Top
spanning

Natuurlijke ondersteuning bij stress en spanning

Tekst: Ivonne de Thouars

Deze snelle maatschappij vergt veel van ons en dan kan de balans weleens zoekraken. Met spanningen als gevolg. Een beetje ‘gezonde spanning’ is niet slecht, het zorgt ervoor dat je alert bent en snel kunt reageren. Maar langdurige spanning, ofwel stress, is slecht voor de gezondheid en kan zelfs leiden tot een burn out. Wat kun je zelf doen als je last hebt van overmatige spanningen?

Als er te veel van je gevraagd wordt, of je verwacht te veel van jezelf, kun je last krijgen van stress. Laat je dat op zijn beloop, dan loop je het risico op gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, nek-en schouderklachten, maagklachten, hoofdpijn, een verminderde weerstand, slechter slapen en neerslachtige gevoelens. Langdurige stress verhoogt ook het risico op hyperventileren en zelfs hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat je actie onderneemt!

Ontspanning

Te veel spanningen bestrijd je met ontspanning en door goed voor jezelf te zorgen. Stress kost je veel energie en dat betekent dat je lichaam veel vitamines en mineralen verbruikt, dus gezonde voeding is heel belangrijk. Let daarop en grijp bij spanningen niet te snel naar zoetigheid en snelle snacks die alleen maar energie kosten. Het helpt ook om dingen op een rijtje te zetten en over je spanningen te praten met vrienden of familie. Leer eens nee te zeggen en besteed energie aan dingen die je leuk vindt, zoals een vakantie, goede film, warm bad, massage, leuk boek, bezoekje aan de sauna of sporten om de spanning te verlichten. Yoga of een cursus mindfulness brengen ook de broodnodige rust. Als de spanningen zo hoog oplopen dat je neerslachtig wordt of lichamelijke klachten krijgt, is het verstandig om een huisarts te bezoeken.

Valeriaan 

Je kunt je strijd tegen stress ondersteunen met natuurlijke middelen. Het bekende kruidenmiddel (fytotherapie) valeriaan officialis helpt bijvoorbeeld goed bij nervositeit. De wortels van deze plant worden al sinds de Romeinen gebruikt als rustgever. De naam valeriaan komt dan ook uit het Latijnse ‘valere’ wat ‘kracht’ betekent. Houd er rekening mee dat valeriaan bij de een beter werkt dan bij de ander, een kwestie van uitproberen dus. Hoge doseringen valeriaan (450 mg of meer) werken overigens niet alleen rustgevend, maar ook versuffend. In dat geval moet je goed opletten bij het bedienen van machines en het besturen van voertuigen. De hoge doseringen mogen niet worden gebruikt in combinatie met alcohol of met geneesmiddelen die sufheid veroorzaken. Valeriaan is ook niet geschikt voor kinderen onder de twaalf jaar, tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Gebruik valeriaan niet langer dan twee weken; als er na deze tijd geen verbetering optreedt, kun je beter even de huisarts bezoeken. 

Sint-janskruid 

Voor lichte vormen van spanning, stress en nervositeit kun je ook Sint-janskruid gebruiken. Uit de gele bloemblaadjes en de bladeren van deze plant die vooral in Europa en Azië voorkomt, wordt een olie gewonnen die sombere gevoelens kan tegengaan en rust geeft bij spanningen. Sint-janskruid wordt al tijden gebruikt bij licht depressieve klachten en gevoelens van onrust en veel mensen hebben er baat bij. Het kruid heeft wel veel wisselwerkingen met andere medicijnen, zoals de anticonceptiepil, antidepressiva en medicijnen bij kanker. Als je een van deze geneesmiddelen slikt, moet je het gebruik van Sint-janskruid altijd even overleggen met jouw huisarts. Het duurt bij Sint-janskruid overigens enkele weken voordat het effect heeft. Ook hier geldt dat je bij oplopende nervositeit even je arts moet bezoeken.

Supplementen, thee of oliën

Wist je dat je supplementen kunt gebruiken tegen onrustige gevoelens? B-vitamines, 5-HTP en magnesium helpen bijvoorbeeld om te ontspannen. B-vitamines zoals B11 (foliumzuur) en B5 staan erom bekend dat zij het zenuwstelsel ondersteunen. 5-HTP, dat wordt gewonnen uit de zaden van het Zuid-Afrikaanse kruid Griffonia speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium verbruikt en een tekort aan dit mineraal maakt je weer gevoeliger voor spanningen. Zonder extra suppletie kun je dan in een vicieuze cirkel terechtkomen. Ben je geen fan van pillen? Neem dan eens een kop (groene) thee met munt of kamille. Of gebruik ethische oliën, bijvoorbeeld op basis van lavendel, pepermuntolie, bergamot en geranium om wat meer tot rust te komen. Een beetje olie op je hoofdkussen zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap valt, en die nachtrust is natuurlijk heel welkom als je spanningen ervaart.

Wat vindt u van dit artikel?

Ervaren tekstschrijver | hoofdredacteur | eindredacteur | communicatieadviseur | journalist. For trade magazines, communication projects and websites. Managing editorial teams, excellent writing skills, branded journalism, managing new projects and generating new customers.