Top
eiland

De vijf groenste eilanden van Europa binnen handbereik

Tekst: Yvonne Koop

Wie bij zon, zee, strand en eiland vooral denkt aan verre oorden als Hawaï of de Malediven, heeft het mis. Ook dichter bij huis, op rij- en vaarafstand zelfs, zijn prachtige groene eilanden te vinden. Redacteur Yvonne Koop maakte een persoonlijke selectie van de meest eco-vriendelijkse paradijsjes binnen handbereik. Op alfabet, wel zo (h)eerlijk.

Ameland

Wil koploper zijn in de energietransitie van Nederland. Zonnepark Ameland, met 23.000 zonnepanelen een van de grotere zonneparken van Nederland, dekt nu al de elektriciteitsbehoefte van de ruim 15.000 huishou-dens op Ameland. Ook wordt er op het eiland gebruik gemaakt van openbare verlichting die zeer energiezui-nig is, minder lichtvervuiling geeft en trekvogels zo min mogelijk verstoort. Ameland is naast Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog een van de vijf Ne-derlandse Waddeneilanden.

Activiteiten
Fietsen en wandelen staan op dit tamelijk vlakke eiland met stip op nummer 1, op de voet gevolgd door wateractivitei-ten als kite- en golfsurfen, kajakken, raften en strandzeilen.

Bereikbaarheid
Met de veerboot vanuit het Friese plaatsje Hollum. wpd.nl

Overnachttip
Camping tussen Wad en Strand is volledig zelfvoor-zienend door gebruik van zonnepanelen en een hout-vergasser. Maximaal 15 plaatsen. Verhuurt yurt, pod, safaritent en pipowagen. tussenwadenstrand.com

Ook leuk
Maak een eco-safari door de Amelander natuur met een elektrisch en daarmee bijna geruisloos wagentje. Hierdoor vindt geen verstoring plaats en kun je met al je zintuigen optimaal genieten van de natuur.
In cultuurhistorisch museum Sorgdrager is onder meer een rijk ingerichte stijlkamer uit 1751 te zien en een schitterende collectie Amelander meubels.
Bij restaurant De Griffel worden lokale producten geserveerd als bier, ijs, kaas, mosterd en honing. Ve-getarisch/veganistisch lunchen en dineren is mogelijk.

Met kinderen:
Demonstratie van de oude paardenreddingboot.

Cres

Kreeg al in 2012 een prijs voor duurzame ontwikke- ling in toerisme vanwege de inmiddels gerealiseerde aanleg van 60 kilometer educatieve wandelpaden in het noorden van het Kroaatse eiland. De wandeling voert langs historische verlaten dorpen en unieke natuurlandschappen, zoals oeroude eikenbossen. Cres is, na Krk, het grootste eiland in de Adriatische Zee en ligt in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner.

Activiteiten
Wandelen in de bosrijke natuur, vogels spotten
(waaronder de witkoppige gier).

Bereikbaarheid
Met de veerboot vanuit Istrië of Krk.
camps-cres-losinj.com

Overnachttip
Hotel Kimen ligt pal naast het strand, op ongeveer tien minuten lopen van het oude centrum van Cres. Dit duurzame en milieuvriendelijke hotel is bekroond met het Green Key-ecolabel. Het restaurant biedt Kroatische en mediterrane gerechten, evenals regio-nale specialiteiten.
hotel-krimen.com

Ook leuk
In het kleine historische plaatsje Beli staat het
eco-centrum Caput Insulae. Van hieruit zijn
vele wandelingen te maken, onder meer naar de hoogste toppen op het eiland (Gorice, 648 meter en Sis, 638 meter), met een geweldig uitzicht over de hele Kvarner en de buureilanden. Ook het vogelreser-vaat is een bezoek meer dan waard. Het beroemde zoetwatermeer Vrana midden op het eiland is een bijzonder natuurfenomeen. Het water staat hoger dan de zeespiegel, maar ook dieper dan de zeebodem, op 74 meter diepte.
Meer info: croatia.hr/nl-NL

El Hierro

Dit is sinds 2014 met behulp van windenergie het eerste volledig zelfvoorzienende eiland ter wereld. De 9000 eilandbewoners stoten nu per jaar zo’n 18.000 ton CO2 minder uit. De projectnaam Gorona del Viento verwijst naar de karakteristieke stenen muurtjes die de boeren op het eiland gebruiken om hun gewassen tegen de altijd aanwezige wind te beschermen. El Hierro is het kleinste, meest zuidwes-telijke eiland van de Canarische Eilanden.

Activiteiten
Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen langs de kraters van de circa 500 vulkanen op het eiland of door de naaldbossen in het zuiden. Duiken rond het eiland kan bijvoorbeeld vanaf het waterreservaat bij La Restinga, waar prachtige flora en fauna te vinden is. Op El Hierro komt nog de beschermde Hierro-reu-zenhagedis -Lagato gigante de Salmor- voor. Het dier kan wel 70 centimeter lang worden en de populatie wordt op circa duizend exemplaren geschat.

