Rustieke rogge scones
Tekst en beeld: Lisette Kreischer
Deze scones zijn perfect voor een luxueus weekend ontbijt (zoals met Pasen), of voor bij de koffie of thee natuurlijk. Vijgen en noten zijn een heerlijke combinatie en de smaken komen extra goed tot hun recht in een mengsel met roggemeel. Deze binken zijn iets steviger, rijker en stoerder van smaak dan klassieke neutrale scones. Serveer ze met een plantaardige boter van goede kwaliteit en een mooie abrikozen-, sinaasappel- of vijgenjam.
Voor 8 grote scones
INGREDIËNTEN
150 g volkoren roggemeel
300 g tarwebloem
2,5 tl bakpoeder
1 tl zout
125 g plantaardige bakboter, zo koud mogelijk en in blokjes
4 el ahornsiroop
250-300 ml plantaardige melk (haver of soja)
100 g gedroogde vijgen, in kleine stukjes
75 g hazelnoten, heel
optioneel: 1 el gekonfijte sinaasappelschil
INSTRUCTIES
• Verwarm de oven voor op 220 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
• Meng roggemeel, tarwebloem, bakpoeder en zout in een ruime kom. Wrijf de blokjes boter er met je vingertoppen door, zonder al te veel te kneden (je wilt weinig glutenketens activeren want scones hebben een ‘korte’ bite).
• Voeg ahornsiroop en 250 ml plantaardige melk toe en meng (weer zonder echt te kneden). Check de textuur. Het deeg moet vrij zacht, vormbaar en uitsteekbaar zijn, niet droog en kruimelig, maar zeker ook niet te nattig. Als het te droog is, voeg dan steeds een scheutje melk toe (tot 50 ml extra), tot je de juiste consistentie hebt. Het kan erg per soort meel en merk verschillen hoeveel extra vocht er nodig is.
• Meng vijgen, noten en sinaasappel door het deeg en maak er een ca. 2,5 cm dikke plak van.
• Steek hier met een steker van ca. 8 scones uit. Leg ze op de bakplaat en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.
• Serveer met een goede vegan boter (bijvoorbeeld Cocovit van Vitaquell) en jam.