Top
boerderij spa

Boerderij Spa: kuren en slapen tussen de koeien

Tekst en beeld: Angelique van Os | Foto’s: Archief Boerderij Spa

Na tien jaar is Boerderij Spa nog steeds uniek in z’n soort. Dit kleinschalige kuuroord in het Twentse Nutter is omringd door uitgestrekte weilanden. Hier worden natuurlijke producten gebruikt volgens de leer van specialist Paul Haslauer. Genieten van het plattelandsleven in optima forma.

De oven pruttelt zacht, terwijl vers speltbrood langzaam oprijst. Heerlijke geuren stromen mijn neus binnen en ik staar dromerig naar buiten. Naar de glooiende Twentse graslanden die door lauwe zonnestralen twintig tinten groen kleuren. Gedachten dwalen naar de achtergrond. Na een klein half uurtje zit de eerste behandeling erop. “En, hoe voelt dat?”, vraagt gastvrouw Marinka Steggink. “De droge lucht van de broodoven die met 38 graden vrijkomt is heel goed voor je luchtwegen en bevordert de speekselklieren.” Ik voel met ontspannen en tegelijkertijd staan m’n zintuigen op scherp. 

Nieuwe bestemming

Samen met haar man Frans en dochter Claudia, runt Marinka Boerderij Spa in het Twentse Nutter, dat nabij natuurgebied Springendal ligt. De authentieke boerderij is al sinds 1645 in Frans’ familiebezit. In de prachtige, strakke en toch warme ontvangstruimte staat een grote stamtafel die uitkijkt op de fraaie tuin met vijver en de daarachter liggende weilanden. Tegenover de tafel pronken de stenen plaquettes die 1893 aangeven. “Hier zat vroeger de scheidingsmuur tussen de leefruimte van het huis en het dierenverblijf. De grootouders van Frans woonden hier jaren en runden het melkveebedrijf, gevolgd door zijn ouders. Het stond vervolgens elf jaar leeg. We wonen zelf een deurtje verder. We zijn blij dat we met dit concept de boerderij een nieuwe bestemming hebben kunnen geven”, aldus Marinka. 

Het echtpaar Steggink stapte tien jaar geleden in dit

avontuur, toen ze inzagen dat hun drie dochters geen interesse hadden om het bedrijf voort te zetten. Dus gingen ze op zoek naar andere mogelijkheden. Ze raakten in gesprek met ondernemer Harold Droste van Droste’s Herberg (Tubbergen). Hij zocht landelijke locaties om boerderijlodges te vestigen. Samen met hem is vorig jaar ook de prachtige landschapskamer gerealiseerd (zie kader). Verder zocht de organisatie PuurSpa franchisers voor kleinschalige platteland-wellness. Na wat research kwam de familie Steggink terecht in Salzburg, bij de filosofie van Paul Haslauer. Zijn behandelingen en producten zijn gebaseerd op eeuwenoude therapeutische kuurmethoden waarbij de kracht van de natuur, warmte en water centraal staan. Hierdoor sloeg – ook voor dochter Claudia- de vonk over.

Het melkveebedrijf transformeerde in 2008 na een ingrijpende verbouwing in een kleinschalige luxe spa. De setting is intiem en persoonlijk, omdat er slechts ruimte is voor maximaal twaalf personen en de behandelingen voornamelijk in duo-vorm zijn. Alle apparatuur en producten zijn gerelateerd aan de kuurwijze van Haslauer.   

Voor Frans was er één voorwaarde: hij wilde wat vee behouden. Immers, eens boer, altijd boer. Er lopen nu prachtige Brandrode runderen achter de spa die het essenlandschap verrijken. Dit is het oudste ras van Twente. “Dat zijn Frans’ decoratiekoeien”, zegt Marinka gekscherend. “Ik heb veel respect voor Frans, dat hij het aandurfde om voor de toekomst van zijn gezin deze stap te zetten.”

