Top

Wereldreis

Tekst: Olga de Kort | Foto’s: Netflix

Na vier jaar filmen in vijftig landen is het zover: sinds 5 april wordt de achtdelige natuurdocumentaire Our Planet door Netflix wereldwijd uitgezonden. Het nieuwe project van het filmteam achter Blue Planet en Planet Earth kwam tot stand in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF), Silverback Films en Sir David Attenborough, die deze keer zelf niet in beeld komt. Zijn vertrouwde stem begeleidt de kijkers wel gedurende hun wereldreis door natuurreservaten, jungles, oceanen, ijsvlakten en bossen die onze planeet zo rijk is.

Ecosysteem

Nóg wel zo rijk, want ondanks alle films, lezingen en publicaties van de afgelopen jaren is de mens, volgens de 93-jarige Attenborough, nog nooit zo verwijderd van de natuur geweest als nu. In zijn interview, gegeven aan prins William tijdens het World Economic Forum in Davos in januari 2019, vertelde de Britse bioloog en documentairemaker dat nu het moment is gekomen waarop we ons moeten realiseren dat we een deel van ‘een samenhangend ecosysteem’ met de natuur vormen: ‘We ademen de lucht en eten het voedsel dat uit de natuur komt. Als we de natuur om ons heen beschadigen, beschadigen we daarmee ook onszelf. Een gezonde planeet is essentieel voor het menselijk leven’. 

In tegenstelling tot de natuurdocumentaires zoals Blue Planet legt Our Planet de nadruk op de noodzaak van natuurbehoud en de gevolgen van  klimaatverandering. Volgens Attenborough hebben we nog wel de tijd om in te grijpen en het tij te keren, maar daarvoor moeten we wel nu in actie komen. De lancering van de serie op Netflix maakt het mogelijk om honderden miljoenen mensen wereldwijd te bereiken en ‘het bewustzijn en het gevoel van de gedeelde verantwoordelijkheid voor de natuur te vergroten’.

Schoonheid

In een film over de schoonheid en breekbaarheid van onze natuur kan muziek niet ontbreken. De Britse componist Steven Price (1977) stond wel voor de uitdaging om binnen acht maanden meer dan zes uur muziek te schrijven. Het componeren van de nieuwe delen ging tegelijkertijd met het opnemen van de soundtrack van de al gemonteerde episoden. Naast het Philharmonia Orchestra uit Londen klinkt er ook koorzang, en zingt de Ierse zangeres Lisa Hannigan in de episode Coastal Seas. Ook natuurgeluiden, zoals van ijs in Frozen Worlds en diverse dierengeluiden, overal ter wereld zijn opgenomen, zijn door Price in de muziek verwerkt. De selectie van veertig muziektracks staan op een dubbel-cd en een dubbel-lp van Decca Records/Universal Music Group, die evenwel in april zijn uitgekomen. Het slotlied ‘In It Together” schreef Steven Price samen met de Britse zangeres en WWF-ambassadrice Ellie Goulding.

In zijn interview aan ClassicFM vertelde Price dat hij, net zoals alle medewerkers aan de serie, graag het verschil maakt. “De beelden die we in de series zien, zijn mooi en ontroerend tegelijk. Met mijn muziek wilde ik geenszins een deprimerend wereldbeeld schetsen, maar juist de inspirerende schoonheid ervan benadrukken. Ik hoop dat de kijkers zich bewust zullen worden van de veranderingen in de natuur om ons heen. Als mijn muziek ze helpt om zich dat te realiseren, zal ik bijzonder trots zijn op mijn bijdrage aan Our Planet.’

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.