Top

De leugens van Shell

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Shell publiceerde een lijst van zijn huidige academische projecten. Het zouden bijna allemaal groene onderzoeksprojecten zijn. Daar valt het nodige op af te dingen.

Duurzame banen geschrapt

Guus Dix, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Twente publiceerde het volgende: ‘In de week dat Shells nieuwe reclamecampagne Nederland overspoelt, schrapt ze tweehonderd duurzame banen, gevolg van een koerswijziging eerder dit jaar. Shell gaat méér in gaswinning investeren, bouwt oliewinning toch niet af en kijkt ‘kritisch’ naar investeringen in duurzame energie.

Alle ‘groene’ projecten én investeringen bij elkaar genomen, is de duurzame omzet van Shell slechts 0,2 procent van het totaal.

De Reclame Code Commissie heeft het bedrijf dan ook al drie keer op de vingers getikt. Dat Shell zichzelf een van de grootste ‘aanjagers van de energietransitie’ noemt, was niet te rechtvaardigen. Want zeggen dat je de doelstellingen van het Parijs-akkoord onderschrijft, zoals Shell vaak doet, betekent niets als je tegelijkertijd nieuwe olie- en gasbronnen blijft aanboren die deze doelen ondermijnen’. Tot zover Guus. Dank voor de scherpe analyse.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.