Top

Ultieme vrijheid

Na alle voorbereidingen van de afgelopen maanden zijn we nu dan toch echt vertrokken. Alle banden met werkgevers zijn doorgesneden. Familie en vrienden zijn gedag gezegd en toen op pad.

Rituelen

De banden met de werkgevers zijn doorgesneden maar de momenten zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er waren speciale gelegenheden met mooie speeches en cadeautjes. Het belang van zo’n afscheidsritueel wordt nogal eens onderschat. Van oudsher vieren mensen in alle culturen belangrijke gebeurtenissen met feesten en rituelen. Dit is niet voor niets. Zonder rituelen glijdt het leven onopgemerkt aan ons voorbij. De tijd gaat snel en onze dagelijkse bezigheden slorpen alle aandacht op. Rituelen zijn een fascinerend middel om bijzondere gebeurtenissen boven het alledaagse uit te tillen en ons leven intens te proeven, te voelen en te beleven.

Identiteit

Het werkzame leven is dus met een mooi ritueel afgesloten en daarmee zijn al onze vastigheden de rug toegekeerd. Op naar een onzekere, spannende toekomst. We zijn benieuwd naar wat het ons gaat brengen, maar ook wat het met ons persoonlijk gaat doen. In het ‘normale’ leven waren we directeur en beleidsadviseur, collega’s, buurman/buurvrouw, cursist, vriend/vriendin enz. Allemaal rollen die voor een deel ook onze identiteit verschaften. Nu al deze rollen wegvallen, wat blijft er dan eigenlijk over van Kelly en Richard? Wie zijn we dan nog? Al is natuurlijk ook een bekende uitspraak dat je wel op reis kan gaan, om de boel te ontvluchten, maar dat je altijd jezelf meeneemt.

We zijn ons hele leven bezig iemand te zijn, tegenover onszelf en tegenover anderen. Dat belangrijk zijn is echter een illusie. In een andere situatie of omgeving ben je opeens helemaal niemand meer. Spiritueel leraar Eckhardt Tolle spoort ons daarom aan om dat op te geven. Het loslaten van je identiteit en daarmee ook je ego is tenslotte de weg naar ultieme vrijheid.

Wat vindt u van dit artikel?