Top
Voedselbank

Corona maakt Voedselbank normaler én nodiger

Vrijwilligers werken samen tegen voedselverspilling en honger

Tekst: Leonie Kohl | Foto’s: Voedselbanken Nederland

De negatieve gevolgen van de coronapandemie op de economie zijn ver te voelen. Voor steeds meer mensen in Nederland zelfs tot in de maag… Als die net zo leeg is als je bankrekening, dan kan de Voedselbank een reddende engel zijn voor jou en je gezin. Vanwege corona wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de Voedselbank. Met alle
maatregelen is het organisatorisch ook flink aanpassen. Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland vertelt erover aan Krant van de Aarde.

“Iedereen kan gewoon pech hebben,” aldus de Ruig, “dat is iets wat de coronacrisis nog duidelijker maakt. Het draagt wel eraan bij dat de schaamte om een beroep te doen op de Voedselbank gelukkig langzaam minder wordt. We zien bij ons bijvoorbeeld een toename van flexwerkers die geen werk en dus geen inkomen meer hebben.” Het voelt langzaam ‘normaler’ om naar de Voedselbank te stappen, maar die extra vraag legt wel een druk op het aanbod.

“Veel mensen weten niet dat de Voedselbank in eerste instantie voedselverspilling tegengaat. Op de tweede plaats willen we zorgen dat dit geredde voedsel aankomt bij mensen die het

tijdelijk zelf niet redden. Beide doelstellingen zijn uitdagender geworden sinds de coronacrisis. Van de ene kant kopen supermarkten minder in, waardoor er minder afvloeit naar de

Voedselbanken. Reststromen van de horeca (grootverpakkingen) zijn voor ons lastiger om voedsel veilig te verwerken. Aan de andere kant is niet alleen de vraag voor pakketten groter

geworden, maar lopen we – net als bijna alle organisaties – tegen beperkingen aan vanwege de coronamaatregelen.”

Ondanks deze uitdagingen blijven de Voedselbanken actiever dan ooit. Met 12.000 vrijwilligers, 170 Voedselbanken, 515 uitgiftepunten en 10 distributiecentra worden meer dan 150.000 mensen in Nederland van voedselpakketten voorzien (cijfers 2019). Het gaat echt om noodhulp: 25% van de klanten staat binnen drie maanden weer op eigen benen en meer dan de helft doet dit binnen een jaar. 37% van de mensen die aankloppen bij de Voedselbanken is onder de 18 jaar. 43% is alleenstaand, 21% zijn gezinnen en 30% éénoudergezinnen. “Jong en oud, arm of (ooit) rijk, het kan écht iedereen overkomen. Dit is voor mensen die nu in een luxepositie verkeren vaak lastig voor te stellen, maar toch is het zo.”

Wat de Voedselbanken nodig hebben om deze mensen te helpen is voedsel, vrijwilligers en donaties. “Het kan plat klinken, maar geld is in deze onzekere tijden hét middel dat universeel inzetbaar is. In deze organisatie draagt elke gedoneerde euro direct bij aan onze doelstellingen. Het is namelijk zo dat iedereen binnen de organisatie vrijwilliger is, niemand wordt betaald. Er blijft niks aan de strijkstok hangen.” Heb je geen geld, maar wel tijd? De Voedselbanken hebben altijd vacatures openstaan voor de meest uiteenlopende functies: van pakketsamensteller tot chauffeur en van secretaresse tot gastvrouw/-heer.

Kijk op voedselbankennederland.nl/steun-ons om te zien wat jij kunt bijdragen.

Wat vindt u van dit artikel?

Het liefst doe ik alleen maar leuke dingen. Daarom richt ik me met mijn teksten op organisaties in food, horeca en toerisme. Hier zitten voor mij de mooiste verhalen verstopt. Als storyteller breng ik die verhalen over op jouw publiek, op een manier die past bij jouw organisatie.