Top
Avocado tegen de zon

Avocado tegen de zon

Lekker zonnen of een frisse duik in zee: de zomer kan heerlijk zijn. Dat we naast genieten ook op moeten passen weten we allemaal. Je huid kan verbranden en uitdrogen en je haar wordt niet blij van het zoute zeewater en chloor. Wat kun je allemaal doen om huid en haar zo goed mogelijk te beschermen? Marijke Hakkennes geeft gezonde en goedkope huis, tuin en keuken tips. Al eens gedacht aan avocado-olie tegen de zon? Of een geprakte banaan als voeding voor je haar?

 

Tekst: Marijke Hakkennes

Avocado tegen de zonOm de uitdrogende effecten van het zoute zeewater of chloor op je haar te verminderen is het handig om voorzorgsmaatregelen te treffen voordat je in het water plonst. Smeer je haar in met een beschermende en verzorgende olie, zoals amandelolie of kokosolie (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel). Draag je haar het liefst vast, bijvoorbeeld in een vlecht. Dit voorkomt dat er klitten ontstaan en zorgt ervoor dat minder van het haaroppervlak in aanraking komt met het water.

Klaar met dobberen? Was je haar dan zo snel mogelijk nadat je uit het water bent gekomen. Kies voor een milde shampoo en een voedende conditioner. Voor extra verzorging kun je zelf een masker voor droog haar maken. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een avocado en een banaan prakken en er vervolgens een theelepel jojoba-olie aan toe te voegen. Verdeel het masker goed over je haar en besteed extra aandacht aan de droge punten. Laat het masker een kwartier intrekken en spoel het daarna goed uit.

 

Avocado-olie heeft
een SPF tussen 4 en 15

Stylen met kokos en citroen

Hoewel zout water het haar uitdroogt, ziet het er wel prachtig uit als je net uit zee komt. Het zout heeft het haar namelijk ook stug gemaakt en het daarmee mooie golven en volume gegeven. Deze felbegeerde beachwaves kun je ook zelf creëren, thuis. Handig als je niet aan het strand woont en het is nog beter voor je haar ook. Voeg zes eetlepels zeezout toe aan twee glazen water. Om de uitdrogende effecten van het zout tegen te gaan, voeg je zes eetlepels kokosolie toe. Vervolgens verdeel je dat over je haar. Een halve eetlepel (aloë vera-) gel, vermengd met water en zout, zorgt ervoor dat je beachwaves de hele dag goed blijven zitten. Bewaar het mengsel in een sprayflesje en spray het voor het stylen in je haar.

Wil jij deze zomer je haar wat oplichten of mooie highlights geven? Probeer dan eens citroensap. Giet het sap in een sprayflesje. Voor highlights behandel je afzonderlijke plukjes. Wil je overal wat lichter haar, verdeel het dan gelijkmatig over je haar. Nadat je het citroensap hebt aangebracht laat je het drogen in de zon. Het effect zal erg subtiel zijn, maar wordt sterker naarmate je de behandeling herhaalt.

 

 Natuurlijke SPF

Dat we onze huid in de warme zomermaanden extra moeten beschermen, is geen nieuws. Regel nummer één kennen we natuurlijk allemaal: gebruik een goede zonnebrandcrème! Kies een natuurlijke zonnebrandcrème die zowel beschermt tegen UVA als UVB. De SPF (Sun Protection Factor) vermeldt de bescherming tegen UVB. De factor staat gelijk aan de tijd die je langer in de zon kunt blijven zitten dan normaal. Verbrand je binnen tien minuten? Dan kun je met SPF 30 300 minuten in de zon blijven. De bescherming is dus niet hoger maar werkt langer naarmate de SPF hoger is.

Naast de kant en klare zonnebrandcrèmes uit de winkel, zijn er ook natuurlijke oliën met een SPF. Mijn favoriet is avocado-olie. Avocado-olie heeft een SPF tussen 4 en 15 en beschermt je huid dus redelijk tegen de zon. Daarnaast is het een goede vervanger voor bodylotion. Het verzorgt en hydrateert je huid erg goed, hetgeen ideaal is in de zomermaanden.

Toch verbrand? Een verbrande huid is kurkdroog, beschadigd en gevoelig. Je hebt dus een product nodig dat je huid weer hydrateert, maar ook kalmeert en verkoelt. Hiervoor kun je een aftersun kopen, maar aloë vera-gel werkt minstens zo goed. Wie echt goed voorbereid wil zijn op eventuele verbranding, vriest een paar blokjes aloë vera-gel in. Haal de ijsblokjes over je huid voor een extra verkoelend effect.

[box title=”” bg_color=”#d0dfad” text_color=”#74a109″ align=”left”]

De eerste…

In 1944 werd de eerste zonnebrandcrème ontwikkeld met de naam Red Vet Pet. Het product werd ontwikkeld voor Amerikaanse soldaten in het Stille Zuidzee gebied, omdat zij hier bescherming tegen de zon nodig hadden. In 1948 werd de eerste zonnebrandcrème ontwikkeld voor de consument.[/box] [box title=”” bg_color=”#d0dfad” text_color=”#74a109″ align=”left”]

“Liever bleek”

Mooi bruin worden was niet altijd ‘in’. In de middeleeuwen was het schoonheidsideaal een zo bleek mogelijke huid. Want een bleke huid betekende dat je niet op het land hoefde te werken. Om de huid extra bleek te maken gebruikten zowel de welvarende vrouwen als mannen in die tijd wit poeder. Om de huid te beschermen tegen de zon had men gewoon een parasol! Ook in het oude Egypte was een bleke huid het schoonheidsideaal. De Egyptenaren gebruikten al een ‘zonnebrandcrème’ om te voorkomen dat hun huid een kleur kreeg. Hiervoor gebruikten ze rijstzemelen en jasmijn. Rijstzemelen worden tot op de dag van vandaag veel gebruikt in verzorgingsproducten. Ze maken de huid glad, egaal en zacht. In Japan is het een compliment als ze je een Nuka Bijin, ofwel een ‘rijst zemel schoonheid’ noemen. [/box]

 

Wat vindt u van dit artikel?