maatschappelijke beweging die alle Nederlanders helpt terug te keren naar een meer plantaardig voedselpatroon. Leden van de alliantie zijn producenten als HAK, Zeewaar, GardenGourmet, Bonduelle, Rotterzwam, Alpro en retailers zoals AH en Jumbo. Het Voedingscentrum, stichting Natuur & Milieu en het Ministerie van LNV zijn drie van de kennispartners.
Voor meer informatie zie www.greenproteinalliance.nl en www.daarkunjeopbouwen.nl