Kerstrecept Odin: Groentetaartje met rozemarijn-sinaasappelgremolata
Tekst: Janneke Meijer, Janneke is werkzaam bij foodcoop Odin en schrijft regelmatig recepten voor de website en het magazine van Odin.
“Kerst is voor mij een drukke tijd want er moet natuurlijk veel gekookt worden. Op Thedinghsweert waar ik woon hebben we altijd een groot kerstdiner. Met meer dan 50 volwassenen en kinderen hebben we dan de grootste lol en genieten we van elkaars gezelschap. Iedereen maakt wat lekkers klaar. Ik neem dit groentetaartje mee zodat ook mijn glutenvrije buren hiervan kunnen eten.”
Porties: 4
Voorbereiden: 30 min
Oventijd: 50 min
Totaal: 80 min
Voor de bodem:
- 150 g quinoa
- 2 eiwitten
- zout en peper naar smaak
Voor de vulling:
- 3 pastinaken
- 2 rode uien
- 1 venkelknol
- 1 prei
- 150 g blauwschimmelkaas
- 100 g pecannoten
Voor de gremolata:
- fijngeraspte schil van 2 sinaasappels
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el gehakte verse rozemarijn
- 1 teen knoflook uit de pers
Bereiding
1. Verwarm de oven op 180 0C.
2. Kook de quinoa gaar en laat afkoelen.
3. Meng de quinoa met de eiwitten en zout en peper. 4. Vet een quichevorm in en verdeel de quinoa over de bodem en de zijkanten. Druk goed aan. Bak de bodem ongeveer 10 min. voor.
5. Pastinaak, rode ui, venkel en prei in kleine stukken snijden.
6. Leg de groente op de bakplaat. Meng de ProvenÁaalse kruiden met de olie en doe dit over de groente. Rooster ongeveer 30 min. in de oven.
7. Meng voor de gremolata de zest van sinaasappel met de kruiden en uitgeperste knoflook.
8. Vul de quinoabodem met de groente, verdeel de blauwe kaas en de noten erover.
9. Bak nog 10 min. in de oven om de kaas goed te laten smelten.
Snijd in 4 stukken, serveer met de gremolata en eet met een lekkere salade of een stukje vis.
Quinoa
Zwarte quinoa smaakt nootachtig en is het meest ‘crunchy’ van alle soorten quinoa.