De Aarde werelderfgoed in 2035
Tekst: Henry Mentink | Beeld: Dreamstime
Stel je eens voor…
Stel je eens voor, je woont nu in 2035 al tien jaar op de maan. Toen je in 2024 vertrok was het niet zo best gesteld met de Aarde. Het klimaat roerde zich en biodiversiteit betekende vooral veel koeien, varkens en kippen. Je dacht: dan moet ik het zelf maar doen en op de maan met een schone lei beginnen. Eén ding had je over het hoofd gezien en dat was dat mensen op lokaal niveau een waar staaltje samenwerking wisten te ontwikkelen.
De kracht van gemeenschappen
Je wist niet wat je zag toen je in 2035 terugkwam op Aarde. Dat de mens tot veel in staat bleek te zijn. Toen je vertrok, kende je een aantal liefdevolle en ook hardwerkende gemeenschappen. Als een lopend vuurtje was die samenlevingsvorm in 10 jaar de wereld overgegaan. Er kwamen bijvoorbeeld nauwelijks nog bosbranden voor. Een slimme gemeenschap, die getroffen was door een bosbrand, bedacht een op zonne-energie werkende rookmelder met een grondwater-sprinklerinstallatie voor in het bos. Immers als je het begin van een brand snel kunt blussen dan heb je veel minder water nodig. En zo waren er vele innovaties die groepen met elkaar bedachten.
Voordeel naar de klanten
Gemeenschappen ontdekten ook dat het veel handiger was om de Aarde de Aarde te laten. Samen hoeder zijn voor grond en er niet meer in handelen liet zien, dat je tot een veel slimmere oplossing komt. Het Veerhuis dat haar grond ook teruggaf aan de Aarde, nadat met crowdfunden de lening was afgelost, gaf het rentevoordeel aan de klanten, door permanent de koffieprijs met 50 cent te verlagen. Dat kreeg wereldwijd navolging en leidde overal tot een prijsspiraal omlaag. Al met al meer gezond voedsel, goedkopere huizen en welriekende natuur.
Landsgrenzen werden monumenten. De leiders in de wereld werden ook geraakt en werken nu echt aan een wereldwijde samenwerking. Grenzen waren er in 2035 nog wel maar de meesten waren verdwenen. De grenzen die er nog wel zijn worden omgedoopt tot monumenten; net zoals indertijd stadswallen hun functie verloren en monument werden. Zie je de vrede al voor je?
Met dromen geven we de toekomst vorm
Men verenigt zich nu in bioregio’s waar je je gewoon thuis voelt in een rivierengebied of bergdal en elke regio heeft zo zijn eigen charme, taal en gewoontes.
Taalbarrières werden met AI geslecht. De wereld van AI kreeg een zusje met onze kracht van dromen en intuïtie. Met AI kijk je terug, met dromen geven we de toekomst vorm.
Een toekomst waar dan ook meer ruimte voor kunst, theater en de spelende mens is.
Het was in 2024 al bij de VN bekend dat er een miljard mensen in een of andere coöperatief verband samenwerkten. Coöperaties, Community Supported Agriculture, Community Land Trusts, familiebedrijven, ecodorpen, etc. Ze ontdekten een nieuwe vorm van speculeren gericht op winst voor mens, dier en Aarde. Regeneratie op alle vlakken. Op lokaal niveau samenwerken is een sociaal en eco-leerproces en bleek daarmee de nieuwste vorm van onderwijs te zijn; de praktijk als leslokaal.
We wisten elkaars harten te bereiken, want onze hoofden zaten al jaren vol.
Nooit meer failliet ?
En bedrijven bedachten een nieuwe toverformule. In plaats van kosten gaan voor de baten uit werd het: ‘Relaties gaan voor de baten uit en dan kun je niet meer failliet’. Toen je vertrok naar de maan waren er al wel Steward Owned bedrijven. Nu zijn er velen en hebben ze inmiddels ‘owned’ ook geschrapt. Bedrijven worden niet meer verkocht, want banen verkopen past niet meer bij tijd van 2035.
Ook het geld is circulair
En was geld dan nog wel nodig? Circulaire economie betekent nu in 2035 dat naast grondstoffen het geld ook circulair is en in het bedrijf blijft rondgaan. Geld met geld verdienen was uit; arbeid was in. Speculanten hadden geen inkomen meer, maar met hun kennis van geld ontdekten ze dat het veel leuker was om als hun nieuwe taak boeren te helpen om de financiën te beheren. Ze leven dan hun passie en zijn dan ook veel meer in de frisse lucht en aan het eind van de werkdag kunnen ze een kooltje uit een akker snijden voor een lekkere maaltijd thuis. En… bij de koffie eigen gemaakt speculaas.
Hoeders erven goed
Paus Franciscus heeft de verandering voorvoelt en benoemde onlangs 2025 tot het Jubeljaar. Schoonschip maken met het oude; ruim baan voor het nieuwe. Op naar 2035.
John Lennon met ‘Imagine’ en
Martin L. King met ‘I have a Dream’
kijken mee naar de doeners die nu massaal opstaan.
Ben jij op de maan toeschouwer, of op de Aarde medebouwer?
Samen zijn we hoeder van de Aarde en erven goed.
Doe je mee?
Henry Mentink, Veerhuis te Varik