Top
basketbal

Excentriek en intensief: duizenden zweetdruppels op WK 3×3 basketbal

Tekst: Sjors Beukeboom 

Het oogt bijzonder, zes atleten die op een ogenschijnlijk half veld basketbal spelen. Zweetdruppels staan op hun voorhoofden en ze rennen, vliegen, draven over het kleine speelterrein. 3x3 basketbal is attractieve sport voor de kijker thuis, die op het puntje van zijn stoel moet zitten om de hoge intensiteit van het spel te kunnen volgen. Voor de atleten zelf is het fysiek uitputtend op het veld. Waar Nederland niet tot de mondiale wereldtop behoort in het ‘reguliere’ basketbal, is dat bij het 3x3 wel anders.

In juni was het Museumplein in Amsterdam het decor van de wereldkampioenschappen 3×3 basketbal. Landenteams, waaronder de Nederlandse mannen en vrouwen die tot de mondiale subtop behoren, hoopten voor eigen publiek te stunten. Goed mogelijk, want de Nederlandse vrouwen werden in 2017 op het EK derde en de mannen werden tweede op het WK van 2018. 

Snel en fysiek

3×3 basketbal is een snelle sport, waarbij twee teams van drie spelers rond één basket spelen. De speeltijd bedraagt tien minuten, al kan de wedstrijd voortijdig eindigen als een van beide teams 21 punten gescoord heeft. Schoten binnen de cirkel om de basket zijn één punt waard, buiten de cirkel garandeert twee punten. 

De sport, die in 2020 voor het eerst een olympische discipline is, is een fysiek zware sport. Het tempo ligt altijd torenhoog en lichamelijk contact is niet uitzonderlijk. Aanvallende en verdedigende fouten worden echter bijgehouden. Tot zeven speelfouten is er niets aan de hand, maar daarna krijgt de tegenstander één vrije worp. Bij elke speelfout die na de zevende volgt, krijgt de tegenstander twee vrije worpen. Zo kan de 21 punten snel gehaald worden.

Teleurstelling

Juist die fouten zorgden ervoor dat de Nederlandse vrouwen voor de knock-outfase uit het toernooi vlogen. In een belangrijke wedstrijd tegen Hongarije maakten zij in de beginfase veel overtredingen. Dat kwam hen in de slotfase duur te staan, omdat de Hongaren meerdere vrij worpen benutten. 

Loyce Bettonvil was als één van de Nederlandse speelsters actief op het Museumplein en vond de vroege uitschakeling een teleurstelling. “Erg jammer, zeker na die derde plek op het EK van 2017. We zaten in een sterke poule, met Hongarije en China die tegen elkaar de finale speelden. In de groepsfase verloren we daar nipt van.”

Toch heeft Bettonvil van het toernooi genoten. “De entourage en de sfeer op het Museumplein was onvergetelijk. Al die extra Oranjefans, die gaven een extra boost, zeker in zo’n groot stadion die de organisatie opgebouwd had. Het was een hartstikke bijzonder WK.”

Concurrentie neemt toe

Nu al een tijdje bekend is dat 3×3 basketbal Olympisch wordt, nemen steeds meer landen het serieus. Bettonvil merkt dat ook. “Misschien was voor grote basketballanden het 3×3 basketbal eerst een ondergeschoven kindje. Nu het Olympisch is nemen steeds meer landen het veel serieuzer.” 

Nederland blijft niet achter

In Nederland  wordt de sport al veel langer serieus genomen. Tijdens het WK werden wedstrijden live uitgezonden en in het buitenland zijn ook steeds meer toernooien. “Het wordt steeds professioneler”, beaamt Bettonvil. “ Wij hebben Streetball Masters de grootste 3×3-competitie van Europa, bekend van de excentrieke locaties door heel het land, waar uit het niets een zandbak uit de grond wordt gestampt. Daarnaast is er sinds kort ook een Women’s World Series. Daarin is Bettonvil zelf veelvuldig te zien is.” 

Wat vindt u van dit artikel?

Sjors Beukeboom is journalist, videomaker, tekstschrijver en dagvoorzitter. Ik werkte ook voor NOS Sport. Sjors op sociale media: @Beukeb00m (10.000+ volgers op Instagram). Bedrijfsnaam: MediaBoom Website: www.sjorsbeukeboom.nl Sinds 2020 is Sjors is Press and Public Relations Officer bij Team Israel Start-Up Nation, een professioneel wielerteam.