Top
kale salad

Winter Weed & Kale Salad

Tekst en beeld: Lisette Kreischer | Styling: Roos Rutjes

Niet alleen in de lente en de zomer zijn salades heerlijk, ook in de winter kunnen ze dienen als waardige energieleverancier, zoals met deze salade het geval is. Rauwe gemasseerde boerenkool gemengd met de eiwitrijke boekweit, een winters appeltje voor de extra vitamine C en afgemaakt met peterselie, tuinkers en zeewiervlokken maakt deze salade onmisbaar in de wintermaanden!

Salade

• olijfolie

• 1 ui, gepeld en fijngesnipperd

• 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt

• 250 g boerenkool, gewassen en in reepjes gesneden

• 30 g verse dulse

• extra vergine olijfolie

• rasp en sap van 1/2 biologische citroen

• 125 g boekweit

• grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Gekarameliseerde appel

• 1 kleine appel

• olijfolie of kokosvet

Zeewierstrooisel

• 70 g gepelde en ongezouten pistachenoten of amandelen

• mespunt Deens rookzout

• 1 el dulse vlokken

• 1 el zeesla vlokken

• 1 el gistvlokken

• een hand vol verse peterselie, fijngehakt

• tuinkers

Recept voor 4 personen

Bereiding

• Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Zet het vuur uit.

• Doe de boerenkool in een grote kom en masseer de bladeren ongeveer 5 tot 10 minuten tot ze mals en zacht zijn geworden. Meng met wat olijfolie en citroenrasp en -sap naar smaak.

• Was de dulse goed schoon en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep goed droog en snijd in kleine stukjes.

• Kook de boekweit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af, doe terug in de pan en meng met de boerenkool, ui, knoflook en dulse en breng op smaak met een klein beetje zeezout en versgemalen zwarte peper. Laat rusten met de deksel half op de pan.

• Halveer ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de schijfjes appel aan weerszijden krokant.

• Rooster de pistachenoten in de koekenpan. Meng de geroosterde pistachenoten vervolgens met alle ingrediënten voor het zeewierstrooisel.

• Meng voor de salade het boerenkool-boekweitmengsel met de schijfjes appel en het zeewierstrooisel en maak af met wat verse peterselie en tuinkers.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com