Hard werken

Inmiddels zijn Marinka en Claudia bedreven gastdames die maatwerk leveren. De broodoven was slechts een voorproefje, want het zuiveren van de luchtwegen gaat op de eerste verdieping verder in de ‘hooioven’. Wat in eerste instantie oogt als een metershoge rieten decoratie, blijken twee stoofstoelen te zijn. “Ga maar zitten, met je rug dicht tegen leuning aan. Straks komt via stoom de geur vrij van alpenhooi, wat goed is voor je luchtwegen en de bloedsomloop bevordert”, vertelt Marinka. Mijn lichaam is warm toegestopt met een witte doek. Al na een paar minuten dringt een kruidige wolk mijn luchtwegen binnen. Ik staar loom naar het trage plattelandsleven en dut even weg. De vijfentwintig minuten vliegen om. Even afkoelen in de tuin. Mijn maag knort. Net op dat moment komt de gastvrouw een biologisch streekgerechtje brengen. Zonder het te merken werkt het lichaam hard om alle afvalstoffen te zuiveren. Daar krijg je trek van en het is belangrijk om veel water te drinken.

Dan is het tijd om te gaan ‘floaten’. Ik krijg een speciale kleipakking met vlierbloezemblaadjes opgesmeerd, wat een fijne zuiverende werking heeft. Na volledig ingepakt te zijn, zak ik weg in een waterbed. De setting doet denken aan een futuristische film, waar je in een slaapcabine stapt. Als snel wordt het lekker warm en als ik m’n ogen sluit hoor ik niets dat het licht klotsende water.

Badoven en wiegende stoel

Met een volle maag, wandel ik na de warme lunch naar boven. In een hoek zit een kleine sauna verstopt waar de vloer is bedekt met dennentakken die de voetreflexzones stimuleren. Tegenover de houten banken staat in het midden een ‘badoven’, met daarboven een koperen ketel en korf. Hierin worden verse kruiden zoals rozemarijn verhit tot maximaal 55 graden en zijn gevuld met zilverspartakken en dennenappels. De heerlijke bosrijke geur stroomt als een stoominjectie de ruimte in. Wat een weldadige ervaring. Na een koele regendouche schuif ik door naar de dondolo. Dit is een wiegende ligstoel die op elke beweging – zelfs je ademhaling- reageert. Even niet opletten betekent dat je bijna haaks in de stoel zit. Na vijf minuten volgt echter complete ontspanning; ik wil thuis ook zo’n stoel! Tijdens de sessie brengt Marinka heerlijk zelfgemaakt ijs. Frans produceert vijfhonderd (!) smaken voor horecagelegenheden en chef-koks.

Verzegelde aarde

Vijf uur later zit het er bijna op. De climax volgt met de kracht van verzegelde aarde. Marinka brengt een schoteltje met vijf verschillende gekleurde kleisoorten. “Dit was vroeger kostbaarder dan goud. De medicijnman gaf met zijn zegelring een stempel op de klei, zodat klanten verzekerd waren van de echtheid van het product. De kleuren en structuren verwijzen naar het mineralengehalte en hebben ieder een andere werking. Door het aanbrengen worden de dode huidcellen verwijderd en de doorbloeding gestimuleerd. Als de huid schoon is trekt de klei in het lichaam om van binnenuit gifstoffen te verwijderen. Hoe beter je masseert, hoe beter de werking.” Goed smeren dus in de kleioven. De opwarmende stoominfusies maken de modderklei vochtig en na een tijdje spoelt een regendouche alle kleuren van mijn lijf af. De laatste verkwikkende douche en een heerlijk geurende Kurland-olie van meneer Haslauer, zorgen ervoor dat ik volledig zen de koude wereld weer aan kan.

Meer informatie: boerderijspa.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Angelique van Os is schrijver, o.a voor: Pianist, Jazzism, Soundz, Pure off the road. Organiseert zelf schrijfworkshops/cursussen m.b.t. Reizen en Cultuur in samenwerking met fotograaf Henk Bothof.