Acht eco-bloggers aan het woord
Bloggen over je leven of een aspect daarvan is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook in de ‘groene’ hoek zijn steeds meer bloggers te vinden. Zij schrijven op internet over hun leven zonder afval, geven vegetarische recepten en/of proberen veganistische make-up uit. De één doet dit voor de lol, alleen vanaf de zolderkamer, de ander runt een professioneel platform, compleet met verdienmodel.
Tekst: Yvonne Koop
Om de tafel zitten Jenny Luten en Vanessa Bos-Steijn van www.goedetengezondleven.nl, Emily-Jane Lowe van levenzonderafval.blogspot.com, Diana Zeelenberg van www.paleofamilie.nl, Debbie Wassink van mooivankoosje.nl, Sophie Carleen van www.naoki.nl, Iris ter Haar van www.ikbenirisniet.nl, Merel Wildschut en Jamie van Zijl van www.degroenemeisjes.nl en Tabitha van Ommen van www.lushlife.nl. Op een enkeling na (de Groene Meisjes zie je overal, tot in de boekhandel aan toe, en ook Emily-Jane komt vaak in de media aan het woord over haar leven zonder afval) zijn hun namen niet zo heel bekend. Laat staan hun verhaal over hoe ze zijn begonnen.
“Ik schrijf alleen over producten waar ik achter sta.”
Voor sommigen is dat al weer even geleden – Debbie startte in 2009 met haar blog en Iris in 2010 – maar de meesten zijn pas twee of drie jaar actief als eco-blogger: iemand die met persoonlijke verhalen anderen inspireert tot bewuste keuzes en (uiteindelijk) een duurzame levensstijl. “Zonder met het vingertje te wijzen”, benadrukken Jenny en Vanessa.
Daar zitten soms boeiende persoonlijke verhalen achter. Diana: “Ik was ziek geworden en ontdekte dat onder meer voeding daar een grote rol in speelde. Sindsdien wil ik mensen er van bewust maken dat ze hun gezondheid deels in de hand hebben door enkele aanpassingen in hun levensstijl.”
Anderen zijn ‘gewoon’ begonnen met schrijven over hun eigen zoektocht naar een duurzamer leven. Merel en Jamie: “We dachten: als wij inspiratie zoeken, dan zijn er vast meer mensen die dit doen. Er was zo’n vier jaar geleden nog heel weinig op internet te vinden over duurzaam leven, dus besloten we er zelf over te gaan schrijven.”
Liefde en aandacht
De meeste blogs zien er fris en fruitig uit, met mooie foto’s en vrolijke kleuren. Een bewuste keuze, zo blijkt. Debbie: “Ik wil dat mijn blog positiviteit uitstraalt. Niet voor niets is mijn credo ‘Pretty Happy Life.’ Naast artikelen en reviews blog ik ook over persoonlijke zaken, over mijn katten en over creativiteit, maar de focus blijft eco-beauty.” Tabitha: “Bewuster leven moet vooral ook leuk zijn, anders pas je het niet toe in de praktijk. Ik vind het belangrijk dat mijn verhalen enthousiasmerend en pragmatisch zijn. Ook besteed ik veel aandacht aan foto’s en beeldmateriaal. Ik wil dat je kunt zien dat mijn blog met veel liefde en aandacht is gemaakt.”
Gemiddeld wordt er door de eco-bloggers twee tot drie keer per week een nieuwe blog geschreven, bij de ‘grotere’ wat meer. Jenny en Vanessa: “We plaatsen elke dag wel iets, deels ook van gastbloggers. Dat houdt het afwisselend.” Iris: “Bloggen is een full-time baan. Behalve schrijven moet er achter de schermen namelijk ook heel veel gebeuren: het maken van foto’s, het beantwoorden van mail, reageren op de reacties van lezers, bijhouden van social media.”
“Soms krijg ik wel eens een mailtje dat iemand heeft besloten vegetariër te worden door mijn blog, dat vind ik superleuk.”
Inspiratie voor de blogs komt voornamelijk uit het dagelijks leven. Emily-Jane: “Ik kom regelmatig in situaties waarbij ik moet zoeken naar alternatieven voor plastic of ander verpakkingsmateriaal. Dat levert soms weer stof op voor een blog.” Anderen zoeken nieuwe winkels op en/of proberen nieuwe producten uit. Ook in boeken, reizen of inspirerende mensen kan een verhaal zitten, aldus Sophie.
