
‘Alles wat je koopt, wordt afval’
Tekst: Geraldina Metselaar | Beeld: Niels Knelis, jhoeko, Geraldina Metselaar
Wat moeten we met de bergen plastic die we jaarlijks weggooien? ‘De Afvaljuf’ aka beeldend kunstenaar Carolien Adriaansche maakt er post-apocalyptische kunstwerken van. ‘Het is ongelofelijk wat mensen allemaal weggooien.’
“Alles wat je koopt, wordt afval,” benadrukt de 62-jarige beeldend kunstenaar Carolien Adriaansche nog maar eens. Ze staat beter bekend als De Afvaljuf. “Natuurlijk hoop ik dat mensen door mijn kunst zien wat we allemaal weggooien. Kijk naar de gigantische hoeveelheden plastic, kleren en speelgoed. Veel mensen brengen het weliswaar naar de Kringloop, maar die weten ook niet meer wat ze ermee aanmoeten. Het merendeel van de spullen die we kopen hebben we niet eens nodig, maar er zit totaal geen rem op. Vroeger moest je sparen als je iets wilde hebben. Bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek. Daar doen we tegenwoordig niet meer aan. Als je iets wilt hebben, kun je het direct kopen. Het lijkt alsof dat alleen maar meer wordt, terwijl het voor mijn gevoel best minder zou mogen. Je kunt ook dingen repareren.”
Mensen denken vaak dat ze als De Afvaljuf menigeen kan helpen overtollige kilo’s kwijt te raken. Carolien lacht. “Daarmee kan ik ze niet helpen. Ik neem wel graag kilo’s recyclebaar plastic van ze over.” Toen er vijftien jaar geleden meer aandacht kwam voor plastic afval, nam haar carrière een vlucht. Naast de kunstlessen die ze als De Afvaljuf geeft aan leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs, verzorgt ze recycle-workshops bij bedrijven en organisaties. “Ik ben een afvalverwerker,” grapt Carolien. “Ik duik in afvalcontainers en neem spullen mee die ik op straat vind. Het is ongelofelijk wat mensen weggooien. Zeker 95 procent van wat ik vind of krijg, laat ik zoals het is. Ik groepeer en verbind alles aan elkaar.”
Inspiratie door materiaal
Carolien bouwt een soort post-apocalyptische kunstwerken van wasmanden, emmers, plastic flessen en kratten in alle kleuren van de regenboog.
“Ik ontwerp niet, maar werk op kleur en laat me inspireren door het materiaal,” stelt ze. “Het voelt alsof ik met grote legoblokken aan het bouwen ben. Zo werden onder andere blauwe plastic boodschappenmandjes, emmers en jerrycans een heuse Blauwe Stad.’
Ze exposeerde ermee in het Groninger Museum. Plastic flessen van schoonmaakmiddelen voorzag ze van klerenhangers. In Caroliens handen werden het jachttrofeeën die zowel de Gasunie, als het Europees Parlement aankochten.

Frietvorkjes
“Als al die verschillende plastic spullen van dezelfde kleur eenmaal in een kunstwerk zitten,” vervolgt Carolien, “herken je ze niet meer als een jerrycan of boodschappenmandje. De spullen gaan in elkaar op en veranderen in één geheel, zoals bij mijn kunstwerk De Blauwe Stad.” De uit Zuidlaren afkomstige Carolien Adriaansche deed de Rietveld Academie, ontmoette haar liefde voor het leven en samen met hun twee dochters verhuisden ze naar Den Haag. “Daar krijg ik nog weleens de vraag waarom ik met plastic werk. Voor mij is het fantastisch materiaal,” antwoordt ze. “Plastic kan keihard zijn, maar ook zacht en buigzaam.
Begin jaren 90 werkte ik nog met natuurlijke materialen zoals takjes en veren en gevonden plastic afval zoals frietvorkjes. In de loop der jaren is de berg plastic uitgedijd en werden verpakkingen van onder andere wasmiddelflessen kleurrijker. Voorlopig kan ik er nog jaren mee vooruit.” Terwijl Carolien dat vertelt, wijst ze in de rondte van haar atelier waar het tot de nok toe is gevuld met kratten en zakken vol plastic spullen. Stuk voor stuk keurig gesorteerd op kleur.
Rood, roze en oranje
Op de vloer staan bergen plastic in de kleuren rood, roze en oranje.
“Die oranje boodschappenmandjes kreeg ik van de Haagse Milieu Services,” verduidelijkt Carolien. “Ik werk met verschillende partners die schoon en bruikbaar plastic voor mij inzamelen. Eigenlijk heb ik nog veel meer rood, oranje en roze plastic nodig voor mijn kunstwerk voor Voorhout Monumentaal. Er zijn dit jaar weer sculpturen en beelden te bewonderen op het schelpenpad aan het Lange Voorhout in Den Haag,” aldus Carolien.
“Afhankelijk van wat ik nog binnenkrijg, wordt mijn gestileerde afvalberg twee bij vijf meter op een plateau van witte kratten van de Haagse markt. Vermoedelijk wordt die twee meter hoog.”
Mensen reageren wisselend op haar afvalkunst. “De een vindt het mooi,” vertelt Carolien, “de ander vindt dat het bij elkaar geplaatste plastic troep is. Dat is waar. Je kunt het ook weer uit elkaar halen en recyclen.”

Toch probeert ze met haar kunst ons na te laten denken over wat we allemaal weggooien. Ook laat ze de mensen zelf iets maken van plastic afval. “Dan zie je dat het moeilijker is dan je denkt. Ik vergelijk mezelf weleens met een chef in een sterrenrestaurant. Veel mensen kunnen best lekker koken, maar ze zijn zelden zo goed of bijzonder als een topkok!”
De ‘afvalverwerker’ is nu in haar nopjes. Voor het eerst maakt ze een groot werk met Haags afval. “De hele wereld gaat erin,” reageert Carolien, “die plastic spullen komen van heinde en verre. Ze worden overal geproduceerd. Ik hoop dat velen mij kunnen helpen aan flinke hoeveelheden rood, roze en oranje plastic. Minimaal ter grootte van een vergiet, dus geen lepeltjes of bekers. Als ik voldoende materiaal heb, kan ik beginnen met het werk voor Monumentaal Den Haag en komt misschien uw wasmand of babybadje in het kunstwerk.” Heeft u rood, oranje of roze plastic? Mail carolien@carolienadriaansche.nl. De openluchttentoonstelling is van 10 mei t/m 17 augustus 2025 te zien op het Lange Voorhout in Den Haag.