Top
huidverzorgingsproducten

Natuurlijk een duurzame badkamer & toilettas? Wat je smeert moet je ook kunnen eten!

Tekst: Daan Ooteman

Hoe zit het nu met huidverzorgingsproducten? Is natuurlijk nu écht natuurlijk? Klopt het dat er hormoonverstorende stoffen in kunnen zitten? Waarom is natuurlijk beter dan synthetisch? Kun je met de producten in de badkamer bijdragen aan de Plastic Soup? Deze en nog veel meer vragen krijg ik regelmatig in mijn praktijk en tijdens lezingen. In cosmeticaland is het tegenwoordig een “Wilde Westen” aan ‘greenwashing’ en zie je door de bomen het bos niet meer. Mijn motto ‘wat je smeert moet je ook kunnen eten’ geeft je een eerste richtlijn. In deze column help ik je graag op het (r)échte ‘natuurcosmetica-pad’.

Natuurlijke huidverzorging bevat ingrediënten uit de natuur, maar in veel gevallen ook ingrediënten van synthetische aard. De werkstoffen zelf zijn meestal puur natuur, maar bij de hulpstoffen gaat het vaak mis en kiest een merk voor onnatuurlijke varianten. Hulpstoffen worden aan een verzorgingsproduct o.a. toegevoegd voor de conservering, parfumering en het emulgeren. Daarnaast is het ontleden van de ingrediëntenlijst een ware kunst. Zo is het zelfs bij producten waar op de verpakking staat ‘zonder parabenen’ of ‘parfumvrij’ opletten geblazen! Specifiek déze stoffen zitten dan niet in het product, maar er kan zomaar een synthetische variant onder een andere naam toegevoegd zijn.

Natuurcosmetica is huidverzorging met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, veelal van biologische en biodynamische komaf. In mijn ogen is natuurcosmetica de enige veilige en huidvriendelijke keuze die je voor je huid kunt maken. Als je weet dat veel stoffen binnen 10 minuten in de bloedbaan terechtkomen, klinkt het niet meer dan logisch dat je in je lichaam niets anders dan puur natuur wenst. Je huid is immers je grootste orgaan! Veel synthetische ingrediënten zijn hormoonverstorend en kunnen verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.

Naast het feit dat puur natuur goed is voor je gezondheid, is het gebruik van 100% natuurlijke producten ook een must voor het milieu. Wat je smeert, doucht, deodoriseert, wast etc. komt immers direct in het riool terecht. Synthetische stoffen zijn zeer milieubelastend. Het gebruik van paraffine, siliconen en microbeads (kleine plastic bolletjes in o.a. tandpasta en srubs) dragen bij aan de Plastic Soup.

Doordat er geen wettelijke regelgeving is m.b.t. natuurlijke of niet-natuurlijke cosmetica is, is de onduidelijkheid groot. Vaak heb je wel de intentie om puur natuurlijke en biologische producten te kopen maar grijp je onbewust toch mis. Aan de verpakking kun je moeilijk ontdekken of je om de tuin geleid wordt. Als je kiest voor producten met het Natrue, Cosmos (voorheen BDIH/Ecocert) of Icada keurmerk weet je zeker dat je een volledig natuurlijk product zonder toevoeging van synthetische ingrediënten in handen krijgt. 

Geniet van het moois wat de natuur je te bieden heeft en onthoud ‘what goes on you comes in you’!

Gezonde groene groet, 

Daan Ooteman – holistisch huidspecialiste & voedingsdeskundige

www.studionatuurzuiver.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Daan Ooteman is holistisch huidspecialiste én voedingsdeskundige. In haar praktijk Studio Natuurzuiver werkt zij met uitsluitend 100% natuurlijke, biologische, duurzame producten. De behandelingen worden met pure aandacht gegeven en hebben huidverbetering en een ultiem wellness gevoel als resultaat. Graag deelt zij haar favoriete ‘natural beauty must-haves’ me je.