Familie Mulder zet rauwe zuivel op de kaart
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Raw Milk Company
In de serie Duurzame Ondernemers trok het team van de Krant van de Aarde naar het Twentse De Lutte voor een ontmoeting met de eigenaren van Raw Milk Company. Dat leverde een openbaring op over de zuivelindustrie en vooral over de onomstotelijke gezondheidseffecten van rauwe zuivel. En het is lekker…!
Het is een succesverhaal van doorzetters en visionairs met een missie. De familie Mulder in De Lutte zette een uniek zuivelbedrijf op poten dat de macht van de melkindustrie uitdaagt. Want rauwe melk heeft talrijke voordelen ten opzichte van bewerkte melk. In gepasteuriseerde melk zijn hittegevoelige vitamines, eiwitten en enzymen vernietigd, toch heeft de introductie van gefermenteerde rauwe melk nog een lange weg te gaan. Dat is jammer, want het draagt bij aan gezonde darmflora en heeft een antivirale werking. Als iedereen in ons land dagelijk rauwgefermenteerde melkproducten zou gaan drinken, kan dit een positieve invloed hebben op de gezondheid en gezondheidszorg.
Import en export
Het verhaal van het echtpaar André enTonny en zoon Koen Mulder is bijzonder. André was een kleinschalige biologische melkveehouder in de buurt van Zwolle met veertig koeien. Niet meer, niet minder.
Hij dacht na over de ontwikkelingen in de melkveehouderij. En ontdekte hoe bizar het is dat veehouders hun veevoer, zoals mais, soja en tarwe, uit verre landen importeren, waarna de opbrengst voor 60 tot 70% wordt geëxporteerd en het vaderland met een enorm mestoverschot achterblijft.
De doorbraak kwam toen André het boek ‘The Untold Story of Milk’ las. Een eyeopener! Daarin las hij hoe melk nu in fabrieken wordt verhaspeld tot een nietszeggende vloeistof, terwijl het zoveel meer kan zijn als het rauw en gefermenteerd wordt geconsumeerd.
Emmertje per week
“Ik ben toen begonnen met het prutsen met kefir in de keuken,” vertelt André. “Samen met andere boeren vormden we een werkgroep waarin we de voordelen van rauwe melk onderzochten. We begonnen een klein winkeltje waar we ongeveer een emmertje rauwmelkse kefir per week verkochten en dit werden al snel veel meer emmertjes.”
De aanleg van een autoweg door de weilanden van de Mulders leidde tot een doorbraak. Hun boerderij werd verkocht en dat voorzag hen van startkapitaal om de nieuwe fabriek neer te zetten. “Wij waren nog te jong om te gaan rentenieren,” zegt Tonny. “We zijn daarna nog zo’n drie jaar bezig geweest met het uitbreiden van die rauwe melkactiviteit. Eerst in een unit van vijf bij twee meter, maar de reacties van de gebruikers waren zo enthousiast dat we gingen groeien. Dat resulteerde tenslotte in de oprichting van de Raw Milk Company in De Lutte waar nu wekelijks ruim 17.000 liter wordt geproduceerd. Die vindt z’n weg in alle biologische winkels, natuurvoedingswinkels (merk RauwPower), supermarkt Plus(merk RawBoost) en in de eigen winkel ‘Melk en honing’ bij hun bedrijf.
Fermenteren
Tonny: “We werken samen met twee biologische boeren die overwegend gras gevoerde koeien hebben. De warme melk zit binnen een uur bij ons in de tank en is dus supervers. Daarna fermenteren we het minstens 24 uur door er melkzuurbacteriën aan toe te voegen. Zo behoudt het de positieve eigenschappen en is het gemakkelijk verteerbaar. Lactose wordt omgezet in melkzuur waardoor zelfs mensen met een lactose-intolerantie of koemelk- allergie er baat bij hebben.”
De Raw Milk Company maakt nu kefir, yoghurt, hangop, kwark, roomboter en ghee.
Darmgezondheid
De familie Mulder krijgt talrijke enthousiaste reacties van consumenten die er qua gezondheid door het gebruik van hun gefermenteerde rauwmelkse producten aanmerkelijk op vooruit zijn gegaan. Het zou darmklachten, psoriasis, astma en nog een aantal kwalen verlichten of zelfs genezen. Dat leverde een map met zo’n 150 positieve reviews op. Dat werd ook op de website www.rawmilkcompany.nl vermeld. Niet veel later stond de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) op de stoep. Onmiddellijk verwijderen op straffe van een boete van 150.000 euro! Zelfs de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek konden de ambtenaren niet vermurwen.
Tonny: “Wij garanderen niets, maar de reacties van consumenten spreken voor zich. Het staat voor ons 100% vast dat onze producten een helende werking hebben. Veel ziektes komen voort uit de werking van de darmen. Darmgezondheid is daarom essentieel. Mensen zouden zich daar meer bewust van moeten zijn. Wij wachten met smart op wetenschappelijk onderzoek dat datgene bevestigt waar wij allang van overtuigd zijn.”
Hoe dan ook, rauwmelkse kefir en de andere producten zijn niet alleen gezond, maar ook lekker. “Klanten zeggen dat het smaakt zoals moeder het vroeger aan ons gaf,” zegt Tonny.
André doet er nog een schepje bovenop: “Het is de champagne van de zuivel!”