Top
koken

Koken met de seizoenen

Tekst: Nathalie Barones van Verschuer

We gaan een kookboek maken met recepten uit de Landgoedkeuken. Het ligt voor de hand om dit in te delen naar de seizoenen. Want als je een beetje biologisch en duurzaam bent, eet je aardbeien alleen in de zomer en boerenkool vooral in de winter. Maar wat doe je dan in het vroege voorjaar, als er nog niets te oogsten valt? Vroeger deed men dan een greep uit de voorraadkast, waar de oogst in potten was opgeslagen. Want in die tijd was inmaken en wecken heel gewoon. Toen ik in 1995 voor het eerst op het landgoed kwam, maakten mijn schoonouders in de zomer de oogst uit de moestuin grotendeels in. Van de aardbeien, bessen en frambozen maakte mijn schoonmoeder haar moestuinjams, van appels en peren appelmoes of stoofperen op rode wijn en de walnoten werden gedroogd en later gedopt, om ze te gebruiken voor de befaamde notentaartjes. Want wie wat bewaart, die heeft wat. 

In ons kookboek zijn daarom de producten van het landgoed en niet de seizoenen het uitgangspunt. We gaan ermee koken en bakken, maar ze ook inmaken, wecken en fermenteren. Dat is weer helemaal van deze tijd. 

Het boek zal bestaan uit recepten van onze koks, maar zeker ook van de familie en van mijzelf. In de bijna 25 jaar dat ik op het landgoed woon heb ik geleerd te koken met de producten van de natuur. Heerlijk vind ik het om mijn eigen tomaatjes uit de tuin te halen en er een verse tomatensoep van te maken, een kropje sla te oogsten, of een stamppot te maken met nieuwe aardappels en raapstelen of postelein. 

Naast recepten met de oogst uit de moestuin en van het land, maken wij ook vaak gerechten met landgoedkaas, Lakenvelder rundvlees en wild. Elke winter maak ik voor het kerstdiner een hazenpastei bijvoorbeeld. Heerlijk op een toastje met wat cranberrysaus erbij.

Natuurlijk zijn al onze ingrediënten biologisch en van dichtbij. Op Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn wij al in 1999 omgeschakeld naar biologische landbouw en onze restaurants zijn sinds 2018 biologisch gecertificeerd.

Dus als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan, kun je ook een hapje gaan eten in restaurant Marie of pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Onze producten kun je tegenwoordig ook proeven en kopen in de Landgoedkeuken op de Korte Jansstraat 5 in Utrecht. 

Het kookboek ‘de Landgoedkeuken’ zullen wij feestelijk presenteren tijdens de 25e Landgoedfair, die van 21 t/m 25 augustus 2019 gehouden wordt op Heerlijkheid Mariënwaerdt. 

Nathalie Barones van Verschuer

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat vindt u van dit artikel?

Nathalie van Verschuer is directeur van landgoed Mariënwaerdt. Het ruim 900 ha. grote Mariënwaerdt is sinds 1734 familiebezit en vererfde van de graven Van Bylandt op de baronnen Van Balveren en daarna op de baronnen Van Verschuer. De producten van het landgoed zijn 100% biologisch. Nathalie schrijft in de Krant van de Aarde over haar leven op het landgoed. Elke dag weer geniet ik van de prachtige natuur, de seizoenen en van de oogst die het landgoed voortbrengt. Bovendien beleven wij veel op Mariënwaerdt. Het is een wereld op zich.