Europese week voor duurzame ontwikkeling
Tekst: ATIBT
'Dagelijks in actie' is het thema van de Europese Week voor Duurzame Ontwikkeling (ESDW) in 2022, maar het is ook het credo van het programma Fair&Precious van de ATIBT (International Tropical Timber Technical Association).
Dit programma heeft tot doel de consument bewust te maken van het belang van FSC- en PEFC-PAFC gecertificeerd duurzaam tropisch hout. Aandacht voor verantwoorde consumptie is de sleutel tot een groenere toekomst voor onze planeet.
Het belang van het behoud van de tweede groene long van de wereld
De Centraal-Afrikaanse bossen worden bedreigd door ontbossing. De 240 miljoen hectare regenwouden van Centraal-Afrika, die 11 landen bestrijken, vormen een van de laatste primaire bossen ter wereld. Deze bossen zijn ook uitzonderlijke reservoirs van biodiversiteit, met meer dan 10.000 geregistreerde plantensoorten.
Deze bossen worden nu bedreigd: jaarlijks verdwijnt gemiddeld meer dan 3 miljoen hectare en 10% van de oppervlakte wordt gebruikt voor mijnbouw (goud, koper, kobalt, diamant), waardoor de bodem permanent wordt vernietigd.
Daarnaast krimpt het bos ook door het gebruik ervan voor landbouwdoeleinden, illegale houtkap en handel in tropisch hout, uitbreiding van stedelijke gebieden en bevolkingsgroei. Dit is een bedreiging voor onze toekomst. Gezien de urgentie van de situatie zet de ATIBT zich via het Fair&Precious-programma dagelijks in voor het behoud van de bossen in het Congobekken.
Lokale gemeenschappen en consumenten informeren over en dagelijks betrekken bij het duurzaam beheren van natuurlijke hulpbronnen
Bosecosystemen zijn essentiële ecologische hulpbronnen die niet altijd hernieuwbaar zijn. Vandaag de dag is het van cruciaal belang om de lokale gemeenschappen, maar ook alle landen waar dit hout wordt verbruikt, bewust te maken van het belang van bosbehoud.
Volgens Norbert Gami, antropoloog en senior sociaaleconomisch adviseur bij de Amerikaanse NGO Wildlife Conservation Society (WCS) in Congo Brazzaville, betekent duurzaam bosbeheer “dat er zo weinig mogelijk wordt weggehaald om het milieu intact te houden voor alle toekomstige generaties. Dit betekent het verenigen van behoud en ontwikkeling. Het is essentieel om zowel de lokale gemeenschappen als de Europese kopers via voorlichting bewust te maken van de boscertificering en het begrip ‘ontbossingsvrij’. In de praktijk stellen de FSC- en PEFC-PAFC-labels mensen in staat om hout te kopen van een ‘duurzaam’ bosbeheersysteem dat de hulpbron in stand houdt, de biodiversiteit beschermt en de lokale bevolking een bron van inkomsten biedt.”
Over ATIBT
L’Association Technique Internationale des Bois Tropicaux (ATIBT) werd in 1951 opgericht op verzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ten dienste van de sector ’tropisch hout’, van het bos tot de eindverbruiker, speelt de vereniging een leidende rol in de uitvoering van internationale projecten die gericht zijn op een duurzaam en verantwoord beheer van tropische bossen. Tussen 2016 en 2019 is het aantal leden van de ATIBT met bijna 50% toegenomen, waardoor het aantal leden op meer dan 130 komt. Naast de Europese actoren in de sector ‘Afrikaans tropisch hout'” verenigt het ATIBT staten (Republiek Congo, Republiek Ivoorkust, Centraal-Afrikaanse Republiek), andere Afrikaanse landen (Gabon, Ivoorkust, Kameroen, DRC) en Europese beroepsverenigingen, ngo’s (zoals het WWF en de Prins Albert II-stichting) en grote bedrijven.
ATIBT voert het Fair&Precious programma uit, dat bestaat uit het bevorderen van duurzaam bosbeheer en de aankoop van FSC en PEFC-PAFC gecertificeerd hout.
Website: www.atibt.org en www.fair-and-precious.org