Top

Ruim je mail op

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime

Netflix en Disney gebruiken datacenters als digitale videotheken. Zodra een klant een film streamt, komen alle bits zijn kant op. Omgekeerd gaan er gegevens van een consument naar de cloud als die foto's wil archiveren of op een sociaal medium post.

Energieverbruik

Opgeteld zorgt dit voor een gigantisch energieverbruik. Zo’n twee tot vier procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt volgens schattingen veroorzaakt door internet.

Datacentra waren in 2022 goed voor vier procent van het totale elektriciteitsgebruik in Europa. Google is de afgelopen vijf jaar de helft meer CO2 gaan uitstoten, met name door de datacenters die AI ondersteunen. Maar er zijn ook groene innovaties (zie video hiernaast).

Wat kun je doen als consument? Je mail opruimen en oude documenten weggooien helpt al. Want de opslag in de cloud van 1 gigabyte aan data gedurende een jaar kost omgerekend 98 gram CO2, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Dat is te vergelijken met een halve kilometer in je eentje in een benzineauto rijden. Vergeet na het verwijderen van de mail niet de prullenbak te legen.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.