De meest gelezen blogs betreffen vaak recepten. Ook persoonlijke blogs zijn populair. Debbie: “Mijn meest gelezen blog was een verslag van mijn retraite in een boeddhistisch centrum over de lessen die ik tijdens dat weekend had geleerd.” En lijstjes doen het altijd goed. Sophie: “Op Naoki staat een overzicht van dierproefvrije merken. Die is in 2015 al meer dan 70.000 keer bekeken! Ik update deze lijst dan ook regelmatig en zorg ervoor dat ik overal bronnen van heb, zodat de lijst betrouwbaar is.”
Onafhankelijkheid
In de bloggerswereld komt het voor dat bloggers worden benaderd door bedrijven. Om samen te werken en zo reclame te maken voor bepaalde merken. De ene blogger gaat daar wat gemakkelijker mee om dan de andere. De Groene Meisjes roepen in koor: “Wij leven van het bloggen, dus dat is hoe wij ons geld verdienen.” Anderen zijn wat terughoudender. Debbie: “Ik werk af en toe samen met een webshop of PR bureau om een bepaald product te promoten of te reviewen. Maar ik vind het prettiger om een oordeel te kunnen geven over een product dat ik zelf heb uitgekozen.” Ook Tabitha is selectief. “Ik werk momenteel met vier door mijzelf geselecteerde bedrijven samen, die 100 procent bij Lush Life passen.”
Onafhankelijkheid bewaren staat hoe dan ook bij iedereen voorop. Sophie: “Ik schrijf alleen over producten waar ik achter sta. En als ik daarvoor betaald word, zet ik dat er duidelijk bij.” Diana: “Iemand benaderde mij eens voor het promoten van soja producten. Toen heb ik heel eerlijk gezegd dat ik ongefermenteerde en bewerkte soja producten als melk en vla nooit zou aanbevelen, ook al kan ik er geld mee verdienen.”
De diepte in
Behalve aan het aantal bezoekers, merken de bloggers ook op andere manieren dat hun blog ‘leeft’. Jenny en Vanessa: “Het leukste is als bekenden ineens op een verjaardag ofzo iets zeggen over onze blogs.” Iris: “Soms krijg ik wel eens een mailtje dat iemand heeft besloten vegetariër te worden door mijn blog, dat vind ik superleuk.” Tabitha: “Ik moet erg lachen wanneer mensen mij begroeten met ‘Ha, Mrs. Lush Life.’ En als ze zich in de supermarkt verontschuldigen omdat ze pakjes en zakjes in hun mandje hebben liggen. Hilarisch!”
Voor 2016 liggen er al weer de nodige leuke plannen klaar. De meeste bloggers willen (nog) meer recepten, testen en filmpjes op hun site zetten. Emily-Jane wil meer gaan bloggen over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verpakkingsvrij winkelen. “Afval is slecht voor het milieu en plastic verpakkingen worden veel te veel gebruikt. Het zou mooi zijn als iedereen iets doet tegen deze weggooimaatschappij.” Diana wil meer persoonlijke blogs delen. “Zodat lezers een idee krijgen van hoe een bewuste leefstijl er in de praktijk uit ziet.” De Groene Meisjes willen meer de diepte in. “Dus zullen we steeds vaker experts benaderen, interviews houden en meer onderzoek doen naar bepaalde onderwerpen.”
Met behulp van de tips van de eco-bloggers ligt een duurzaam leven onder handbereik. Iris: “Een van mijn favoriete quotes is ‘Don’t do nothing if you can’t do everything.’ Soms kun je overweldigd raken door alles wat verkeerd is in de wereld en wat je er zelf aan zou kunnen doen. Maar alle kleine beetjes helpen.” Tabitha: “Een duurzamere keuze is zo gemaakt. En het hoeft niet altijd duurder te zijn. Kleine dingen kosten niets, zoals je afval scheiden, letten op minder verpakkingen en koken met je kliekjes. Begin met gemakkelijke dingen toe te passen en kijk vooral naar wat bij jou past.”