Top
nieuw leven voor een kledingstuk

Kledingtips van Karin

Teks en foto: Karin Bekkers

Al ruim 10 jaar help ik mijn klanten aan een garderobe die hen op het lijf geschreven is. Na een uitgebreide intake duiken we de kledingkast in. Daar valt vaak heel veel winst te behalen. Shoppen in je eigen kledingkast noem ik dat.

Omdenken: de kledingkast

Het mooie is dat als je al je kleding weer eens door je handen laat gaan, je kledingstukken tegenkomt die je helemaal vergeten was. Het leukste onderdeel vind ik altijd het maken van nieuwe combinaties. We hebben allemaal onze standaard outfits. Maar er is zoveel meer mogelijk met de kleding die je hebt. Kleding die niet meer passend is, letterlijk of figuurlijk, leggen we op een aparte stapel. Soms kan er een nieuw leven voor een kledingstuk ontstaan door het te (laten) vermaken of er iets heel anders van te maken. Achteraf ruimen we de kledingkast weer netjes en overzichtelijk op. Na zo’n sessie voelt je garderobe weer als nieuw en dat zonder nieuwe aankopen!

Geef kapotte kleding een tweede (of derde of …) kans

Meestal kan kapotte kleding nog gerepareerd worden. Mocht je zelf niet zo handig zijn met naald en draad, zoek dan een goede kledingreparatieservice bij je in de buurt.

Breng je schoenen naar de schoenmaker als ze stuk zijn of een nieuwe zool nodig hebben. De schoenmaker heeft ook vaak oplossingen voor schoenen die je niet draagt omdat ze niet lekker zitten.

En als je een kledingstuk niet draagt, wat kan je dan doen?

Iedereen heeft wel kleding in de kast hangen die niet gedragen wordt. Vraag je bij zo’n kledingstuk eerst af waar het aan ligt. Gaat het om de maat, de lengte, de kleuren, de stof, de uitstraling, etc., etc.? Er zijn een aantal gevallen waarin je het beste kunt besluiten om afscheid van het kledingstuk te nemen. Zoals wanneer het te klein is, je de stof niet prettig vindt of het kledingstuk onherstelbaar is versleten/verkleurd. Een goed kledingstuk kan je nog verkopen bij een fysieke tweedehands kledingwinkel bij je in de buurt. Ook wordt er steeds meer tweedehandskleding online verkocht, bijvoorbeeld op Vinted en The Next Closet. Kapotte en versleten kleding breng je het beste naar inzamelpunten zoals dat van de Kringloop (ReShare).

Nieuwe combinatie of bestemming

Te grote en te lange kledingstukken kan je (laten) vermaken. Als de kleur of de uitstraling de reden is dat je het niet draagt dan is het vaak een kwestie van goed combineren met andere kledingstukken. Neem eens de tijd om nieuwe combinaties te bedenken met de kleding die je al hebt.

Je kan ook je creativiteit aanspreken en een nieuw leven voor een kledingstuk bedenken. Zo heb ik zelf onlangs de mouwen van een oud overhemd van mijn man aan een jurk met te korte mouwen genaaid, waardoor ik nu een uniek en veel beter draagbaar kledingstuk heb gecreëerd!

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Karin Bekkers en ik ben gek op kleding, op mensen en op de natuur. Al ruim 10 jaar help ik mijn klanten met veel liefde aan een garderobe waarin ze zich geweldig voelen.

https://yourpersonaldresscoach.nl/

Wat vindt u van dit artikel?