Top

Aarden

Hoe raak je weer verbonden in een overprikkelde samenleving?

Tekst: Etrona van der Heijden | Beeld: Dreamstime

Steeds meer jongeren geven aan dat ze overprikkeld zijn of zelfs tegen een burn-out aan zitten. Een groot deel van hen ervaart prestatiedruk en loopt vast in hun studie. Meer dan één op de drie studenten loopt een verhoogd risico op burn-out. Ruim 50 procent kampt regelmatig met angst- of somberheidsklachten, 40 procent voelt zich eenzaam en meer dan 70 procent ervaart druk om te presteren.

Deze jongeren ervaren druk van de buitenwereld, om te presteren, om het snelle tempo bij te blijven, zowel op school als op social media. Deze druk maakt dat zij veel in hun hoofd zitten en de verbinding met hun lichaam en omgeving verliezen. Daarmee raken ze ook de verbinding met de aarde kwijt.

Op de Vrije Hogeschool is ruimte om deze verbinding te onderzoeken. Levenskunst draait hier om het onderzoeken van de waarde van mens-zijn: Hoe sta ik in het leven? Vanuit welke levenshouding, welk mens- en wereldbeeld leef ik?

Is de maatschappij als geheel niet overprikkeld?

Het Liberal Arts Tussenjaar, en sinds kort ook het Liberal Arts Halfjaar, is voor jongeren die nieuwsgierig zijn, op zoek zijn naar wat zij nu echt van binnenuit willen, waar zij energie van krijgen en wat zij willen bijdragen in de samenleving. In het programma worden schurende vragen gesteld; Wat maakt dat ik overprikkeld raak? Is de maatschappij als geheel niet overprikkeld? Hoe kan het anders?

Als onderdeel van hun onderzoek naar aarden en opnieuw verbinden met zichzelf en de wereld, bezochten de jongeren van het Liberal Arts Tussenjaar de voorstelling Binnenste Buiten van Schweigman&, Johannes Bellinkx en Kamerkoor JIP. Een voorstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking.

Over de voorstelling: Waar houdt je lichaam op en begint de buitenwereld?

Waar houdt je lichaam op en waar begint de onmetelijke buitenwereld? Kunnen we spelen met die grenzen?

Laat je meevoeren op een ontdekkingsreis tussen wat ‘binnen’ en wat ‘buiten’ is. Een muzikale en lichamelijke ervaring die je door middel van diepe druk over het hele lichaam nader kennis laat maken met één van de zintuigen die interne prikkels waarnemen: de proprioceptie.

Begeleid door zangers, krijg je als bezoeker een pak aan, over je kleding heen. De lucht wordt langzaam en zorgvuldig uit het pak gezogen waardoor een diepe druk op het lichaam ontstaat. De proprioceptie die daardoor wordt geactiveerd, geeft je informatie over je spierspanning, houding en de grenzen van het lichaam.

Voor Binnenste Buiten lieten Schweigman & en performancekunstenaar Johannes Bellinkx zich – op zoek naar een ultieme en poëtische diepe druk ervaring – inspireren door therapieën bij overprikkeling, waarbij verzwaringsdekens of drukvesten worden gebruikt om mensen hun lichaam weer beter te laten voelen. Een immersieve installatie voor iedereen die zich wil overgeven aan een unieke en intieme gedeelde ervaring die speelt met het bewustzijn van de grenzen van het eigen lichaam en de ruimte daaromheen. Na de voorstelling was er ruimte voor een nagesprek. Hieronder lees je de reacties van twee studenten.

Clara (student Liberal Arts Tussenjaar):

“Het voelde alsof ik door de aarde werd omarmd, helemaal naar beneden getrokken, opengevouwen en vrijgelaten. Alsof ik kon wegvliegen.

De luiken gaan open en het landschap is prachtig en ontvouwde zich: een grote groene vlakte omringd door bomen, een fazant die oversteekt, vogels die overvliegen. Het was een schouwspel van rust en vrede, een bijzondere ervaring.”

Janna (student Liberal Arts Tussenjaar):

“De voorstelling gaf me een nieuw perspectief: het aanschouwen en waarderen van simpele dingen. Een nieuwe manier van inzicht en in mijn lichaam zijn. Door de diepe druk werd ik me bewust van mijn ademhaling, iets waar je normaal niet bij stilstaat in het dagelijks leven. Dit gaf me een gevoel van rust; mijn lichaam ontspande na de intense prikkels. We keken lange tijd naar een landschap, iets alledaags, maar ik zag het nu op een nieuwe manier.”

Zowel bij de theatrale ervaringen van Schweigman& als op de Vrije Hogeschool wordt onderzocht hoe je opnieuw kunt verbinden in een overprikkelde maatschappij. Door te vertragen en de tijd te nemen om echt waar te nemen, ontstaat er ruimte voor rust en aarding.

Meer over deze theatrale ervaringen: schweigman.org/prikkel

Meer over de Vrije Hogeschool en haar verdiepende programma’s: www.vrijehogeschool.nl

Wat vindt u van dit artikel?