Agenda februari-maart 2022
Tekst: Yvonne Koop
Groene televisie in de lift
Erop uit gaan mag weer, toch is het goed dat er op televisie zoveel informatieve programma’s zijn te zien. In februari komen er op SBS 6 weer nieuwe afleveringen van het verbouwingsprogramma Green Make Over. Gezinnen gaan hierin de doe-het-zelf uitdaging aan om in twee dagen tijd hun woning een stuk energiezuiniger te maken.
Green Make Over wil zoveel mogelijk mensen in Nederland op een laagdrempelige manier laten zien wat je thuis heel makkelijk zelf kan doen om groener en energiezuiniger te leven. Doel is om de nodige besparingen thuis te kunnen realiseren én tegelijkertijd winst te boeken qua wooncomfort, klimaat en toekomstbestendigheid van het huis. Het succesvolle duurzame lifestyleprogramma BinnensteBuiten op NPO 2 heeft er sinds januari zendtijd bij gekregen. Het team van experts is onder meer uitgebreid met duurzame lifestyle expert Marieke Eyskoot. Zij laat zien hoe je bewuster kunt leven en welke groene, innovatieve en bereikbare keuzes je al kunt maken zonder veel in te leveren. Ook duurzame tuinvrouw Anne Wieggers is nieuw. Zij begint een BinnensteBuiten moestuin. Op basis van haar kennis en passie geeft zij praktische tips hoe je met natuurlijke producten op eenvoudige wijze kan moestuinieren, zowel op je balkon als in je tuin. Verder gaat BinnensteBuiten aandacht besteden aan vakwerk, producten die met aandacht en passie worden gemaakt en staan voor kwaliteit als tegenwicht tegen de hedendaagse weggooicultuur. Bevlogen makers nemen je mee in hun ambacht.
Don’t Look Up: het einde van de wereld komt eraan!
Sinds januari is via Netflix de rampenfilm Don’t Look Up van Adam McKay te zien, met sterke hoofdrollen van Leonardo di Caprio en Jennifer Lawrence. Als twee wetenschappers proberen zij de wereld te waarschuwen dat een aanstormende komeet onherroepelijk het einde van alle leven op aarde gaat betekenen. Spoiler apart: al hun inspanningen zijn tevergeefs…
Zowel politiek als media krijgen er in de film flink van langs. Met Meryl Streep als uiterst vermakelijke president van Amerika en Cate Blanchet als verleidelijke tv-prentatrice van een ochtendshow à la Koffietijd.
Vooral de spectaculaire beelden van de naderende komeet maken het tot een visueel spektakel, een rampenfilm waardig. Alleen lopen deze Hollywoodfilms meestal goed af. In Don’t Look Up durven de machthebbers niet in te grijpen, economische belangen prevaleren (de komeet bevat namelijk kostbare mineralen) en in de media wordt het serieuze nieuws overschaduwd door sensatieberichten. De film geeft op een komische maar tegelijk tragische manier de huidige discussie rondom klimaatverandering weer. Ook al staat deze als een olifant in de kamer, het onderwerp negeren is makkelijker dan tot noodzakelijk ingrijpen overgaan.
Via de podcast The last movie ever made kun je in zes afleveringen een kijkje krijgen achter de schermen van de productie van de film en worden de steracteurs aan het woord gelaten.
Liefde is: samen wandelen
Op 14 februari is het Valentijnsdag: een mooie dag om een kaartje te sturen aan iemand waar je (stiekem) heel veel van houdt. Tegenwoordig zijn er ook voor deze gelegenheid hele leuke kaarten van eco- of bloeipapier. Deze bevatten bloemzaadjes die gaan ontkiemen als je ze met kaart en al plant. Zeg het met bloemen dus, maar dan anders.
En ook al is het nog winter, er zijn genoeg plekken om een mooie, romantische wandeling te maken. Ontdek bijvoorbeeld Buitenplaats De Tempel in Rotterdam. Hier kun je uitgebreid slenteren over de eeuwenoude lanen en slingerende paden, langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden.
Nog geen geliefde gevonden? Geef je dan op voor een wandeldate voor singles in Utrecht. Daar wordt de eerste Single Walk bij Night georganiseerd. Organisatrice Bo Vrinten: ”Deze avond legt de singel haar loper uit voor romantiek. Denk aan mooie gesprekken met gelijkgestemde singles, brandende lantaarns, mist op het water, en geknisper van het grind op de achtergrond.”
De singles worden ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën: 19 tot 27 jaar, 25 tot 39 jaar, 35 tot 55 jaar en 55 tot 69 jaar. Gemiddeld krijgt ieder stel tien minuten om met elkaar te praten en lopen, daarna wordt er van partner gewisseld. | www.cupid.nl
Nieuw: Nationale Week zonder Vlees én Zuivel
Stond je al weer in de startblokken voor de Nationale Week zonder Vlees? Deze voorjaarschallenge wordt dit jaar van 7 tot en met 13 maart gehouden. Ook wordt er een schepje bovenop gedaan door deelnemers te vragen die week geen zuivel te gebruiken. Door mee te doen bespaar je 150 liter water en 21,1 kg CO2, wat gelijk staat aan 121 kilometer autorijden.
De Nationale Week Zonder Vlees is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen, opgezet door Hippe Vegetariër Isabel Boerdam. Zij stelt al een aantal jaren dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Daarom wordt de 2022 editie de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Hiermee worden deelnemers uitgedaagd om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. Zo maken ze kennis met een meer plantaardig eetpatroon, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Boerdam: “Proberen en proeven is geloven, want plantaardig eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu! Door niet meer elke dag vlees en zuivel te eten, maak je al een enorm verschil voor de toekomst van de planeet. Een dagje zonder vlees en zuivel wordt de nieuwe standaard. In 2030 eet Nederland méér plantaardig en minder dierlijk. Jij ook?” www.weekzondervlees.nl