Top
green kickstart

A green kickstart

Lisette Kreischer, de uitvinder van de Dutch Weed Burger, heeft een nieuwe boek vol recepten met groente uit de zee. In elke editie van deze krant deelt ze er een met ons. Deze keer is de keus gevallen op een groene kickstart waarin spirulina de zee vertegenwoordigt.

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Wellicht een beetje veel groen in dit recept, maar daar hoorden we Popeye ook nooit over klagen. Dit ontbijt biedt namelijk een enorme kickstart aan het begin van de dag. Dankzij de algen (eiwit), ‘melk’, spinazie (ijzer) en banaan (vezels) krijg je een goede dosis belangrijke bouwstoffen binnen, waardoor je je de rest van de dag als Popeye zult voelen.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 4 bananen, gepeld en in stukken gesneden
  • 150 gr spinazie, gewassen
  • sap van 2 sinaasappels
  • 450 ml amandel-, rijst-, spelt- of sojamelk (ongezoet)
  • 4 tl spirulina
  • 4 tl hennepzaad
  • 4 el soja-, haver- of kokosyoghurt

Kook wat water. Doe het lijnzaad in een beker of kommetje en begiet het met een beetje gekookt water, zodat het net onder staat. Laat 5 minuten wellen.

Doe de bananen met de spinazie, amandelmelk en het sinaasappelsap in een power blender of keukenmachine (indien dit niet past, kun je het recept halveren en twee keer blenden). Doe hier de spirulina en het geweekte lijnzaad met het water bij. Blend alles op hoge snelheid tot een mooi glad en groen mengsel. Verdeel dit mengsel over 4 schaaltjes. Serveer met wat hennepzaad en een schepje sojayoghurt.

 

GroenteUitZee_cover-2Groente uit Zee
Recepten en informatie over zeewier en algen

Het nieuwe goud uit de zee: zeewier is lekker, voedzaam én milieuvriendelijk. Lisette Kreischer, vegan-kookboekenauteur en medebedenker van The Dutch Weed Burger, en Marcel Schuttelaar van de Stichting Noordzeeboerderij, de motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee, sloegen voor dit unieke boek de handen ineen.

In Groente uit zee lees je álles over zeewier: over de groei, de soorten en de samenstelling, gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken, en informatie over de voedingswaarde en bereidings- en aankoopadviezen. En natuurlijk kun je zelf aan de slag met 50 heerlijke plantaardige recepten.

Zilt heeft de wind mee, ontdek het zelf!

Te koop in de on- en offline boekenhandels.

Met de aankoop van dit boek steunt u de Stichting Noordzeeboerderij.

Meer info: www.lisettekreischer.com

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com