De vier lekkerste pompoenen volgens foodcoop Odin
Tekst: Odin
Oranje pompoen
Dit is de meest bekende pompoen. De zachte smaak en iets draderige structuur maken ‘m ideaal voor pompoensoep en pompoenpannenkoek. Ook gegrild in de oven is deze pompoen heerlijk. Het fijne aan deze pompoen is dat je de schil ook kunt eten. Hoe ouder je pompoen is, hoe stugger en dikker de schil wordt. Dan kun je ‘m beter schillen.
Butternut pompoen
De butternut- of flespompoen. De structuur is wat steviger en de smaak is zoetig en nootachtig. De schil van de jonge pompoen kun je eten, al heeft het onze voorkeur de schil altijd vanwege de kenmerkende smaak te verwijderen. Deze pompoen is perfect om te roosteren en past goed in Aziatische curry’s en Marokkaanse tajines.
Groene pompoen
De groene Kabochapompoen. Qua smaak en structuur lijkt deze het meest op de oranje pompoen, maar dan iets zoeter. Vandaar dat deze erg lekker is in zoete taarten en muffins, al misstaat hij ook niet in een hartige stoofpot. De schil is vrij hard.
Spaghetti pompoen
Het uiterlijk van de spaghetti pompoen varieert nogal. Van licht tot donker gelig en van gestreept tot groenachtig. De naam van deze Japanse pompoensoort komt door het vruchtvlees. Door het te koken worden het spaghetti-achtige draadjes. Ideaal als glutenvrije vervanger voor spaghetti. De pompoen is net als zijn kleur heel licht van smaak. Ook lekker om te vullen met couscous en gehakt en in de oven te bakken.