De SMAAK van Nederland
Tekst: Renske de Zwart
Nederland staat niet bekend om zijn verfijnde keuken; bij Hollandse gerechten denk je al snel aan hutspot, pannenkoeken of erwtensoep. Maar als je wat verder op zoek gaat naar verschillende Hollandse streekgerechten en -producten, blijken er toch veel verfijnde, bijzondere en vooral ook onbekende delicatessen te bestaan.
Wie kent bijvoorbeeld de Chaamse Pel, of weet wat Naegelholt is? In alle delen van het land vind je unieke gerechten of producten, van kazen en worst tot appelstroop en koekjes. In de wateren rondom Nederland worden kreeft, oesters en zelfs ansjovis gevangen. En laten we klassiekers zoals de kroket, stroopwafel of rookworst niet vergeten. Als je alles bij elkaar optelt is er heel wat te beleven en te ontdekken in culinair Nederland!
Veel van deze gerechten zijn helaas in de verdrukking geraakt. Grootschalige landbouw en (geïmporteerd) fabrieksvoedsel verdringen steeds meer de lokale producten en producenten.
De consumenten kiezen over het algemeen voor de goedkope kiloknaller in de megasupermarkt en niet voor het handgemaakte, dure worstje bij de ambachtelijke slager. Vaak worden deze oeroude gerechten en producten alleen nog gemaakt door en voor een handvol liefhebbers. Deze trend is gelukkig de laatste jaren aan het keren.
Er is veel aandacht voor biologisch, lokaal geproduceerd voedsel en voor eerlijke handel. Steeds meer mensen zijn zich bewust van wat en hoe ze eten en nemen de tijd om uitgebreid te koken en te tafelen.