Top

Consumeren? Minimaliseren!

Een kledingkast zo vol dat het een onoverzichtelijke bende is. Iedere dag worden we van alle kanten overgehaald te consumeren. We kopen tot het huis letterlijk te klein is. De hoogste tijd om het eens over een andere boeg te gooien: minimaliseren. Alleen kopen wat je écht nodig hebt. Voor meer ruimte, rust, tijd, een dikkere portemonnee en een beter milieu.

Tekst: Marijke Hakkennes

 

Wat is minimaliseren?

Minimaliseren is een tegenreactie op consumeren. Het is het elimineren van overdaad. Maar wat overdaad is, is voor iedereen anders. We hebben allemaal een andere hoeveelheid items nodig om ons gelukkig te voelen. Zo wil de één misschien voldoende kleding om af te kunnen wisselen, terwijl de ander gelukkig wordt van een kast vol boeken. De exacte definitie van minimaliseren is dan ook voor iedereen anders. Voor de één betekent minimaliseren dat je het met minder doet, terwijl het voor de ander misschien wel betekent om het met zo min mogelijk te doen. Al met al is minimaliseren eerlijk zijn naar jezelf: ‘Wat heb ik echt nodig?’

 

Waarom minimaliseren?

Minimaliseren geeft vanzelfsprekend ruimte. Alles wat je in huis haalt, heeft een plekje nodig. Misschien heb je wel zoveel items dat al je kasten uitpuilen. Of misschien passen je spullen sowieso niet meer in je kasten en is je huis eigenlijk altijd een beetje rommelig. En zelfs als je alle ruimte van de wereld hebt: geeft een kast waar alleen de items in staan waar je echt om geeft niet veel meer voldoening dan een kast vol items die eigenlijk geen betekenis hebben?

Minimaliseren geeft ook rust, want ruimte geeft rust. Je huis wordt er een stuk overzichtelijker van. Een te volle kast zorgt er misschien wel voor dat je iedere ochtend zenuwachtig wordt als je uit jouw berg kleding weer een outfit moet vissen. Bovendien heb je minder waar je over na moet denken als je minder hebt.

Als laatste zorgt minimaliseren ervoor dat je meer tijd hebt. Alles wat je niet hebt, hoef je namelijk ook niet te onderhouden. Je hoeft het niet schoon te maken, op te bergen, af te stoffen of op te knappen. Stiekem kost het best veel tijd om voor al je bezittingen te zorgen.

 

Waar begin je?

Als je hele huis vol spullen staat kan het idee van minimaliseren best overweldigend zijn. Want waar begin je? Een goede tip is om op een voor jou makkelijke plek te starten. Een plek waarvan je weet dat het goed uitgezocht moet worden en waar items zijn die weg kunnen. Denk klein, want je hoeft niet gelijk je hele huis te minimaliseren. Begin gewoon met een kast of misschien wel alleen een lade. Als je eenmaal een beginnetje hebt gemaakt gaat de rest vanzelf.

 

Minimaliseren gaat over dingen wegdoen én over het detecteren en vullen van gaten in bijvoorbeeld je garderobe

 

Zoek de balans

Op het moment dat je alle items die je hebt door je handen laat gaan en kritisch beoordeelt, kan het zijn dat je tot de ontdekking komt dat je spullen niet goed in balans zijn. Neem bijvoorbeeld je kledingkast. Misschien bestaat jouw kledingkast wel voor 80 procent uit vrijetijdskleding omdat dit zo leuk is om te kopen, terwijl je 80 procent van je tijd aan het werk bent. In dit geval is je kledingkast duidelijk uit balans, want: zijn er niet heel wat vrijetijdsitems die je eigenlijk nooit draagt? En heb je wel genoeg kleding om aan te trekken naar je werk? Minimaliseren gaat dus niet alleen over dingen wegdoen, het gaat ook om het detecteren en vullen van gaten in bijvoorbeeld je garderobe. Neem rustig de tijd om deze gaten op te vullen met nieuwe items.

 

Minimaliseren is een proces

Kies er zelf voor hoeveel items je wilt houden. Probeer te ontdekken waar jij jezelf prettig bij voelt. Misschien begin je heel fanatiek en doe je heel veel items weg. Dit kan, maar denk er wel goed over na. Je wilt namelijk later niet constateren dat je teveel hebt weggedaan. Probeer dus te ontdekken hoeveel jij nodig hebt en neem de tijd. Je hoeft niet gelijk na één opruimsessie je doel te hebben behaald. Bovendien is er ook een ‘natuurlijk verloop’ in de items die je hebt. Als iets namelijk versleten is, kan het ook weg.

 

Gericht shoppen

Spullen wegdoen waar je toch niets meer mee hebt, is misschien nog wel het makkelijkste gedeelte van minimaliseren. Veel lastiger kan het zijn om de verleiding te weerstaan om iets nieuws te kopen. Dat jij bent begonnen met minimaliseren betekent namelijk niet dat de media is gestopt met ons te willen laten kopen. Het goede nieuws is dat, als je hebt geminimaliseerd en precies weet welke items je hebt, je gericht kunt shoppen. Je weet wat je allemaal niet nodig hebt, dus je weet dat je dit allemaal niet hoeft te kopen. Maar je weet ook welke items ontbreken. Ga hier naar op zoek en koop het alleen als je er absoluut helemaal tevreden over bent. Koop het item van goede kwaliteit, zodat je er lang plezier van zult hebben. Zo weet je zeker dat jouw huis zich alleen vult met items die voor jou een toegevoegde waarde hebben.

 

Plan van aanpak

Stel jezelf bij alles wat je hebt de volgende vraag:

  • Heb ik dit item het afgelopen jaar gebruikt?
  • Heb ik meer van deze items? En zo ja: heb ik er echt meer van nodig?
  • Heeft het toegevoegde waarde om dit te hebben?
  • Heb ik ruimte in huis voor dit item?

Als je één of meer van de bovenstaande vragen met nee hebt beantwoord is het tijd om het item weg te doen.

Let op! Iets ‘weg doen’ is iets anders dan weggooien! Zet voordat je begint een paar bakken of vuilniszakken in je huis en label deze: weggeven, verkopen, kringloop en weggooien. Weggooien is de allerlaatste optie. In deze bak zouden alleen spullen moeten verdwijnen die echt kapot zijn.

 

Wat vindt u van dit artikel?