Agenda Feestdagen 2022
Tekst: Yvonne Koop | Beeld: Yvonne Koop / Bigstock
Expo Plastic Crush in Tropenmuseum Amsterdam
De nieuwe expositie Plastic Crush toont de verschillende manieren waarop mensen overal ter wereld samenleven met plastic. Persoonlijke en lokale verhalen, objecten uit de collectie, plastic iconen en hedendaagse kunst worden gelinkt aan de wereldwijde handelssystemen die plastic hebben geïntroduceerd en verspreid.
Conceptueel modeontwerper Scarlett Yang reageert op de vervuilende kledingindustrie. De resten blijven nog lang op onze planeet achter. Ze ontwierp een oplosbare jurk van een zelfgemaakt bioplastic van algen en water. Tijdens de duur van de tentoonstelling zal het stuk volledig oplossen en geen enkel spoor achterlaten.
Met het kunstwerk Brineki Nabinraw (Onzichtbare wond), gemaakt van gerecycled plastic, toont prijswinnende ontwerper Hozan Zangana de bagage die de Jezidi’s, in 2014 op de vlucht voor de Islamitische Staat (ISIS), met zich meedroegen. Plastic flesjes en zakken vormden hun dierbaarste bezit. Zangana herinnert ons eraan dat nadenken over de klimaatcrisis ook een vorm van privilege is. | www.tropenmuseum.nl
Film Rebellion op PICL
Een film die een fascinerende kijk geeft achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Van de uitbundige en ontregelende acties gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden.
Oprichter Roger Hallam ondervond als biologische boer de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door steeds onvoorspelbaarder weer.
Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ bovenaan de wereldwijde politieke agenda.
Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: ‘Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet’. Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. | www.picl.nl
Nieuwe klimaatroute Geuldal
De watersnoodramp in het Geuldal vorig jaar raakte Limburg in het hart. Nieuwe ingrepen met de natuur als bondgenoot, moeten herhaling voorkomen. Boswachter Paul Wijenberg legt het uit op de kersverse Klimaatroute de Geul die hij heeft uitgestippeld. De noodzaak van het Geuldal als klimaatbuffer bleek wel bij de overstromingen in juli 2021. Toch had het nog erger gekund, beseft Paul. “Ruim tachtig procent van de neerslag werd opgevangen door bodems van bossen, ruige graslanden, heggen, houtwallen, graften (begroeide terrasjes op een helling) en weilanden en akkers in het dal.”
De wandeling van 4,2 kilometer lang begint in het Geuldal, maar al snel gaat de route steil omhoog. Dit om te illustreren dat als het water de kans krijgt, het heel snel zijn weg naar beneden vindt. “Daarom is natuurlijke begroeiing in dit beekdal zo belangrijk. Dat houdt neerslag veel langer vast en geeft druppels de kans om tot diep in de bodem door te dringen. Met de natuur als bondgenoot herscheppen we daarom het landschap. Samen met andere partijen zetten we akkers om in kruidige graslanden, herstellen we graften, houtwallen en heggen en leiden we afstromend water weer terug naar bermen om afremming te bevorderen.”| www.natuurmonumenten.nl
Seksklimaat in het theater
Seks verkoopt, het klimaat niet. Toch kunnen in het theaterstuk Seksklimaat de gesprekken tussen de drie vrienden Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot over beide onderwerpen gaan. En over allerlei andere issues in het leven: van mantelzorgen tot relatiecrises tot werk. Met de klimaatverandering als terugkerend thema. Dat gaat ongeveer als volgt:
“Ik ben zo moe van alles. Ik zou zo graag een paar weken naar Thailand gaan.” “Ga.”
“Ga? Ik heb uitgerekend dat ik in twintig jaar een slordige 350.000 kilometer heb gevlogen. Daarmee heb ik 90.000 kilo CO2 uitgestoten.” “Hou dan op met reclames inspreken. Dan heb je veel minder geld en ga je lekker in de Tesla naar Vlieland. Opgelost.”
Herkenbaar? Kom je kijken naar Seksklimaat? Dan hebben de acteurs het verzoek om iets mee te brengen voor in het decor, dat bestaat uit wat ze vinden en krijgen. Het mag alles zijn, maar liever geen tassen met kleding. Wat te veel is, gaat naar de kringloop. | www.allesvoordekunsten.nl