Top
tussenjaar

School is klaar: een tussenjaar?

Tekst: Lynsey Dubbeld

Elk jaar kiezen meer en meer scholieren die de middelbare school hebben afgesloten voor een tussenjaar. Een jaar werken, reizen of een taal leren… Direct door met een studie na je eindexamens is geen vanzelfsprekendheid meer. Maar wanneer kies je nou voor een tussenjaar?

Ouders vinden het vaak spannend, de jeugd lijkt het te gek: een tussenjaar. Niets moeten en even uitstel van die grote beslissing. De meeste ex-scholieren vullen hun tussenjaar met werken, reizen of een combinatie hiervan. Vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland, werken als au pair tegelijk met het leren van de taal of backpackend de wereld ontdekken… Het zal een jaar worden om nooit te vergeten, maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor een tussenjaar?

Goede redenen om een tussenjaar te nemen:

• Je hebt nog geen idee wat je wilt gaan studeren. Dit is één van de meest gegeven redenen voor het nemen van een tussenjaar. Zo voorkom je dat je begint aan een studie die niet bij je past. Zet jezelf er wel toe aan dat je je actief gaat verdiepen in je wensen en ambities, want dat inzicht komt niet altijd vanzelf.

• Je moet nog langer opladen na de eindexamens. Waren die drie maanden vakantie gewoon niet genoeg om jezelf weer op te laden voor een nieuwe studie? Dan kan een tussenjaar je behoeden van een burn-out of een valse start. Ook hier geldt: ga er actief mee aan de slag zodat je helemaal mentaal bent voorbereid op een nieuw studiejaar.

• Je wilt een financiële buffer opbouwen voor tijdens je studie. Studeren is een dure aangelegenheid: collegegeld, kamerhuur, boeken, enzovoort. Een jaartje geld verdienen geeft je wellicht de ruimte om je volledig te focussen op je studie, zonder afleiding van bijbaantjes. Let op dat je niet in je nieuwe carrière blijft hangen ten koste van je studie. 

• Je bent op zoek naar een unieke ervaring. Je wilt nu al iets beleven wat je niet denkt te kunnen beleven tijdens een studie of erna. De vrijheid op deze leeftijd is vrijwel ongeëvenaard. Tijdens je studie kom je misschien wel de liefde van je leven tegen of je rolt erna meteen een baan in. Er is in je leven nog tijd zat om te werken, maar let op dat de kick hiervan je niet weerhoudt van het beginnen aan een studie.

Naar school tijdens je tussenjaar?!

Om jezelf te vinden, op dit belangrijke moment in je leven, is het TUSSENJAAR LIBERAL ARTS, van de Vrije Hogeschool al meer dan 48 jaar dé plek in Midden Nederland. Én om een onvergetelijk mooie tijd te hebben, met andere jongeren, die net als jij op zoek zijn naar méér dan een random leven. De Vrije Hogeschool gaat de diepte in, meer dan alle andere tussenjaren. Kunst, Filosofie, Bildung én Reizen zijn de sleutelwoorden.

Je ontdekt wat je leuk vindt, wat je niet kan, wat je wel kan, en waar je echt voor wil gaan. Uiteindelijk rolt er een studiekeuze uit, natuurlijk, maar dat is niet waar je het jaar mee begint. Eerst ga je je verdiepen, anderen leren kennen, mooie dingen maken en inspirerende dingen doen. Beetje bij beetje kom je dichter bij je kern.

Kijk op vrijehogeschool.nl/tussenjaar

Ik wil weg!

Sommige jongeren willen er na hun eindexamens lekker vandoor, ergens in Europa of juist zover mogelijk van huis. Op die leeftijd kun je wel wat hulp gebruiken met je buitenlandse plannen. AFS Interculturele Programma’s is een internationale uitwisselingsorganisatie die al sinds 1947 jongeren onderdompelt in andere culturen in meer dan vijftig landen over de hele wereld. Met AFS Nederland leer je een taal, doe je vrijwilligerswerk, ga je naar een High School of geef je zelf les! En dat over de hele wereld. Vanuit de vertrouwde omgeving van een gastgezin leer je een andere cultuur van binnenuit kennen en maak je internationale vriendschappen voor het leven. Maak kennis met het #AFSeffect!

Kijk op afs.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.