Asperge medley met Fab Yolk
Tekst en beeld: Lisette Kreischer
Fab Yolk? Is dat weer wat nieuws? We hebben dit eigenlijk gewoon verzonnen om de fantastische dressing te beschrijven die dit gerecht samenbrengt, geïnspireerd op eierdooiers, maar gemaakt van boterboon aquafaba. Het is briljant verrukkelijk, vooral met asperges! Probeer het en ontdek het zelf :).
Voor 4 personen
INGREDIËNTEN
1 blik a 400 g boterbonen
1 snuf saffraan
1 bos witte (of groene) asperge (ca. 600 g)
1 snuf kala namak
vers geplette zwarte peper naar smaak
1 tl mosterd
3 el olijfolie
75 g hazelnoten of amandelen
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1 tl sojasaus
1 krop sla
200 g feto (geferminteerde feta)
INSTRUCTIES
• Doe boterbonen met vocht in de pan. Voeg saffraan toe en laat een paar minuten sudderen.
• Schil in de tussentijd asperges (alleen de witte) en kook in grote pan in gezouten water tot beetgaar, groene asperges een beetje korter. Je wilt echt een crunchy bite, dus blijf alert.
• Giet de bonen af en vang het vloeistof op. Voeg hier kala namak, zwarte peper, mosterd en 1 el olijfolie aan toe. Meng met een garde tot er een mooie glanzende emulsie ontstaat.
• Rooster de noten in een koekenpan. Zet het vuur uit en voeg 1 el olijfolie, paprikapoeder en sojasaus toe. Leg de noten op een snijplank en hak grof.
• Maak de bladeren van de sla los, was en dep droog. Scheur in grove stukken.
• Maak de borden op: begin met wat sla, voeg asperges toe, dan bonen, besprenkel met wat van die briljante dooiersaus en verkruimel feto en verdeel de noten erover. Besprenkel met nog 1 el olijfolie en je bent klaar om te serveren.