Top
chocolade-bananenbrood

Chocolade-bananenbrood

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Dit recept is goed voor je geest en je hart! Dus pak je spatel, je fabulous schort, ontdek de kok(kin) in je en ervaar met deze wonderlijke ecozoetigheden een nieuwe smaakbeleving!

Voor een flinke cake

• 2 grote rijpe bananen

• 1 el citroensap

• 90 ml rijst- of zonnebloemolie

• 175 ml plantaardige melk

• 1 tl appelciderazijn 

• vanille uit het merg van 1 peul

• 75 ml rijststroop

• 225 g tarwemeel

• 75 g pure chocolade, fijngehakt

• 1 zakje bakpoeder

• mespuntje zout

• mespunt nootmuskaat

• mespunt kaneel

• 75 g rietsuiker

• 75 g walnoten, grof gehakt

Topping:

• 1/2 banaan

• 1 el citroensap

• 3 el sojayoghurt

• 1 el rijststroop

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer in een kom de bananen met het citroensap, de olie, plantaardige melk, azijn, vanille en rijststroop. Meng in een andere kom de bloem, chocolade, het bakpoeder, zout, de kruiden, suiker en walnoten. 

Vet een cakevorm in met plantaardige boter en bestrooi met wat bloem. 

Meng de droge ingrediënten met de natte. Mix goed, maar roer niet te lang en werk snel. 

Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Test de cake door er met een mes voorzichtig in te prikken. Als het mes er schoon uit komt, is de cake gaar. 

Laat afkoelen en leg op een schaal. Mix voor de topping alle ingrediënten met een staafmixer. Versier of serveer de afgekoelde cake met de topping.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com