Top
drinkbare rivieren

Drinkbare rivieren als indicators voor een gezond leven

Tekst: Ivo Valkenburg | Beeld: Fjordor Buis / www.drinkablerivers.org

In het midden van de mondiale coronacrisis, zendt de Nederlandse televisie de driedelige documentaire Drinkbare Maas uit. Je ziet hoe de bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecoloog Li An Phoa duizend kilometer langs de Maas wandelt, van de drie bronnen in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. Onderweg spreekt ze met boeren, burgemeesters, vissers, ondernemers, kinderen en andere belangstellenden voor wie schoon water van belang is.

Gezondheid voor mensen, dieren en planten

“Alle levende wezens behoren tot een stroomgebied. We kunnen niet leven zonder schoon water. Het is onze levensbron.

Pesticiden, medicijnresten of het koelwater van een kerncentrale vergiftigen onze bron.

Het is de hoogste tijd dat we ons de vraag stellen of onze manier van leven en werken wel of niet bijdraagt aan de gezondheid voor mens, dier en plant,” aldus Li An die de kwaliteit van rivierwater als een ultieme indicator ziet voor de gezondheid van onze wereld.

Gezonde ecosystemen

Vijftien jaar geleden besloot Li An na haar studie Bedrijfskunde in een kano de Canadese rivier de Rupert af te varen. “Dat was toen een drinkbare rivier. Slechts drie jaar later was de loop van de rivier door het aanleggen van een megadam veranderd en raakte de rivier door onder meer zilvermijnbouw vervuild met kwik waardoor het water niet meer drinkbaar was. Het maakte zo duidelijk hoe destructief de keuzes van mensen kunnen zijn en hoe onlogisch het is om onze leefgebieden en daarbij onze eigen toekomst te vergiftigen. Dit was voor mij reden om in actie te komen en me in te zetten voor drinkbare rivieren.”

Rivierwater en welzijn

Li An pleit ervoor dat de kwaliteit van ons rivierwater een leidend beginsel wordt in de manier hoe we leven, wonen en werken.

“Industrieën die onze stroomgebieden vervuilen, dragen in ons huidige financieel-economische systeem bij aan de groeicijfers van de economie. Het wordt tijd dat we de kwaliteit van rivieren meewegen als graadmeter van ons welzijn.”

Beweging

Vriendelijk en daadkrachtig gaat Li An met iedereen het gesprek aan. Ze praat open en eerlijk met schoolkinderen en burgemeesters, met leraren en de directeur van een kernreactor. Overal waar ze is, ontstaat beweging.

Zo hebben Franse burgemeesters zich aangesloten bij een internationaal netwerk dat zich sterk maakt voor een drinkbare Maas en wordt inmiddels door een netwerk van burgerwetenschappers de kwaliteit van rivierwater in veertien verschillende landen gemeten.

Cora van Nieuwenhuizen, tot voor kort de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat, benoemde het ideaal van drinkbare rivieren als ‘een mooi vergezicht’.

Li An verschijnt regelmatig op radio- en televisie en tal van bladen schrijven over haar missie. Het dagblad Trouw plaatste haar in 2019 op nummer 19 van meest duurzaam actieve mensen.

“Zoals een gezonde bloedsomloop voorwaarde is voor een gezond lichaam, zijn gezonde rivieren voorwaarde voor een gezonde aarde. Dat laten Li An Phoa en Maarten van der Schaaf overtuigend zien in hun boek Drinkbare rivieren.” – Jan Terlouw

Door rivieren te vergiftigen, vergiftigen we onszelf

“Ik maak me zorgen dat we te weinig beseffen hoe belangrijk gezonde ecosystemen voor ons zijn. Nog altijd dumpen we ons afval – bewust of onbewust, direct of indirect – in de rivier. Plastic, medicijnresten en synthetische chemicaliën in onze rivieren zorgen voor verstoring, vernieling en onbalans in onze stroomgebieden en vormen zo een reflectie van hoe we leven en hoe we denken over gezondheid. Door rivieren te vergiftigen, vergiftigen we onszelf. Maar ik geloof ook dat we het tij kunnen keren. Als we in staat waren om binnen een paar generaties onze rivieren te vergiftigen, dan moet het ons ook lukken rivieren weer drinkbaar te maken. Daar hebben we elkaar bij nodig. Jij, ik, kinderen, studenten, boeren, burgemeesters, regeringsleiders. Stap voor stap. Allemaal kunnen we een bijdrage leveren om onze levensaders weer gezond te maken.”

Li An Phoa en Maarten van der Schaaf publiceerden in juni 2021 het boek ‘Drinkbare Rivieren – een reis, een droom, een levenswerk’. Inmiddels is al de 2e druk verschenen. Het boek is verkrijgbaar via de lokale boekhandel of via de website van Drinkbare Rivieren: www.drinkablerivers.org

Ivo Valkenburg is de auteur van het boek ‘Niet gezwicht voor de wereld’.

Wat vindt u van dit artikel?

Ivo Valkenburg (1966-2022) was meer dan dertig jaar actief in de wereld van financiële dienstverlening. Eerst als financieel adviseur, later als facilitator van vernieuwingsprocessen binnen ondernemingen. Verder hielp hij mensen en organisaties om in de goede stroming te komen vanuit de grote uitdagingen op financieel-economisch gebied, altijd met een enthousiast oog voor het welzijn van mensen in de transitie naar een toekomstige wereld. Daarnaast begeleidde hij regelmatig mensen en bedrijven op het gebied van persoonlijke groei en zakelijke ontwikkeling. Ivo is auteur van enkele boeken over vernieuwing van mens en economie: “Spirit in Finance”, "Louter Leven” en “Niet gezwicht voor de wereld”. Samen met zijn gezin was hij woonachtig in de bergen van Transsylvanië, Roemenië, waar hij een retreat center voor mensen en bedrijven heeft opgebouwd. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ivovalkenburg/