Beercan Cabbage
Tekst en beeld: Lisette Kreischer
Wil je écht indruk maken tijdens de BBQ, ga dan voor dit beestachtige recept. Neem een kool, verwijder de bodem en zet hem op je favoriete blik bier. Smeer BBQ-saus over het gevaarte en gril tot hij smaken vertoont die je nooit eerder bij kool had kunnen voorstellen.
*Je hebt hiervoor een BBQ met deksel nodig.
VOOR 6 PERSONEN
• 1 mooie grote kool (witte kool, rodekool, spitskool)
• 1 blik bier van 330 ml
• versgemalen zwarte peper en zeezout
• 500 ml passata
• 3 el lichte sojasaus of shoyu
• 7 el keukenstroop
• 1 tl gemalen piment of kruidnagel
• 1 tl korianderzaad
• een flink stuk verse gember
• 2 tl knoflookpoeder
• 1 tl uienpoeder
• 1 tl gerookte-paprikapoeder
• chilipoeder naar smaak
Steek de BBQ aan. Verwijder eventuele lelijke, viezige bladeren van de kool. Snijd waar de stam zit een vierkant gat in de kool.
Je schept het gat makkelijk uit met een stevige lepel en/of een scherp mes. Zorg dat het bierblik in het gat past. De kool moet zeker tot halverwege over het blik zakken. Bewaar 3 eetlepels
van het bier voor de saus. Bestrooi de binnenkant van de kool met peper en zout en zet de kool op het geopende bierblik.
Maak nu de saus door de rest van de ingrediënten te mengen met de 3 eetlepels achtergehouden bier. Zet de kool op de heetste plek op de BBQ, of nog beter: meteen tussen de kolen.
Smeer de kool in met de saus en zet het deksel op de BBQ. Smeer de kool elke 20 minuten opnieuw in met de saus. Check met een prikker of puntig mesje of de kool klaar is; dit zal zeker 1 uur duren. Hak het gevaarte aan gort, bestrooi het met extra peper en zout en serveer het als pulled ‘pork’ op een broodje met vegan mayo of als side veg.