Top

Duitsland voor cultuurliefhebbers

Onze Oosterburen hebben cultuurliefhebbers veel te bieden: maar liefst 500 theaters, ruim 6.700 musea en 46 vermeldingen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Normaal gesproken zijn er jaarlijks meer dan één miljoen culturele evenementen. Uiteraard ligt dat aantal dit jaar een stuk lager, maar er is ook online veel te genieten. En hopelijk kunnen cultuurliefhebbers binnenkort weer in goede gezondheid naar Duitsland reizen voor de échte ervaring! #DuitslandDichtbij

Beethoven-jubileumexpositie in Bonn

In het kader van het Beethoven-jubileumjaar BTHVN2020 stelde de Bundeskunsthalle in Bonn, in samenwerking met het Beethoven-Haus Bonn, de tentoonstelling Beethoven ‘Welt.Bürger.Musik’ samen. Deze unieke jubileumexpositie, waarin het leven van Beethoven is verweven met zijn muziek, is nu online te zien. Je kunt dus in alle rust virtueel door de lege museumzalen van de Bundeskunsthalle lopen en inzoomen op de verschillende tentoonstellingsobjecten. Naast de werkwijze van de componist wordt ook de culturele en historische context van zijn leven en werk getoond.

digitalekunsthalle.zdf.de/beethoven/

Musiceer samen met het Beethoven Orchester Bonn

(Amateur)musici krijgen de kans om samen met het Beethoven Orchester Bonn, onder leiding van de beroemde dirigent Dirk Kaftan, een videoclip te maken. Door twee minuten uit de ‘Pastorale’ (de Zesde Symfonie) van Beethoven mee te spelen en op te nemen word je onderdeel van een groot virtueel orkest. Het Beethoven Orchester Bonn wil hiermee een gemeenschappelijk symbool creëren voor de hoop op betere tijden. Net zoals Beethoven in het laatste deel van de ‘Pastorale’ de roep van de alpenhoorn gebruikte als symbool voor de hoop op beter weer. Via de website van het Beethoven Orchester Bonn is de ‘Pastorale’ als video, audio en bladmuziek te downloaden:

www.beethoven-orchester.de/

Elbphilharmonie in Hamburg © Thies Raetzke

Rondleiding door de Elbphilharmonie in Hamburg

Via Google Arts & Culture kun je de Elbphilharmonie in Hamburg  virtueel bezoeken en het indrukwekkende gebouw bezichtigen, dat naast een concertzaal ook uit een dakterras, verschillende appartementen en een gekrulde roltrap met een lengte van ruim 80 meter bestaat. Bezoekers krijgen vanaf het terras op 37 meter hoogte een panoramisch uitzicht over de stad en de haven. De foto- en videoreeks toont de bouw van de 110 meter hoge Elbphilharmonie en het tot in de puntjes verfijnde interieur van de concertzaal dat garant staat voor perfecte akoestiek.

https://artsandculture.google.com/partner/elbphilharmonie

Kulturforum
Kulturforum. Berlin-Tiergarten, Ingang Sigismundstraße. © Staatliche Museen zu Berlin / David von Becker

Europese schilderkunst in de Gemäldegalerie in Berlijn   

De Gemäldegalerie in Berlijn bezit een van ‘s werelds belangrijkste collecties Europese schilderkunst met meesterwerken van Jan van Eyck, Pieter Bruegel, Albrecht Dürer, Rafaël, Titiaan, Caravaggio, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Vooral de Duitse en Italiaanse schilderkunst van de 13e t/m 16e eeuw en de Nederlandse schilderkunst van de 15e t/m 17e eeuw zijn hier te bewonderen. De schilderijencollectie wordt sinds 1998 in het Kulturforum tentoongesteld. Nu het museum gesloten is, worden de schilderijen online via Google Arts & Culture getoond.

https://artsandculture.google.com/partner/gemaldegalerie-staatliche-museen-zu-berlin

Wassily Kandinsky Impression III (Konzert), 1911 © Städtische Galerie im Lenbachhaus München

Lenbachhaus in München

Met Google Arts & Culture kun je ook de collectie van het Lenbachhaus  bekijken. Dit museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van de 19e-eeuwse portretschilder Franz von Lenbach. De collectie bestaat uit een unieke verzameling kunstwerken van Der Blaue Reiter, de kunststroming in 1911 in München opgericht door Wassily Kandinsky en Franz Marc. Daarnaast bezit het museum een grote collectie 19e eeuwse München school naast werk van Joseph Beuys, Gerhard Richter, Isa Genzken, Sigmar Polke en Sol LeWitt.

https://artsandculture.google.com/partner/lenbachhaus

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.