Bereikbaarheid
Met de veerboot vanaf Tenerife. | directferries.nl

Overnachttip
De enige camping op het eiland, La Hoya del Mor-cillo, ligt midden in een naaldbos. Het beschikt over ruime standplaatsen, maar op aanvraag kan er ook verderop in het bos een tentje worden opgezet. elhierro.travel/que-hacer/acampada/

Ook leuk
De vuurtoren van Orchilla ligt in het westen van het eiland El Hierro. Dit markeert volgens oude Europese kaarten het einde van de wereld en is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het is een mooie plek om de sterrenhemel te bekijken boven de uitgestrekte Atlantische Oceaan. Het uitzichtpunt Bascos geeft een perfect beeld van de hele vallei El Golfo: een spectaculaire kloof van 15 kilometer breed, met een diepte tot 1.500 meter die ontstaan is door een pre-historische aardverschuiving.
Meer info: hellocanaryislands.com

Faeröer Eilanden

Wil in 2030 het eerste energieneutrale land ter wereld zijn. Alle energie moet dan groen worden opgewekt, inclusief die voor auto’s. Alleen voor de omvangrijke vissersvloot wordt een uitzondering gemaakt. De Faeröer Eilanden (achttien stuks, waarvan zeventien bewoond) zijn een semiautonoom land binnen het Ko-ninkrijk Denemarken en liggen ongeveer halverwege IJsland en Noorwegen en ten noorden van Schotland.

Activiteiten
Mooie stranden, volop watersportactiviteiten, spec-taculaire kliffen, bijzondere vogelsoorten (papegaai-duikers), lieflijke plaatsjes met gezellige winkel- en uitgaanscentra, musea en er is zelfs een voetbalstadi-on te vinden op deze eilandengroep.

Bereikbaarheid
Luchthaven Vágar is de enige luchthaven in de archi-pel. Het bevindt zich op het westelijke eiland Vágar, bij de plaats Sørvágur. Van daaruit gaan er veerdien-sten naar de andere eilanden. Ook te bereiken met veerdiensten vanuit Denemarken en IJsland. smyrilline.nl

Overnachttip
Het natuurlijke grasdak van het rustige designerhotel Føroyar – waar zelfs weleens schapen op grazen!
– past perfect bij de groene omgeving. Alle kamers kijken uit op de Nólsoyfjord en het centrum van Tórshavn, twee kilometer verderop. hotelforoyar.fo

Ook leuk
Eigenlijk te veel om op te noemen, alleen al in Tórshavn is van alles te doen. Hou je van muziek, plan dan zeker je bezoek rond de data van diverse zomer- en openluchtfestivals. Hardlopers kunnen hun hart ophalen bij een van de vele marathons die worden ge-organiseerd. En botenliefhebbers kijken hun ogen uit bij de jaarlijkse regatta van fraaie klassieke zeiljachten. Meer info: faroeislands.com

Oleron Eilanden

Zet natuur op de eerste plaats en dat merk je aan alles. Voor het uitgebreide fietsnetwerk wordt gebruik gemaakt van ecologisch wegdek, regenwa-ter voor openbare toiletten en zonne-energie voor reddingsposten. Île d’Oléron, dat deel uitmaakt van het departement Charente-Maritime en na Corsica het grootste eiland is voor de Franse kust, is een para-dijs voor (trek)vogels. Het zachte klimaat bevordert de groei van de rijke flora op het eiland.

Activiteiten
Een eiland waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan en je dus heerlijk kunt onthaasten. Naast fietsen zijn er vol-op mogelijkheden om te wandelen, bijvoorbeeld in de natuurgebieden Marais aux Oiseaux (het vogelmoeras) en de Port des Salines, waar nog een eeuwenoude acti-viteit van de streek te zien is: het oogsten van zeezout.

Bereikbaarheid
Het eiland is sinds 1966 door een brug, waarvoor geen tol meer wordt geheven, over de drie kilometer brede Pertuis de Maumusson met het vasteland van Frankrijk verbonden.

Overnachttip
Natuurcamping Huttopia Oléron les Pins in het plaatsje Saint-Trojan-des-Bains is een kleinschalige camping, die helemaal past in de gemoedelijke sfeer die op het eiland hangt. Je verblijft in luxe bungalow-tenten met genoeg ruimte om te eten en te slapen. europe.huttopia.com

Ook leuk
Bij de haven van Salines zijn oude houten woningen van oestervissers te vinden, nu veelal bewoond door kunstenaars en creatievelingen. Eveneens zijn er in een aantal van dergelijke authentieke woningen aan de waterkant gezellige restaurantjes gevestigd waar je oesters en andere regionale specialiteiten kunt proeven. Met kinderen is het nabije Zoutmuseum leuk om te bezoeken. De westkant van het eiland is vooral een walhalla voor surfers, zeilers en om te kajakken op zee. De oostkant is geschikter voor rustzoekers of gezinnen met kinderen. Hier liggen ook een aantal oude militaire bouwwerken zoals Ford Boyard, bekend vanwege de vele internationale tv-uitzendingen. Meer info: oleroneiland.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Eigenaar van speels tekstbureau Yvonne schrijft. Specialisaties: kinderen, evenementen, cultuur, natuur, Scandinavië, handwerk, design. Levert zowel het hele scala voor gedrukte media als content voor websites en social media accounts. Werkt onder meer voor: Krant van de Aarde, Hip&Hot en Simply Breien. Concept denker en uitvoerder in één. Altijd in voor een nieuwe uitdaging: wat ik nog niet kan, ga ik leren! Getrouwd, woonachtig in Woerden, 4 kinderen, gek op shoppen, klussen, stylen, fotograferen, lezen, tv en films kijken, musicals, musea bezoeken, handwerken, zingen en nog veel meer!