Top
waldorf100

De Waldorf100 kaars: mensen verbinden, net als de bijen

Tekst: Maxime Paulis

De Vrijeschool viert dit jaar hun 100-jarig jubileum en dat is de afgelopen maanden groots gevierd. Door het hele land organiseren vrijescholen festiviteiten om in de stemming te komen voor het eindfeest: het Waldorf100 festival op 20 september in Utrecht. Tijdens de opening van dit evenement wordt het symbolische vrijeschool vuur ontstoken: een bijzondere kaars gemaakt van bijenwas.

Leerlingen van vrijescholen zijn samen met lokale imkers en imker-initiatief Bee the Change aan de slag gegaan met het maken van de Waldorf100 bijenwaskaars. “Bijen kunnen als geen ander mensen verbinden en dat is wat ik wilde doen met deze kaars. Iets eenvoudigs met een grote impact, namelijk alle scholen met elkaar verbinden,” vertelt Rinske Kreukniet, initiatiefnemer van Bee the Change en docente in het vrijeschoolonderwijs. De honingbij staat tijdens het Waldorf100 festival centraal, omdat de vrijeschool ervan bewust is dat deze diertjes nauw verbonden zijn met mensen. Zorgt de mens goed voor de aarde, dan gaat het ook goed met de bij. Op iedere school worden nieuwe laagjes was toegevoegd. Zo groeit de kaars, net als een boom, laagje voor laagje.

Draag je steentje bij

Vrijescholen die hun steentje aan de kaars willen bijdragen kunnen zich opgeven bij Rinske. Zij heeft een groot netwerk aan imkers die graag langskomen op scholen om te vertellen over hun werk en de bijen. Daarnaast nemen zij bijenwas mee die gesmolten wordt voor een nieuwe waslaag. Rinske is ook imker en hecht veel waarde aan het welzijn van bijen. Daarom kiest ze bij dit project bewust voor imkers die natuurlijk imkeren. “Zij laten de bijen zelf hun raten bouwen en de dieren mogen zelf hun honing houden tijdens de winter,” legt ze uit. “Ook is de kwaliteit van de bijenwas beter.”

Aan de slag!

Om de kaars te trekken gebruikt Bee the Change een grote, koperen bijenwas-pan. Die wordt van school naar school gebracht om ter plekke verder te werken aan de kaars. Dit wordt binnen gedaan, om te voorkomen dat bijen afkomen op de geur van de was. “We werken natuurlijk met kinderen, en daarom is binnen werken veiliger,” verklaart Rinske. “Iedere laag is ongeveer één millimeter dik en per school worden drie lagen getrokken.” Tot nu toe hebben zo’n dertien vrijescholen meegeholpen aan het maken van de kaars en uiteindelijk zal de kaars ongeveer drie kilo wegen. 

Fase 2: de wereldkaars

Zodra de Waldorf100 bijenwaskaars tijdens het festival is aangestoken, is fase 1 afgesloten. “En dan komt nóg een kaars,” verklapt Rinske. “Deze zal de hele wereld overgaan.” Op het podium in Utrecht zal de eerste laag was van de nieuwe kaars getrokken worden. Na het festival wordt er een rondje gemaakt langs alle scholen die om logistieke redenen niet mee konden helpen aan de eerste kaars. “In januari gaat de tweede kaars naar Antwerpen,” vertelt ze verder. “Ik hoop dat de kaars over drie jaar weer terug is in Nederland, want dan bestaat het vrijeschoolonderwijs 100 jaar in Nederland.”

Zien, luisteren en doen op het Waldorf100 Festival:

Onder het thema ‘een traditie van vernieuwing’ is een veelzijdig programma opgesteld, met inspirerende gastcolleges, voorstellingen en workshops.

Zie: ‘Noor de notenkraker’ – Een opvoering van een sprookje uitgevoerd door studenten aan de opleiding Dans/Euritmie.

Film: Down to Earth – Een familie gaat vijf jaar reizen, op zoek naar een nieuwe blik op de wereld.

Luister: Le Motat – De band maakt tegendraadse nederpop. Bandlid Tato Wesselo zat vroeger op een vrijeschool.

Gastcolleges – Bezoek bijzondere gastcolleges met televisiemaker Floortje Dessing, Olympisch snowboardster Nicolien Sauerbreij en Sophia Christina Murphy-Molt, kleindochter van de oprichter van de eerste Vrijeschool.

Doe: Workshops – Volg één of meerdere workshop(s) zoals ‘Autobiografisch schrijven’ of ‘Zinvolle beweging’.

Zie www.waldorf-100.nl voor het volledige programma.

Wat vindt u van dit artikel?

Voor Krant van de Aarde ga ik in gesprek met mijn generatiegenoten - die millennials, u kent ze wel – over van alles wat met duurzaamheid en de natuur te maken heeft. Daarnaast schrijf ik regelmatig over het vrijeschoolonderwijs in Nederland.