Butterflypark in Laos
Foto’s: vrijwilligster Morgane & Olaf Paap
Het Nederlandse echtpaar Ineke en Olaf Paap runt sinds 2014 deze vlindertuin, dat zo’n 900 meter gelegen is van de gelijknamige Kuang Si waterval en met haar vele uitlopers door het park stroomt. Na een verblijf van enkele weken in Laos en ideeën te hebben opgedaan voor de vlindertuin in Costa Rica, vestigt het stel zich hier in 2013. Het door hun aangelegde park van ruim 6000 vierkante meter bestaat uit een rijke vegetatie van bloemen en planten, hoogteverschillen, bruggetjes, dammetjes en uiteraard een kleurrijk palet van uiteenlopende vlindersoorten die hier gekweekt worden onder een zelfgebouwde bamboevlinderkas.
Ook dient het park als een educatief centrum, met als doel om schoolkinderen en hun leerkrachten middels praktijklessen voorlichting te geven over de natuur met het vlinderpark als voorbeeld: wat gebeurt er van ei tot vlinder. De gedachte hierachter is dat wanneer kinderen meer weten over de natuur en ecologie, zij daar respectvoller mee omgaan. Tevens is het mogelijk om een dokterfish voetenbehandeling te krijgen.
Het eco-park is toegankelijk voor toeristen en veel locals komen ook regelmatig een kijkje nemen en of lunchen tussen de vlinders. Een heerlijke rustgevende plek, midden in de natuur.
Meer info
Ca. 30 km van hoofdstad Luang Prabang.
Tijd: ca. 2.5 uur. • Entree: ca. €4,50
Er zijn Nederlandstalige rondleidingen.
Zie:www.facebook.com/Laos.Kuang.
Si.Butterflypark
Tip: Neem ook een kijkje in het nabijgelegen opvanghuis voor geredde, verstoten of mishandelde beren; een initiatief van de organisatie Free the Bears. Hier leven 23 geredde beren.
In het Kuang Si Butterflypark in Laos leven tussen de dertig en zestig verschillende soorten vlinders, afhankelijk van het seizoen. Het proces van pop naar vlinder duurt voor de De Plain Tiger (Danaus chrysippus chrysippus) zo’n tien dagen. Het uit de pop kruipen duurt slechts een paar seconden en het oppompen van de vleugels tijdens een warme dag circa een half uurtje. Deze rupssoort eet van de tropische melk weed plant. (foto boven)
Een Indische Dark Blue Tiger voedt zichzelf met een (Blue) Billy Goat Weed, lokaal ook wel Dok ki Be (bloempoepgeit) genoemd. (foto onder)